Hyvästit muovikääreille? Opiskelijat kehittivät uudenlaisen biohajoavan ”dipattavan” pakkauksen kurkuille
Vihannesten ja hedelmien pakkaaminen vähentää ruokajätettä, sillä se suojaa niitä iskuilta ja taudinaiheuttajilta ja saa ne kestämään tuoreena pidempään. Kääntöpuolena pakkauksista kertyy kuitenkin melkoinen määrä muovijätettä. Mitä jos päivittäin poisheitetyille miljoonille muovikääreille olisi uusiutuva ja biohajoava vaihtoehto?
Tästä saivat luovan idean neljä Aallon opiskelijaa, Ena Naito, Louise Kallai, Emilia Ikävalko ja Sari Kupiainen, jotka osallistuivat Design Meets Biomaterials -kurssille. He kehittivät täysin uudenlaisen keinon kurkkujen pakkaamiseen: vihannes dipataan kasvipohjaiseen seokseen, joka kuivuu muutamassa sekunnissa ja muodostaa kurkun pinnalle läpinäkyvän suojakalvon.
Tiimi esittelee kesäkuun lopulla DipWrap-nimisen ideansa kansainvälisessä BioDesign Challenge -kilpailussa, johon heidät valittiin edustamaan Aalto-yliopistoa. Kilpailussa yli 50 opiskelijatiimiä ympäri maailmaa esittelee biotekniikkaa ja muotoilua yhdistäviä projektejaan tutkijoiden, yritysten edustajien, taiteen ja muotoilun asiantuntijoille.
Seos sisältää punalevästä valmistettua, hyytelöimisaineenakin käytettyä agar agaria, karnaubavahaa ja nanokiteistä selluloosaa. Tiimi kehitti reseptin itse, sillä aiempia tutkimuksia samankaltaisista ratkaisuista ei löytynyt.
”Olimme labrassa joka viikko ja testasimme useita erilaisia materiaaleja. Keksimme kokeilla agaria, sillä olimme käyttäneet sitä ruuanlaitossa. Lisäsimme myös vahaa, jotta saimme kalvosta vedenpitävämmän ja nanokiteistä selluloosaa sen antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi”, kertoo kemian tekniikan opiskelija Louise Kallai, joka viettää vaihto-opiskelijavuotta Aallossa.
Tiimi uskoo, että ”dippausta” voisi käyttää muillekin kasviksille ja hedelmille.
”Tämä on pieni askel, mutta toivottavasti se on alku kaupallistettavalle tuotteelle ja herättää kiinnostuksen tällaiseen pakkausmenetelmään. Idea myös kannustaa ihmisiä kyseenalaistamaan päivittäisiä valintojamme”, sanoo muotoilun maisteriopiskelija Ena Naito.
Projekti on osa CHEMARTS-ohjelmaa, jonka tavoitteena on luoda uusia konsepteja tulevaisuuden biotaloudelle yhdistämällä muotoilua, brändiajattelua ja biomateriaalien tutkimusta. CHEMARTS on pitkäaikainen yhteistyö Kemian tekniikan korkeakoulun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun välillä.
Seuraa tiimin matkaa Instagramissa: @dip.wrap
Valokuva : Ena Naito, Louise Kallai, Emilia Ikävalko ja Sari Kupiainen