Building 2030 haluaa tehdä Suomen rakennusalasta maailman luotetuimman
Tämän vuoden palkinto julkistettiin Design Factoryn uusissa tiloissa torstaina 16.11. Palkinto myönnetään Aallossa tiimille, joka tekee uraauurtavaa työtä toiminnan laadun ja erinomaisuuden kehittämiseksi. Tilaisuuden avasi palkintotiimiä vetävä Elisan toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila.
Toimiva kumppanuusmalli yhdistää tutkimuksen ja yritykset
Building 2030 -konsortio ja sen kehittämä kumppanuusmalli on herättänyt kiinnostusta muuallakin. Malli on otettu käyttöön muun muassa meriteollisuuden ja talotekniikan aloilla.
Professori Olli Seppäsen vuonna 2016 ideoimassa hankkeessa on mukana tutkijoita, tohtorikoulutettavia ja 21 rakennusalan yritystä.
“Yritysten pysyvyys hankkeessa on ollut kiitettävää ja konsortion ohjausryhmä yleensä hyväksyy mukaan kaikki haluavat. Yritykset rahoittavat toimintaa jäsenmaksuilla ja uusia jäseniä on tullut mukaan lähes vuosittain. Tapaamisissa jaetaan tieteellisten hankkeiden löydöksiä ja yritysten kehittämishankkeiden kokemuksia”, kertoo Seppänen.
Iso osa tutkimuksesta liittyy tuottavuuteen ja luotettavuuteen. Vuoden 2023–2024 tutkimusteemoja ovat teköälyn käyttö rakennushankkeissa, teolliseen rakentamiseen liittyvä tutkimus ja tahtituotannon ohjaus.
”Tutkimus osoittaa, että tekoälyn käyttö riskienhallinnassa voi tuoda huomattavaa lisäarvoa rakennushankkeen johtamisessa. Tekoälyn käyttöä on tutkittu myös Business Finlandin rahoittamissa projekteissa”, toteaa professori Antti Peltokorpi.
Building 2030 -hankkeessa ovat mukana professorit Olli Seppänen ja Antti Peltokorpi, tutkija Petri Uusitalo ja Joonas Lehtovaara sekä tohtorikoulutettavat Roope Nyqvist, Tuomas Valkonen, Eelon Lappalainen ja Jaakko Riekki. Onnittelut koko ryhmälle!
https://www.aalto.fi/en/building-2030
Aalto Pioneering Excellence -kunniamaininnan saivat Aalto Math & Arts -sivuaine ja Capacity Building of Creative Radicals (CBCR) -osaamisen kehityshanke
Aalto Math & Arts ilmentää Aalto-yliopiston monitieteistä, luovaa ja innovatiivista henkeä. Yli kymmenen vuoden toimintansa aikana se on koonnut yhteen opiskelijoita ja opettajia Aallon eri kouluista ja tehnyt yhteistyötä museoiden, koulujen ja muiden sidosryhmien kanssa yliopistomaailman ulkopuolella, myös kansainvälisesti. Sivuaine tarjoaa systemaattisen alustan matematiikan, taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin yhteisten mahdollisuuksien hahmottamiseen.
Tieteidenvälisyys ja monitieteisyys eivät tapahdu itsestään. Kurssialustan rakentaminen on vaatinut Kirsi Peltoselta paljon työtä ja intohimoa. Taidetta ja visuaalisia lähestymistapoja ei aina osata arvostaa perinteisten matemaattisten menetelmien yhteydessä (ja päinvastoin), joten Aalto Math & Artsin toteuttaminen on vaatinut paljon rohkeutta. Sen ytimessä on tutkimus, koulutus, oppiminen ja opettaminen: opiskelijat.
Lukuvuoden 2022-23 sivuaineen toteutuksessa ovat mukana olleet muun muassa Kirsi Peltonen, Taneli Luotoniemi, Marco Rodriguez Chavez, Markus Holste, Laura Isoniemi ja Riikka Kangaslampi. Onnittelut!
Capacity Building of Creative Radicals -kehitysprojekti (CBCR) tarjosi Aalto-yliopiston henkilökunnalle tulevaisuuden työelämätaitoja. CBCR oli uudenlainen kokeilu laajana ja läpileikkaavana yhteistyönä Aallossa. Tekijätiimiin kuului tutkijoita ARTS:ista, BIZ:istä and ENG:istä sekä asiantuntijoita HRS:stä and COS:ista. Strateginen kehitysprojekti johdettiin ja rahoitettiin Radikaalista luovuudesta.
CBCR:n tavoitteena oli vahvistaa radikaalia luovuutta tukevaa kulttuuria, poistaa kollektiivisen luovuuden esteitä, nostaa esiin moninaista älykkyyttä kompleksisuuden käsittelemiseksi ja rakentaa uusia tapoja tietää, oppia ja työskennellä yhdessä.
Projekti aloitettiin kansainvälisellä yhteistyöllä MIT:in Otto Scharmerin sekä Presencing Instituten Arawana Hayashin ja Ricardo Dutran kanssa. Scharmerin U-teoria, systeeminen muutoksen johtamismalli, ja Hayashin ja Dutran keholliset harjoitukset, jotka pohjautuvat esittävien taiteiden menetelmiin, johdattivat aaltolaiset monipuolistamaan vuorovaikutustapojaan.
CBCR vahvisti tiimien vuorovaikutusta ja kykyä muutoksen tekemiseen sekä yksilöllisesti että kollektiivisesti. Keholliset harjoitukset tukivat jaettua kokemusta turvallisesta tilasta ja osallistujien itsetuntemusta, ja nämä edistivät joustavuutta ja epävarmuuden sietokykyä. Projekti vahvisti radikaalille luovuudelle tärkeitä taitoja, kuten uusien ideoiden kehittämistä ja erityisesti riskinottoa. Hankkeen keskeiset opit jatkavat elämäänsä Aalto-yhteisössä integroituna useisiin HRS-ohjelmiin.
Riikka Mäkikoskela, Maria Joutsenvirta, Kirsi Hakio, Tiina Toivola, Maria Uusitalo ja Carita Pihlman. Onnittelut!
https://www.aalto.fi/fi/uutiset/vahvista-tiimisi-vuorovaikutusta-ja-muutosjoustavuutta
- Julkaistu:
- Päivitetty: