Uutiset

Ihminen on tärkein osa rakennusalan digitalisaatiota

Rakennusalan digitalisaatiota tutkivan iCONS-tutkimushankkeen mukaan alan tuottavuus on kiinni yksittäisten työntekijöiden työssä onnistumisesta. Digitalisaation avulla työn sujuvuutta pystytään lisäämään huomattavasti.
iCONS

Rakennustyömaalta saatavan datan avulla on mahdollista digitalisoida koko rakennusprosessi ja samalla nostaa rakennusalan tuottavuutta.

Esimerkiksi rakennushankkeessa hukattua aikaa voidaan mitata reaaliaikaisesti, jolloin työn tehokkuutta on mahdollista nostaa sujuvoittamalla työprosesseja. Työmaalla pystytään tekemään useampia työvaiheita samanaikaisesti, mikä puolestaan nopeuttaa työmaan valmistumista. Samalla saadaan virheet paikannettua ja korjattua heti. Työmaalla työskentelevien kohtaamisista syntyy yhteinen kulttuuri, joka helpottaa työn johtamista.

Sisätilapaikannus löytää ihmiset ja työkalut

iCONS-tutkimushanke on selvittänyt sisätilapaikannuksen mahdollisuuksia rakennustyömaiden digitalisoinnissa. Sisätilapaikannuksen avulla rakennustyömaalla pystytään seuraamaan reaaliaikaisesti eri työvälineiden sijaintia, jolloin niiden etsimiseen käytetty aika vähenee. Myös tavarantoimitusten reaaliaikainen seuranta tehostaa työmaan toimintaa, kun toimitusten saapumiseen pystytään varautumaan oikea-aikaisesti.

Sisätilapaikannuksessa rakennustyömaalle rakennetaan paikannusverkko, jonka avulla voidaan tunnistaa jokaisen työntekijän, tärkeän materiaalin ja kaluston sijainti.

Pilotoitaessa sisätilapaikannusta työmailla havaittiin, että vain pieni osa, noin 25–35 %, työntekijän ajasta käytetään työkohteessa ja suuri osa ajasta kuluu materiaalien, kaluston ja informaation etsimiseen ja ongelmien selvittelyyn.

Rakennusalan tuottavuusloikan aikaansaamiseksi digitalisaation täytyy keskittyä siihen, että kaikki työntekijät saavat tarvitsemansa työkalut, materiaalit ja tiedon oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan.

iCONS-tutkimushanke on Business Finlandin ja yrityskonsortion rahoittama Aalto-yliopiston tutkimushanke, jonka tuloksista hyötyy koko ala.

Lisätietoja

Professori Olli Seppänen
050 368 0412 | [email protected]
Aalto-yliopisto
Rakennustekniikan laitos

ICONS-loppuseminaari 8.2.2019

Aalto-yliopisto järjesti iCONS-tutkimushankkeen loppuseminaarin 8.2.2019 Espoon Otaniemessä. Seminaarissa käsiteltiin muun muassa digitaalisuudella tietopohjaisen tuottavuuden nostoa rakennushankkeessa, tuottavan työn edellytysten luontia rakennustyömaalla työskentelevälle työntekijälle, aliurakoitsijuuden muutosta kumppanuudeksi yhteisellä tilannekuvalla sekä sisätilapaikannusteknologiaa.

Puhujina olivat mm. Aalto-yliopiston rakennustekniikan professori Olli Seppänen, Fira Groupin kehitysjohtaja Otto Alhava, Moveniumin tuotekehitysjohtaja Pekka Kinnunen ja Carinafourin hallituksen puheenjohtaja Ari Viitanen.

Katso puheenvuorojen taltioinnit:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.
Valkoinen sähköauto latauksessa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoiden kehittämä menetelmä mullistaa sähköautojen akkujen kierrätyksen

Uuden teknologian avulla käytetyt litiumakut voidaan kierrättää turvallisesti ja ympäristöystävällisesti ja esimerkiksi litiumin talteenottoaste voidaan nostaa muutamista prosenteista jopa yli 70 prosenttiin.