Uutiset

EU:lta miljoonarahoitus älykkäiden materiaalien ja uuden sukupolven ledien tutkimukseen

Apulaisprofessori Jaana Vapaavuoren ja tutkijatohtori Konstantinos Daskalakisin hankkeet parantavat rakennusten ja valaistuksen ympäristöystävällisyyttä.
Jaana Vapaavuori (left) and Konstantinos Daskalakis (right)
Jaana Vapaavuori vasemmalla ja Konstantinos Daskalakis oikealla. Kuva: Kristina Vialimaa / Mikko Raskinen.

Euroopan tutkimusneuvosto ERC on myöntänyt Aalto-yliopiston apulaisprofessori Jaana Vapaavuorelle ja tutkijatohtori Konstantinos Daskalakisille arvostetut 1,5 miljoonan euron ERC Starting Grant -apurahat viiden vuoden tutkimushankkeisiin. 

Jaana Vapaavuori tekee uraauurtavaa tutkimusta toiminnallisten, ympäristön muutoksiin reagoivien kuitujen parissa. Hänen tavoitteensa on tutkia esimerkiksi sitä, miten kuiduista tehdyt tekstiilit vaihtavat väriä tai liikkuvat valon tai lämpötilan mukana.

Vapaavuori hyödyntää työssään kulttuurihistoriallisesti merkittäviä lankatekniikoita, jotka mahdollistavat huomattavasti monimutkaisempien rakenteiden toteuttamisen kuin yleisesti käytetyt kudonta- ja neulontatekniikat.

”Olen suunnattoman innostunut tutkimaan toiminnallisia materiaaleja. Niistä voidaan kehittää esimerkiksi rakennuksiin lämpötilaan automaattisesti reagoivia kaihtimia tai maatalouden käyttöön säätilaan mukautuvia suojapeitteitä – ja lisätä näin molempien ympäristöystävällisyyttä. ERC-rahoitus mahdollistaa vielä alkuvaiheessa olevan tutkimuksen, jolla on kuitenkin suuri potentiaali älykkäiden, energiaa säästävien ja ympäristön kanssa vuorovaikuttavien sovellusten kehittämisessä”, sanoo Jaana Vapaavuori.

Tutkijatohtori Konstantinos Daskalakis pyrkii kokeellisesti osoittamaan, että erityisten valoa ja materiaalia yhdistävien polariton-tilojen avulla voidaan onnistua valmistamaan valkoista valoa säteileviä, edullisia, tehokkaita ja kirkkaita woled-valoja.

Viidesosa maailman sähköenergiasta kuluu valaistukseen. Pyrkimykset tehostaa valaistusta ovat johtaneet ledien eli vähäisen sähkövirran ansiosta valoa säteilevien diodien kehittämiseen. Led-valot ovat tehokkaita, mutta ne valmistetaan erittäin puhtaista, kiteisistä ja epäorgaanisista puolijohteista, joiden kerääminen ja prosessointi vaativat paljon energiaa. 

”Kehittämieni orgaanisten eli hiilipohjaisten woled-valojen valmistaminen on ympäristöystävällisempää kuin perinteisten led-valojen valmistus. Aion kehittää ympäristöystävällisiä ja helposti valmistettavia woledejä jotka voidaan käytön jälkeen hävittää turvallisesti.”

Nykyiset woled-valojen ratkaisut ovat kalliita ja tehottomia. Niissä käytetään usein materiaalina uusiutumattomia, kalliita ja harvinaisia raskasmetalleja, ja lisäksi valmistusprosessit ovat hankalia.

”Erityinen osaamisalueeni on fotoniikassa ja valoa säteilevissä materiaaleissa, joiden avulla pyrin ratkaisemaan woled-valoihin liittyviä haasteita”, Daskalakis sanoo.

Akatemiatutkijana työskennellyt Pekka Peljo sai myös ERC-rahoituksen. Hän on siirtynyt Turun yliopistoon apulaisprofessoriksi. 

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) myöntää rahoitusta huippututkijoille korkeatasoiseen ja uraauurtavaan tutkimukseen. ERC Starting Grantin voi saada erittäin lupaava, nuori tutkija, jonka tohtorintutkinnosta on kulunut 2-7 vuotta. 

Lisätietoa:

Euroopan tutkimusneuvosto

Photo: Mikko Raskinen.

Tehokkuutta ympäristöystävälliseen valaistukseen - Konstantinos Daskalakis kehittää ERC-hankkeessa uudenlaisia valkoista valoa säteileviä oled-valoja

Tutkijatohtori Daskalakis pyrkii kehittämään oled-valoja nykyistä edullisemmiksi, tehokkaammiksi ja kirkkaammiksi.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Rauhallinen japanilainen puutarha, jossa on lampi, kiviä ja erilaisia ​​puita, mukaan lukien loistavaa punaista ja vihreää lehtineen.
Mediatiedotteet Julkaistu:
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Huone, jossa on useita kaiuttimia metallirungoissa ympyrämuodossa. Keskellä on jakkara ja sälealusta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Ainutlaatuinen äänentallennusteknologia mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.