Uutiset

Fyysikot onnistuivat selittämään tuntemattoman voiman, joka kiskoo vesipisaroita huippuliukkailla pinnoilla

Tulokset auttavat kehittämään aiempaa liukkaampia pintoja, jollaisia hyödynnetään esimerkiksi lääketeollisuudessa ja liikenteessä.
A glass needle probes a tiny droplet sitting on a black surface.
Tutkijat ovat myös kehittäneet ainutlaatuisen mikropipettimittaustekniikan mittaamaan vesipisaroihin kohdistuvia voimia. Kuva: Matilda Backholm/Aalto University

Mustan piin nimellä tunnetun materiaalin pinta koostuu ikään kuin tiheän metsän muodostavista kartiomaisista huipuista, joiden väleihin valokin eksyy – siksi se onkin mustaa. Musta pii on yleisesti käytössä aurinkokennoteknologiassa, mutta sen avulla voidaan kuitenkin tutkia myös esimerkiksi vesipisaroiden fysiikkaa, etenkin kun tietynlaisten pinnoitteiden avulla siitä saadaan superhydrofobinen eli ultraliukas pinta.

Kartioiden huiput minimoivat mustan piin pinnan ja sen päällä olevan vesipisaran välisen kosketuksen. Vesi liukuu vaivattomasti huippujen yli ja jättää alleen kartioiden juureen ohuen ilmakalvon. Liike pinnalla on vaivatonta – niin kauan kuin se on hidasta.

Mutta kun vesipisaroiden liikkeeseen lisätään vauhtia, jokin selittämätön voima näyttää kuitenkin hidastavan niiden liikettä. Ilmiö on pitkään ihmetyttänyt fyysikoita, mutta nyt Aalto- ja ESPCI Paris -yliopistojen tutkijat ovat yhteistyössä ensimmäisinä löytäneet sille selityksen. Tutkimuksen pääkirjoittaja on Aalto-yliopiston apulaisprofessori Matilda Backholm.

Tutkimustulokset julkaistiin juuri arvostetussa Proceedings of the National Academy of Sciences -lehdessä. Ne syntyivät Backholmin työskennellessä tutkijatohtorina professori Robin Rasin vetämässä Soft Matter and Wetting -tiimissä.

”Tämä työ pohjaa tutkimusryhmämme laajaan asiantuntemukseen superhydrofobisten pintojen alalla. Harvoin tarjoutuu tilaisuus selittää täysin veden dynamiikkaan liittyvien mikroskooppisten voimien hienouksia, mutta tässä työssä onnistutaan juuri siinä”, Ras kiittelee.

Large white cones with spikes on top emerge from a sea of smaller white cones.
Backholmin ja yhteistyökumppaneiden uudenlainen ratkaisu ultraliukkaiden pintojen tekemiseen oli yhdistelmä korkeita pilareita ja matalia kartioita piipinnalla. Kuva: Maja Vuckovac/Aalto University

"Veden ja pinnan vuorovaikutusta tarkasteltaessa näemme yleensä kolmenlaista voimaa: kiinteän pinnan ja veden välistä kitkaa, sekä virtauksen- ja ilmanvastusta. On kuitenkin vielä neljäs voima, joka syntyy pisaroiden liikkeestä mustan piin kaltaisilla ultraliukkailla pinnoilla. Pisaran liike synnyttää paineistavan vaikutuksen alapuolella olevaan ilmaan, mikä taas aiheuttaa pisaraan kohdistuvan vastuksen kaltaisen voiman – aivan kuin renkaan kokema vierintävastus kasvaa sen liikkuessa pehmeän maaston tai lumen päällä", Backholm kertoo.

Yllättäen juuri se mekanismi, joka tekee superhydrofobisista pinnoista erityisen liukkaita, aiheuttaa myös Backholmin havainnoissa kuvatun vastusvoiman.

"Erittäin liukkaita pintoja on tyypillisesti tehty lyhentämällä kartioita, jotta ne olisivat mahdollisimman pieniä. Kukaan ei ole pysähtynyt huomaamaan, että hei, me itse asiassa työskentelemme itseämme vastaan. Todellisuudessa mitä enemmän kartioita mustassa piipinnassa on, sitä suurempi on ilman puristumisesta johtuva vaikutus", Backholm sanoo.

