Uutiset

Emma Masterille ERC Consolidator grant noin kaksi miljoonaa euroa

Hankkeessa pyritään löytämään proteiineja ja entsyymejä, joilla on aiemmin tuntemattomia hyödyllisiä ominaisuuksia.

Kemian tekniikan korkeakoulun biotekniikan ja kemian tekniikan laitoksella FiDiPro Research Fellow -nimikkeellä työskentelevä Toronton yliopiston apulaisprofessori Emma Master on saanut  European Research Councilin myöntämän ERC Consolidator grant -apurahan BHIVE (Bio-derived HIgh Value polymers through novel Enzyme function) -hankkeeseen.

Hankkeessa pyritään löytämään proteiineja ja entsyymejä, joilla on aiemmin tuntemattomia hyödyllisiä ominaisuuksia uusiutuvien luonnonvarojen, esimerkiksi lignoselluloosien, muokkauksessa ja prosessoinnissa. Näitä etsitään biotekniikan uusimmilla menetelmillä geenisekvensseistä sekä tutkimalla vähän karakterisoituihin entsyymiperheisiin kuuluvien proteiinien sukulaisuussuhteita. Hankkeen keskeinen osa on menetelmäkehitys, jolla pyritään tehostamaan haluttuja ominaisuuksia omaavien proteiinien ja entsyymien löytymistä erittäin kirjavista ja laajoista proteiinijoukoista.

Saatu rahoitus on noin 2 milj. euroa viiden vuoden ajalle. Hakemuksia oli yhteensä 2528. Suomeen saatiin toinen ERC grant Ilmatieteen laitokselle.

Aalto-yliopistossa on 19 ERC-rahoituksen saajaa. Niistä 12 on viisivuotista ERC Starting Grant -rahoitusta, joka myönnetään lahjakkaille nuorille tutkijoille oman tutkimusryhmän perustamiseen.  ERC Consolidator Grant -rahoituksen saajia on kaksi. Rahoituksella tuetaan ansioituneita ryhmänjohtajia, joilla on jo vähintään seitsemän ja enintään 12 vuotta tutkijauraa takanaan. ERC-rahoituksesta viisi on ERC Advanced Grant -rahoitusta, joka myönnetään edistyneelle huippututkijalle.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.
Valkoinen sähköauto latauksessa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoiden kehittämä menetelmä mullistaa sähköautojen akkujen kierrätyksen

Uuden teknologian avulla käytetyt litiumakut voidaan kierrättää turvallisesti ja ympäristöystävällisesti ja esimerkiksi litiumin talteenottoaste voidaan nostaa muutamista prosenteista jopa yli 70 prosenttiin.