Uutiset

Hyvä tarina kiinnostaa myös tiedejulkaisijaa

Kansainvälisiin tiedejulkaisuihin tulvii käsikirjoituksia. Emeritusprofessori ja usean julkaisun toimituskunnan jäsen Gustaf Olsson kertoo, millainen artikkeli huomataan.

”Jos artikkelisi hylätään, kuulut luultavasti enemmistöön. Se ei välttämättä tarkoita, että artikkeli on huono”, muistuttaa ruotsalaisen Lundin yliopiston emeritusprofessori Gustaf Olsson.

Olssonin seulan läpi on kulkenut satoja tieteellisiä artikkeleita. Sähkötekniikan ja automaation professorin tehtävänsä ohella Olsson on toiminut Water Science & Technology -lehden päätoimittajana sekä neljän muun tekniikan alan tiedejulkaisun editorina. Hän on myös kouluttanut  tutkijoita tieteellisestä julkaisemisesta ympäri maailmaa.

Elokuussa Olsson vieraili Aalto-yliopistossa pitämässä kansainväliselle vesialan tohtoriopiskelijoiden ryhmälle nelipäiväisen työpajan, jossa työstettiin opiskelijoiden käsikirjoituksista julkaisukelpoinen artikkeli.

Emeritusprofessori on nähnyt pitkällä urallaan tieteellisen julkaisemisen volyymin kasvun. Tieteellisille lehdille tarjotaan vuosittain jopa tuhansia artikkeleita, ja määrä kasvaa jatkuvasti.

”Julkaise tai tuhoudu -ajattelun yleistyminen on mielestäni huolestuttava kehityssuunta. Julkaisupaineen alla tutkijoilla ei ole tilaa olla innovatiivisia”, Olsson sanoo.

Tieteellisiä julkaisuja kiinnostavat tutkimukset, jotka tuottavat uutta tietoa tai uusia näkökulmia. Hyväkin tutkimus voi kuitenkin jäädä pöydälle, jos sen viesti ei välity julkaisun arvioijalle.

”Joukosta esiin nouseminen on yhä hankalampaa, joten artikkelin kirjoittamiseen täytyy kiinnittää yhä enemmän huomiota”, Olsson sanoo.

“Jos artikkelin otsikko, abstrakti, johdanto ja johtopäätökset eivät herätä kiinnostustani, en ota artikkelia arvosteltavaksi.”

Usein käsikirjoitus tulee paluupostissa tekijälleen siksi, ettei se sovi julkaisuun, johon sitä tarjotaan. Olsson kehottaakin tutustumaan julkaisun aiempiin numeroihin ja miettimään, kiinnostaako oma tutkimus sen lukijakuntaa.

Kuinka aloitteleva tutkija voi tulla paremmaksi kirjoittajaksi?

”Harjoittele, harjoittele ja harjoittele. Lue hyviä tutkimusartikkeleita, mutta lue myös hyvää kirjallisuutta. Opettele kertomaan työstäsi muillekin kuin kollegoillesi, sillä se auttaa myös ymmärtämään paremmin omaa tekemistäsi. Koita selittää tutkimuksesi vaikka alakoululaiselle!”

”Julkaise tai tuhoudu -ajattelun yleistyminen on mielestäni huolestuttava kehityssuunta”, emeritusprofessori Gustaf Olsson sanoo.

Gustav Olssonin viisi vinkkiä hyvän tieteellisen tekstin kirjoittamiseen

  1. Muotoile tekstillesi selkeä viesti

    Kirkasta ensimmäiseksi itsellesi, mikä on tutkimuksesi tärkein viesti. Tiivistä tutkimuksesi kahteen tai kolmeen lauseeseen, jotka kertovat mitä olet tehnyt ja miksi. Selkeä visio kuljettaa kirjoitusprosessia ja auttaa myös esittelemään tutkimustasi myöhemmin.

    ”Arvioijana minua kiinnostaa, onko artikkelilla hyvä tarina – miksi se on tehty ja mihin ongelmaan se etsii ratkaisua”, Olsson sanoo.
     

  2. Asetu lukijan asemaan

    Ennen kuin aloitat, mieti kenelle kirjoitat ja miten viestisi välittyy lukijalle. Kirjoitatko oman alan asiantuntijoille, poikkitieteelliselle tutkijakunnalle vai kenties suurelle yleisölle? Kohderyhmän tulee vaikuttaa koko tekstin tyyliin.
     

  3. Kiinnitä lukijan mielenkiinto alusta alkaen

    Otsikko on artikkelisi myyntipuhe, joka houkuttelee lukijan tekstisi pariin. Hyvä otsikko välittää tutkimuksesi keskeisen viestin. Pyri pitämään otsikko yksinkertaisena ja lyhyenä, mutta informatiivisena.

    Viimeistään johdannon jälkeen lukija usein päättää, lukeeko hän koko tekstin. Älä siis piilota tärkeintä viestiäsi tekstin loppuun, vaan tuo se selkeästi esiin jo alkumetreillä.

    ”Näytä tekstisi äidillesi tai ystävällesi. Ymmärtävätkö he otsikon ja sen, miksi tutkimus on tehty?”
     

  4. Pohdinta (discussion) on artikkelin sydän

    Hyvä artikkeli esittelee selkeästi tutkimusmenetelmät ja tulokset, mutta artikkelin todellinen tieteellisyys syntyy Olssonin mukaan pohdintaosiossa. Pohdinta osoittaa, että ymmärrät työsi tulokset ja sen, miten ne kytkeytyvät tutkimuskenttään. Älä siis tyydy vain esittämään dataa, vaan selitä se auki.

    ”Älä myöskään pelkää kertoa sitä, jos tulokset olivat yllättäviä tai odottamattomia. Kunhan selität, miksi!”
     

  5. Kuva voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa

    Kuvaajat voivat selittää tuloksia paremmin kuin sanat, mutta niiden täytyy myös olla yhtä luettavia. Epäselvät kaaviot tai epäuskottavalla tarkkuudella ilmaistut luvut ovat usein syitä, miksi artikkeli palaa korjattavaksi. Kuvaaja voi myös johdattaa lukijaa harhaan – esimerkiksi punainen mielletään usein huonoksi ja vihreä hyväksi.

    Tarkasta, että kuvio tai taulukko on ymmärrettävä sellaisenaan. Mieti, toimiiko se myös pienessä printissä ja mustavalkoisena. Muista, että lukujen esittäminen useiden desimaalien tarkkuudella on harvoin perusteltua.

    Katso myös Petro Poutasen vinkit, miten tutkimukselle voi rakentaa näkyvyyttä ja vaikuttavuutta sosiaalisessa mediassa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.