Tarvitaan uudenlainen tapa rakentaa ultraliukkaita pintoja

Hydrofobisia materiaaleja käytetään muun muassa liikenteen aerodynaamisissa pinnoissa, lääketeollisuuden laitteissa ja muissa nestettä hylkivissä ja steriileissä pinnoissa.

"Tulokset tarkoittavat sitä, että meidän on mietittävä uudelleen tapa, jolla suunnittelemme erittäin liukkaita pintoja", Backholm toteaa. 

Closeup image of a water droplet being probed by a glass needle.
Backholm on aiemmin käyttänyt mikropipettitekniikkaansa kasvien juurten kasvun mittaamiseen ja mesoskooppisten katkarapuparvien uintikäyttäytymisen tarkkailuun. Kuva: Matilda Backholm/Aalto University

Backholmin ja yhteistyökumppaneiden ratkaisu oli tehdä yhdistelmä korkeita pilareita ja matalia kartioita piipinnalla. Pilarien ansiosta ilmalle jää tilaa liikkua pisaran ja pinnan välissä, kun taas kartiot tuovat tarvitun liukkauden, ja lopputuloksena vesi saatiin liukumaan vieläkin pienemmän kosketuspinta-alan yli, ja ilman puristava vaikutus väheni merkittävästi.

Tutkijat ovat myös kehittäneet ainutlaatuisen mikropipettimittaustekniikan mittaamaan vesipisaroihin kohdistuvia voimia. Backholm on jo aiemmin käyttänyt tekniikkaa mesoskooppisten katkarapuparvien uintikäyttäytymisen tarkkailuun ja kasvien juurten kasvun mittaamiseen.

Backholm toivoo, että tuoreen tutkimuksen havainnot auttavat fyysikoita ja insinöörejä kehittämään entistä suorituskykyisempiä hydrofobisia pintoja.

Artikkeli:

Matilda Backholm, Tytti Kärki, Heikki A. Nurmi, Maja Vuckovac, Valtteri Turkki, Sakari Lepikko, Ville Jokinen, David Quéré, Jaakko V.I. Timonen, Robin H.A. Ras, Toward vanishing droplet friction on repellent surfaces, Proceedings of the National Academy of Sciences, 10.1073/pnas.2315214121 (2024).

Ota yhteyttä:

Robin Ras

Robin Ras

Professor
Department of Applied Physics

Lue lisää:

Assistant Professor Matilda Backholm looks at shrimp via a screen connected to a microscope.

Pienet eliöt, suuret löydökset: Parveilevasta katkaravusta haetaan oppia uuden aallon robotiikkaan

Matilda Backholm pyrkii määrittämään monimutkaisen liikkumiskäyttäytyminen omaavan suolakatkaravun fysiikkaa. Löydösten avulla voidaan kehittää esimerkiksi ”nieltävää kirurgiaa”.

Uutiset
Professor Matilda Backholm facing the camera

Kasvien mikrojuurten tutkimuksella etsitään keinoja runsaampiin ja kestävämpiin satoihin

Merkittävän rahoituksen saaneesta tutkimuksesta toivotaan keinoja ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun muun muassa eroosion ehkäisemisessä ja ruokaturvan parantamisessa.

Uutiset
Group photo

Living, Fluid, & Soft Matter

We are a group of physicists, biologists, engineers, and chemists working with big questions at the interface between physics and biology. We develop our own experimental and analytical tools to probe the dynamics and flow in a wide range of soft, living, and fluid materials.

Department of Applied Physics
Spherical water droplets on a superhydrophobic surface partially submerged in water. The surface is gray copper colour, while the submerged part is silvery due to thin airfilm captured by the surface.

Soft Matter and Wetting

Functional soft materials and wettability of surfaces are the key research interests of Soft Matter and Wetting research group at Aalto University Department of Applied Physics.

Department of Applied Physics
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Rauhallinen japanilainen puutarha, jossa on lampi, kiviä ja erilaisia ​​puita, mukaan lukien loistavaa punaista ja vihreää lehtineen.
Mediatiedotteet Julkaistu:
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Huone, jossa on useita kaiuttimia metallirungoissa ympyrämuodossa. Keskellä on jakkara ja sälealusta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Ainutlaatuinen äänentallennusteknologia mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.