Uutiset

Fysiikan professori: Ydinsimulaatiot vaativat tehokkaita tietokoneita, ja siinä “Suomi on edelläkävijä”

Andrea Sand johtaa suurta kansainvälistä Nuclear Materials and Engineering -tutkimusryhmää, jonka rahoitukset ja yhteistyökumppanuudet kattavat koko Euroopan.
A woman with blonde hair stands with arm resting on a ledge with a grey background.
Andrea Sand johtaa Nuclear Materials and Engineering (NuME) -tutkimusryhmää, ja hänet on juuri ylennetty professoriksi teknillisen fysiikan laitokselle kesällä 2024. Kuva: Jaakko Kahilaniemi/Aalto-yliopisto

Suuri määrä säteilyä muuttaa minkä tahansa aineen atomitason koostumusta perustavanlaatuisesti. Esimerkiksi avaruussatelliittien sähköpiirien tai ydinreaktorien ja hiukkaskiihdyttimien puolijohtimien toiminta on täysin riippuvaista elektronien tarkoin säädellyistä vuorovaikutuksista. 

Kesällä 2024 Aalto-yliopiston professoriksi nimitetyn Andrea Sandin johtaman Nuclear Materials and Engineering (NuME) -tutkimusryhmän tavoitteena on ymmärtää entistä paremmin, miten säteily vaikuttaa eri materiaaleihin. Ryhmä käyttää apunaan erittäin kehittyneitä tietokonesimulaatioita.

“Ryhmämme selvittää miten atomien monimutkaiset vuorovaikutustilanteet vaikuttavat moniin tärkeisiin teollisuudenaloihin. Työ tehdään hyödyntämällä Euroopan parhaimmistoon kuuluvaa laskentainfrastruktuuria”, Sand sanoo. 

NuME koordinoi 1,5 miljoonan euron arvoista Euroopan tutkimusneuvoston Starting Grant -rahoitusta nimeltään “Comprehensive multiscale modelling of atomistic and electronic structure of radiation-induced defects in semiconductors” (MUST). Viisivuotinen projekti käynnistyi maaliskuussa 2023.

“Teemme myös laajaa kansainvälistä yhteistyötä, jonka tarkoitus tarjota tutkijoille mahdollisuuksia pysyä kilpailukykyisinä omilla tieteenaloillaan. Tästä esimerkkinä on kumppanuutemme Eurofusion-konsortion kanssa”, Sand jatkaa.

Akateemisen uran lähtölaukaus

NuME-tutkimusryhmässä pärjäävät parhaiten laskennalliset materiaalitieteilijät. Kun Sandilta kysytään, mikä on vetovoimaisin tekijä tutkijoille, joita kiinnostaa hänen tutkimusryhmäänsä liittyminen, Sand viittaa Aallon tarjoamaan yksilölliseen urakehitykseen.

“Tutkimustyömme hyötyy kahden viimeisen vuosikymmenen aikana tapahtuneesta supertietokoneiden kehityksestä”, Sand sanoo. ”Suomi on itse asiassa tässä asiassa edelläkävijä, sillä täällä on esimerkiksi CSC-keskuksen hallinnoima Lumi-supertietokone ja Aallolla puolestaan oma Triton-laskentakeskus.” 

NuMEn tutkijoilla on myös mahdollisuus tehdä yhteistyötä Helsingin yliopiston ja Uppsalan yliopiston tutkimusryhmien kanssa, joilla molemmilla on omat huippuluokan hiukkaskiihdyttimensä. Nämä yhteistyökumppanuudet tarjoavat NuME-ryhmälle mahdollisuuksia analysoida simulaatioita kokeellisen datan kautta.

14 tutkijasta koostuva NuME tarjoaa myös vahvan vertaistukiverkoston, joka voi olla hankalaa löytää pienemmistä tutkimusryhmistä.

Ota yhteyttä:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.