Uutiset

Hyppy kylmään veteen yhdistää avannossa pitchaamista ja synnytystä

Natal Mind -tutkimustiimi voitti Polar Bear Pitching -kilpailun viikonloppuna Oulussa. Synnytyslääkäri Aura Pyykönen kertoo, miltä tuntui pitchata jääkylmässä avannossa. Voittajatiimiin kuuluvat lisäksi Annika Järvelin, Riikka Lemmetyinen ja Henni Tenhunen Aallon tuotantotalouden laitokselta.
Natal Mind voittajatiimi, kuva: Polar Bear Pitching
Vasemmalta Viera Karam (BusinessOulu), Annika Järvelin, Aura Pyykönen, JBear Jason Brower (Polar Bear Pitching) ja Riikka Lemmetyinen. Kuva: Polar Bear Pitching.

Aura Pyykönen, miltä tuntui pitchata avannossa?

Avantouintitaustasta oli merkittävää hyötyä. Mutta hämmentävää kyllä, kylmyys ei oikein tuntunut. Se oli niin jännittävä kokemus. Koko keskittyminen meni suoritukseen, ja kylmyys iski vasta jälkikäteen.

Kokemus oli absurdi ja hauska, siinä oli oma koomisuutensa.

Mikä on Natal Mind -innovaatio?

Idea lähti Annika Järvelinin Biodesign-jaksosta, jossa hän jalkautui kolmeksi viikoksi havainnoimaan neuvolan arkea. Äidit jäävät yksin, ja heillä on kohtaamattomia tarpeita. Mielenterveyden tuki on täysin puutteellista. Mielenterveyden seulontaakin on vähennetty, koska ei ole mitään tahoa, minne äitejä voisi lähettää hoitoon.

Suomalaisittain lähdimme liikkeelle synnytyspelosta, mutta laajemmin puhumme perinataalimielenterveydestä. Haluamme siis tuottaa ratkaisun äitien ja perheiden tueksi.

Tarvetta on myös kansainvälisesti eli sama ilmiö on nähtävissä valtaosassa järjestelmistä.

Kehittämämme mobiilisovellus pohjaa tunneseurantaan ja tarjoaa psykoterapeuttisia harjoutuksia tunneperusteella. Kehitämme sitä eteenpäin laajemmaksi ja enemmän toiminnallisuuksia sisältäväksi ratkaisuksi. Tässä hyödynnämme kielimalliin pohjaavaa tekoälyä.

Parhaillaan olemme aloittamassa kliinisen tutkimuksen, ja nyt rekrytoimme siihen 200 naista ympäri Suomea.

Aura Pyykönen pitchaa avannossa, kuva: Polar Bear Pitching
Aura Pyykönen pitchaa avannossa, kuva: Polar Bear Pitching.

Mitä yhteistä on avannossa pitchaamisella, synnytyslääkärin ammatilla ja synnytyspelolla?

Synnytyslääkärin ammatista on hyötyä avannossa pitchaamisessa. Siinä pitää nopeasti ja tehokkaasti saada tehtyä suoritus eli synnytyksen hoito. Päätösten pitää olla johdonmukaisia, ja samalla täytyy pystyä olemaan vakuuttava.

Hyppy kylmään veteen yhdistää myös avannossa pitchaamista ja vanhemmuutta. Synnytys on ensiaskel vanhemmuuteen. Ja sitä voi tosi huonosti kontrolloida. Pitää vain heittäytyä ja uskoa ja luottaa siihen, että kyllä se kantaa. Sekin on hyppy tuntemattomaan.

Polar Bear Pitching on startup-tapahtuma, jossa pitchaus tehdään avannossa Itämeressä. 

Lue lisää:

Illustration: Juuli Miettilä.

Avattaria ja aitoja kohtaamisia

Aalto-yliopiston tutkijat ovat tutkimushankkeissaan mukana luomassa uudenlaista neuvolaa ja myönteistä synnytyskokemusta. Visioissa huomioidaan teknologian luomat mahdollisuudet, kuten synnytyksen simulointi kolmiulotteisessa videokonferenssissa avattaren eli virtuaalihahmon välityksellä. Toisaalta tutkijat mielellään säilyttäisivät parhaat käytänteet menneestä, kuten perinteisen neuvolakortin, aidot kohtaamiset sekä rotinat, vierailut katsomaan vastasyntynyttä ruokalahjojen kera.

Uutiset
Annika Järvelin and Hanna Castrén-Niemi have spent three weeks at three different clinics in Helsinki. Photo: Otto Olavinen, Biodesign.

Neuvola täyttää sata vuotta – tutkijat selvittävät, miten neuvolan seuraavan vuosisadan tarpeisiin voitaisiin vastata terveysteknologiaa hyödyntäen

Tutkijat selvittävät sitä, miten neuvolan seuraavan vuosisadan tarpeisiin voitaisiin vastata Stanfordin yliopistosta lähtöisin olevien Biodesign-menetelmien keinoin.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Henri Hentilä, Henrik Kahanpää & Alec Wright.
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot Julkaistu:

Mikä on parasta tohtoriopinnoissa? Palkitut sähkötekniikan tohtorit kertovat

Elli Leppänen, Henri Hentilä, Henrik Kahanpää ja Alec Wright palkittiin erinomaisista väitöskirjoista.
Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
Aallon logo talon katolla
Nimitykset Julkaistu:

Neljä uutta professoria Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessorit Hannele Holttinen ja Teemu Manderbacka sekä apulaisprofessorit Mikko Suominen ja Risto Ojala nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.