Uutiset

Dekaanilta: Ideoista innovaatioiksi

Ulkopuoliset rahoittajat ovat antaneet tämän lukukauden aikana tunnustusta Perustieteiden korkeakoulussa tehdyn perustutkimuksen korkealle laadulle.
Tutkijat osoittivat kokeiden avulla, että magneettisten materiaalien järjestäminen nanomittakaavan jaksollisiin hiloihin voi saada aikaan erittäin vahvaa ja hyvin hallittavissa olevaa valon polarisaation muutosta. Kuva on otettu uutisesta "Uutta kierrettä plasmoniikkaan".

Onnittelut professori Sami Kaskelle arvokkaasta akatemiaprofessuurista, professori Pertti Hakoselle Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) Advanced Grant ‑apurahasta ja tohtori Jani Oksaselle ERC:n Starting Grant ‑apurahasta!

Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu on ylpeä myös siitä, että täällä on viisi uutta akatemiatutkijaa ja kuusi uutta tutkijatohtoria.  Tutkijamme ovat saaneet myös kahdeksan uutta neljän vuoden tutkimussopimusta Suomen Akatemialta. Lisäksi on saatu useita tärkeitä sopimuksia Euroopan unionin Horisontti 2020 ‑ohjelmassa. Kaiken kaikkiaan kilpailtujen tutkimusapurahojen arvo on yli 17 miljoonaa euroa. 

Kiitän kaikkia osallistuneita kovasta työstä ja sitoumuksesta, joita näin erinomainen saavutus edellyttää. Vahvan tutkimusympäristön menestys syntyy lahjakkaista ja motivoituneista tutkijoista, vahvoista apu- ja tukiryhmistä sekä kehittyneestä infrastruktuurista.  Sovellamme tätä menestymisen edellytystä myös tulevaisuudessa.

Menestys perustieteissä ei ole ainoa tavoitteemme. Tutkimuksesta esiin nouseva tieto on muutettava yhteiskuntaa hyödyttäviksi sovelluksiksi, ratkaisuiksi ja innovaatioiksi. Vastoin joitakin mielipiteitä, menestys perustutkimuksessa ja yhteiskunnallinen merkitys eivät ole ristiriidassa, vaan ne päinvastoin tukevat toisiaan. On lukuisia esimerkkejä siitä, että akateemisesti vahvimmilla yksiköillä on myös suurin yhteiskunnallinen vaikutus.

Tämä muutos ei kuitenkaan tapahdu itsestään. Meidän on kartoitettava järjestelmällisesti tutkimuslaboratorioissa syntyvät ideat, joita on mahdollista hyödyntää laajemmin.  Soveltamisen mahdollisuuksien näkeminen myös eri aloilla, tulee olla yhtä tärkeä osa tutkimusprosessia kuin tulosten julkaisu arvostetuissa lehdissä. Näin toimii laadukas tutkimusympäristö.

Matkalla ideasta innovaatioon on monia esteitä, ja tällä matkalla tarvitaan monenlaisia tukitoimia.  On kuitenkin ratkaisevan tärkeää, että innovaatioputkeen syötetään monia radikaalin uusia ideoita, jotta edes muutamat menestyvät. Tämä on yksi tutkimusyliopiston velvollisuuksista.

Risto Nieminen
Dekaani, Perustieteiden korkeakoulu

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.