Uutiset

CodeRefinery siirtyi verkkoon ja houkutteli mukaan yli sata osallistujaa eri puolilta Pohjoismaita

”Kun siirryimme verkkoon, mietimme, miten voisimme auttaa mahdollisimman monia ihmisiä ja tehdä tapahtumasta avoimen kaikille”, sanoo Richard Darst Aalto Science-IT:stä.
Illustration displaying hands writing letters RAND on a yellow background
Kuvituskuva: Matti Ahlgren / Aalto-yliopisto

Kun koronaviruspandemia pakotti yliopistot ympäri maailmaa sulkemaan tilojaan ja pysäyttämään opetuksensa ainakin osittain maaliskuussa 2020, Aalto Science-IT päätti ottaa poikkeustilanteesta kaiken mahdollisen hyödyn irti. Science-IT on osa CodeRefinery-projektia, jota rahoittaa Nordic e-Infrastructure Collaboration.

Niin Science-IT kuin CodeRefinery ovat jo vuosia tarjonneet työpajoja tutkijoille, jotka eivät ole ohjelmistokehittäjiä mutta tarvitsevat ohjelmistokehitystaitoja tehdäkseen työnsä paremmin. Sen sijaan, että ne olisivat peruneet kevään kurssit koronan vuoksi, ne siirsivätkin kurssit verkkoon ja päättivät avata ne samalla kaikille, jotka voisivat niistä hyötyä.

CodeRefinery-työpajoja on järjestetty kahdesti vuodessa jo useana vuotena. Työpajat auttavat muiden alojen kuin tietotekniikan ammattilaisia tutustumaan nykyaikaisen ohjelmistokehityksen työkaluihin ja käytäntöihin. Verkossa CodeRefinery järjestettiin ensimmäistä kertaa toukokuussa 2020. Silloin tapahtumaan ilmoittautui vain muutamassa päivässä yli sata ihmistä, ja järjestäjät alkoivat kutsua tapahtumaa Mega-CodeRefineryksi.

Tavallisesti, kun CodeRefinery pidetään Aalto-yliopiston kampuksella, osallistujat tulevat perustieteiden korkeakoulun eri laitoksilta sekä muista Aalto-yliopiston kouluista. ”Tällä kertaa meillä oli osallistujia kaikkialta Pohjoismaista. Keväällä monet organisaatiot alkoivat tarjota opetusta verkossa. Me näimme kuitenkin oikeasti vaivaa sen eteen, että mietimme, mitä mahdollisuuksia verkossa avautuu, ja hyödynsimme ottamalla vastaan niin paljon ilmoittautumisia kuin mahdollista ja tekemällä tilaisuudesta kaikille avoimen”, sanoo Richard Darst, joka työskentelee Staff Scientistina Aalto Science IT:ssä ja jonka idea työpajojen siirtäminen verkkoon oli. Sen lisäksi, että noin sata ihmistä osallistui varsinaiselle kurssille, kuka tahansa pystyi seuraamaan sitä Twitchin kautta suoratoistona.

CodeRefineryssa käytetään Git-nimistä ohjelmistoa tutkimusohjelmiston kirjoittamiseen ja ylläpitoon. Osallistujat eivät opi koodaamaan, mutta he oppivat käyttämään työkaluja, joita koodarit tarvitsevat ohjelmoidakseen hyvin. Työpaja on vapaamuotoinen ja interaktiivinen, ja siihen sisältyy esitelmiä, live-koodausta ja demoja. Lyhyet tutoriaalit vuorottelevat käytännön harjoitusten kanssa.

Seuraava CodeRefinery järjestetään lokakuun 2020 lopussa. Tapahtumaan voi nyt rekisteröityä.

CodeRefinery-projektia rahoittaa vuosina 2016–2021 Nordic e-Infrastructure Collaboration. Projektissa on mukana työntekijöitä eri puolilta Pohjoismaita ja jokaisella kurssilla on ohjaajia eri paikoista. Aalto-yliopisto on CodeRefineryn keskus ja yksi hankkeen johtavista yliopistoyhteistyökumppaneista.

Lisätietoja (englanniksi)

Richard Darst
Staff Scientist, Aalto-yliopisto
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Huone, jossa on useita kaiuttimia metallirungoissa ympyrämuodossa. Keskellä on jakkara ja sälealusta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Ainutlaatuinen äänentallennusteknologia mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.