Juho Uzkurt Kaljuselle parhaan väitöskirjan palkinto
Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun alumni Juho Uzkurt Kaljunen on palkittu Tekniikan akateemiset TEKin ja Tekniska Föreningen i Finland TFiFin vuoden väitöskirja -palkinnolla. Väitöskirjapalkinto jaettiin tänään 13.11.2024 Helsingissä nyt 26. kerran.
Uzkurt Kaljunen suoritti tohtoriopintonsa rakennetun ympäristön laitoksen vesitekniikan tutkimusryhmässä. Hän tutki menetelmiä, joilla voi kustannustehokkaasti ottaa typpeä ja fosforia talteen jätevesistä, ja fosforia myös lietteestä. Palkitun väitöstyön ohjaajina toimivat apulaisprofessori Anna Mikola ja tutkijatohtori Raed Al-Juboori.
Jätevirtojen ravinteet talteen ja lannoitteiksi
Uzkurt Kaljusen mukaan jätevesissämme on niin paljon ravinteita, että niillä voidaan korvata merkittävä osa mineraalilannoitteista. Tämä vähentäisi Suomen maatalouden riippuvuutta Venäjältä tulevista lannoitteista ja kasvattaisi ruokaturvaamme. Typpi ja fosfori ovat tärkeitä viljelykasvien ravinteita.
Uzkurt Kaljunen päätyi vuonna 2016 tekemään diplomityötä ympäristöministeriön tukemaan NPHarvest-projektiin, jossa teemana oli ravinteiden talteenotto. Kun diplomityö valmistui, projektissa oli haettavana väitöskirjatutkijan paikka ja työt jatkuivat.
”Mitä pitemmälle väitöskirja ja teknologia valmistuivat, sitä ilmeisempää oli, että tässä on kaupallista potentiaalia”, hän sanoo.
“Juhon NPHarvest-tutkimus on erinomainen esimerkki siitä, miten tutkimuksella voi olla todella iso positiivinen vaikutus isoon epäkohtaan maailmassa. Juhon tavoitteena oli alusta saakka saada prosessi ison mittakaavan käyttöön ja yritykseksi. Aallon väitöskirjapolulla oli mahdollista valmistautua yrittäjyyteen hienosti, mutta kyllä Juhon oma päättäväinen maailman parantamisen asenne oli tärkeintä”, apulaisprofessori ja työn ohjaaja Anna Mikola sanoo.
Yrittäjyys on haasteita ja onnistumisia
NPHarvest Oy on nyt vuoden ikäinen startup. Yrityksen pohjana on Aalto-yliopiston vesitutkijoiden jo päättynyt projekti, jossa he kehittivät NPHarvest-prosessin.
”Polullani ehkä suurin harppaus on ollut se, että hyväksyin lopulta yrittäjän mielen itselleni, sillä emme halunneet innovaation jäävän vain akateemiselle tasolle. Ensimmäinen vuosi on mennyt tosi hyvin, ja iso kiitos siitä kuuluu perustajatiimille, sijoittajille ja vanhoille kollegoilleni Aalto-yliopiston Vesitalolla”, hän sanoo.
Seuraavaksi NPHarvest-yrityksen tavoite on saada testauslaitteistot valmiiksi ja sitten vuokrata laitteistoja referenssiksi, myöhemmin myös myydä niitä asiakkaille. Asiakkaita voivat olla esimerkiksi biokaasulaitos, jäteveden käsittelylaitos tai maatila. Jatkossa yritys haluaa kehittää kiertolannoitteiden markkinoita, jotka ovat Uzkurt Kaljusen mukaan vielä hyvin alkutekijöissään.
Uzkurt Kaljusen työstä on hyötyä myös jätevesien puhdistusjärjestelmien kehittämiseen ja kustannusten optimointiin. Hänen mukaansa perinteisen jätevedenpuhdistuksen kustannukset ja ympäristöpäästöt pienenevät, kun ravinteet otetaan talteen jätevesistä. Esimerkiksi fosfori rehevöittää vesistöjä.
”Tämä työ nostaa esiin menetelmän, jolla saadaan ravinteet markkinoille turvallisina kiertotaloustuotteina, mutta itsessään se ei vielä riitä. Asiaan liittyy paljon markkinakehitystä, logistiikkaa ja maatalouskäytäntöjen kehittymistä ennen kuin huomattava muutos on saatu aikaiseksi”, hän listaa.
TEK ja TFiF jakavat vuosittain parhaan tekniikan alan väitöskirjan tunnustuksena korkeatasoisesta väitöskirjasta, joka on merkittävästi edistänyt tai sen odotetaan edistävän teknistä asiantuntemusta Suomessa. Arvioinnissa huomioidaan myös tutkimustulosten tieteellis-tekninen uutuusarvo ja sovellettavuus. Palkinnon arvo on 7500 euroa.
Lämpimät onnittelumme Juho Uzkurt Kaljunen!
Linkki väitöskirjaan
https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-64-1137-8
Lisätietoa:
Juho Uzkurt Kaljunen
[email protected]
Anna Mikola
apulaisprofessori ja työn ohjaaja
Aalto-yliopisto
[email protected]
NPHarvestin tarina: ”Yrittäjyys on minulle työkalu”
Juho Uzkurt Kaljunen perusti yrityksen väitöskirjatyönsä pohjalta, koska hän haluaa parantaa ravinteiden kiertoa jätevesistä hyötykäyttöön. NPHarvest Oy:n ensimmäinen rahoituskierros oli menestys.
- Julkaistu:
- Päivitetty: