Elävät ja virkistävät kampusmetsät - syksyiset metsänhoitotoimet käynnistyvät
Arboristimetsänhoitaja tekee iäkkäiden puiden sekä vaarallisten oksien rakenneleikkauksia ja puuston hoitoa kampusalueella syksyllä 2024. Kaupunkipuusto Otaniemen kampuksella on vuosien aikana saanut kasvaa iäkkääksi, ja kampuksen metsäalueet ovat rakenteeltaan hyvin erilaisia. Hoitotoimien myötä mahdollistetaan myös uuden ja nuoremman puusukupolven kehitys mahdollisimman hyvin.
Puita, joiden oksisto vaatii uudistamista, hoitoleikataan. Ne puut, jotka ovat lahottajisienen tai runkovaurioiden vuoksi vaarassa kaatua, saatetaan turvallisesti maahan turvaamaan lahopuujatkumoa kampuksen metsäluonnossa ja puistoalueilla.
Kaikkialla kampusmetsissä toteutetaan lahopuujatkumoa, joka antaa kampusmetsissä ravintoa lahottajille sekä useille sienilajeille, sammalille ja jäkälille.
Metsät saavat lahopuulisäystä niin, että järeät lahorungot jätetään aina maastoon ja maisemoidaan luonnollisen kaltaisesti kaupunkimetsään soveltuvalla tavalla. Maastoon jätetään myös tekopökkelöitä ja pystylahopuuta.
Lahopuut lisäävät hyönteisten sekä maaperän eliöiden elinmahdollisuuksia, sillä ne toimivat lajistolle pesimäpaikkoina ja sisältävät onkaloita. Maatuessaan metsän kenttäkerrokseen ne pidättävät kosteutta ja muodostavat viileitä ja mikroilmaston suhteen edullisia kosteita pesimäpaikkoja. Lahopuu toimii myös sienten ja mikrobien ravintona, ja turvaa luonnollista ravinteiden kiertoa metsissämme.
Kampuksen monilajinen metsäluonto on tärkeä osa kampuksen käyttäjien päivittäisiä virkistymismahdollisuuksia. Kaupunkiluonnon merkitys ja sen tarjoamat ekosysteemipalvelut on tunnistettu osana viihtyisää ja toiminnallista kampusaluetta.
Kampuksella metsäalueiden hoidossa huomioidaan kampuksen käyttäjien turvallisuus, mutta koska kampus on myös liito-oravien ydinaluetta, sen toimiva elinympäristö otetaan huomioon kaikessa metsäalueiden hoidossa.