Uutiset

Business Finlandilta merkittävä rahoitus vihreämmälle puolijohdeteknologialle

Aalto-yliopisto on saanut teollisuuskumppaneidensa Applied Materials in Finlandin (Picosun), PiBondin ja Volatecin kanssa Business Finlandilta merkittävän rahoituksen "New chemistries for resource efficient semiconductor manufacturing" -hankkeelle.
Tohtori Ramin Ghiyasi
Tohtori Ramin Ghiyasi työskentelemässä CHEMI-SEMI-projektin parissa, kemian ja materiaalitieteen laitos

Aalto-yliopisto on saanut teollisuuskumppaneidensa Applied Materials in Finlandin (Picosun), PiBondin ja Volatecin kanssa Business Finlandilta merkittävän rahoituksen "New chemistries for resource efficient semiconductor manufacturing" -hankkeelle. Aallon johtama Co-Innovation -hanke on osa Picosunin johtamaa "Chip Zero" -ekosysteemiä. Kyseessä on Suomen ensimmäinen puolijohde-ekosysteemi, jonka tavoitteena on kehittää siruja, joiden elinkaaren aikana ei synny päästöjä. Professorit Maarit Karppinen ja Antti Karttunen kemian ja materiaalitieteen laitokselta johtavat tutkimusta Aalto-yliopiston puolesta.

Suunnitellulla hankkeella on suuri yhteiskunnallinen merkitys, sillä puolijohteet liittyvät yhä enemmän lähes kaikkiin elämän osa-alueisiin, ja vain harva on tietoinen puolijohdesirujen valmistamiseen vaaditusta hiilipääomasta. Puolijohdeteollisuus on tällä hetkellä yksi maailman resurssi-intensiivisimmistä teollisuudenaloista, ja jokainen sirusukupolvi lisää ympäristökustannuksia.

"Hankkeessa kehitetään uusia kemioita ja prosesseja puolijohdeteollisuuden resurssitehokkaita ja ympäristöystävällisiä valmistusketjuja varten", professori Karppinen kertoo. "Haastavaan tavoitteeseen päästään yhdistämällä kokeellinen uusien materiaalien ja prosessien kehitys- ja optimointitutkimus sekä laskennalliset mallinnuslähestymistavat, jotka ohjaavat kokeellista työtä", professori Karttunen jatkaa.

Hankkeessa kehitetään uusia lähtöaineita ja etsitään uusia ympäristölle suotuisia liuottimia materiaalien valmistusta varten, jotta nykyiset vaarallisemmat yhdisteet voitaisiin korvata. "Materiaalilähteiden puhdistus ja lähtöaineiden tehokkaampi kierrätys ovat esimerkkejä hankkeen keskeisistä teemoista”, tohtori Marja Tiitta Volatecilta toteaa.

Hankkeessa keskitytään useisiin tärkeisiin näkökulmiin, jotka tukevat Chip Zero Veturi -hankkeen yleistavoitteita: (1) vähemmän vaarallisten kemikaalien käyttö, (2) kemikaalien kulutuksen vähentäminen, (3) uudet ja/tai optimoidut prosessit, (4) ja energiatehokas valmistus. "Ympäristöystävällisemmän puolijohdeteknologian tavoitteisiin voidaan päästä vain teollisuuden ja akateemisten toimijoiden jatkuvalla tiiviillä yhteistyöllä. Heillä on toisiaan täydentävää osaamista", PiBondin tohtori Thomas Gäddan sanoo.

Hanke yhdistää toisiinsa liittyvien alojen asiantuntijat. Aloja ovat esimerkiksi ALD-lähtöaineiden sekä ALD-prosessin kehittäminen ja laskennallinen mallintaminen. "Hankkeessa yhdistyy kotimaisten teollisuus- ja yliopistoryhmien asiantuntemus. Hanke on myös tiiviisti sidoksissa laajoihin kansainvälisiin tutkimusverkostoihimme, jotka tukevat merkittävästi hankkeessa tehtävää tutkimusta", sanoo tohtori Riina Ritasalo Picosunista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.