Matematiikan ja systeemianalyysin laitos
Laitoksen tutkimuksen pääalueet ovat algebra ja diskreetti matematiikka, analyysi, soveltava matematiikka ja mekaniikka, stokastiikka ja tilastotiede sekä systeemianalyysi ja operaatiotutkimus.
Yhdeksännellä luokalla Kaie Kubjaksen fysiikan opettaja antoi luokkansa tytöille eri kokeen kuin pojille, koska tytöt eivät hänen mielestään olleet hyviä fysiikassa. Samanaikaisesti Kubjas oli toinen Tarton alueellisessa fysiikan kilpailussa – ja sai opettajalta poikien kokeen tehtäväkseen. Nyt Kubjas on Aalto-yliopiston matematiikan professori ja European Women in Mathematics -yhdistyksen varajohtaja.
”Joskus yhteiskunnalliset asenteet ovat sen mukaisia, että tytöt eivät olisi hyviä matematiikassa. On tärkeää rohkaista tyttöjä ja nuoria naisia, jos he eivät ole varmoja osaamisestaan. Opettajat voivat esimerkiksi tarjota lahjakkaille tytöille ja naisille mahdollisuuden osallistua harjoitteluun tai kilpailuihin”, Kaie Kubjas sanoo.
”Isäni on opiskellut matematiikkaa eikä hän koskaan sanonut, että tytöt eivät voisi opiskella matematiikkaa tai luonnontieteitä. Perheeni oli onneksi aina kannustava”, Kubjas jatkaa.
Kaie Kubjas on kotoisin Virosta, ja siellä yli puolet matematiikan opiskelijoista on naisia. Moni heistä myös päätyy matematiikan opettajaksi.
”Olen yllättynyt matematiikan naisopiskelijoiden vähäisestä määrästä Aallossa. Maisteriopinnoissa ei ole nuoria naisia juuri lainkaan. Professoreista on kuitenkin tällä hetkellä lähes neljäsosa naisia. Mutta mistä tulevat matematiikan naisprofessorit tulevaisuudessa, jos opiskelijoita ei juuri ole?”, kysyy Kubjas.
Kubjas on tehnyt tutkimusta ympäri maailmaa. Berliinissä oli jonkin verran matematiikan naisopiskelijoita, mutta kertaakaan hän ei nähnyt naisprofessoria luennoimassa. Pariisissa hän teki tutkimusta tietotekniikan laitoksella, eikä hän tavannut yhtäkään naisprofessoria. MIT:ssa Bostonissa Kubjas työskenteli niin ikään tietotekniikan laboratoriossa ja siellä oli sekä naistutkijoita että -professoreita.
European Women in Mathematics on perustettu vuonna 1986, ja Kaie Kubjas aloitti sen varajohtajana heinäkuussa. Jäseniä on yhteensä 300-400. Aallosta on aktiivisesti toiminnassa mukana kolme tutkijaa Kubjaksen lisäksi. Professori Camilla Hollanti on toiminut vuosia yhdistyksen rahastonhoitajana. Tohtorikoulutettava Olga Kuznetsova vastaa yhdistyksen verkkosivuista ja niiden teknisestä ylläpidosta. Tohtorikoulutettava Ellie Dillon taas kirjoittaa uutisartikkeleita ja on mukana koostamassa uutiskirjettä.
Yhdistyksen toimintaan kuuluu muun muassa yleiskokous, joka järjestetään joka neljäs vuosi. Elokuussa 2022 se tullaan järjestämään Suomessa. Joka neljäs vuosi järjestetään lisäksi eurooppalainen matematiikan konferenssi (European Congress of Mathematicians). Lisäksi on paikallisia tapahtumia eri maissa, mentorointiohjelma, jaetaan matka-apurahoja sekä listataan avoimia työpaikkoja.
Parhaillaan European Women in Mathematics vetoaa tutkijauransa vasta aloittavien, naisten ja perheellisten tutkijoiden puolesta. Korona-aikanakin naiset pitävät yleensä enemmän huolta perheenjäsenistä, ovat he sitten vanhuksia tai lapsia. Toisaalta konferensseja on peruutettu ja muukin tutkijoiden verkostoituminen on hankaloitunut – eivätkä nämä haasteet jakaudu tasapuolisesti. Yhdistys haluaa vedota yliopistoihin, jotta nämä esimerkiksi pidentäisivät nuorten tutkijoiden määräaikaisia sopimuksia.
”Vetoomuksella on nyt noin 800 allekirjoittajaa ja lisäksi moni yhteisö on ilmaissut kannatuksensa vetoomukselle”, Kubjas sanoo.
Vetoomus on auki maaliskuuhun 2021 saakka ja siitä voi lukea lisää täällä (englanniksi).
Laitoksen tutkimuksen pääalueet ovat algebra ja diskreetti matematiikka, analyysi, soveltava matematiikka ja mekaniikka, stokastiikka ja tilastotiede sekä systeemianalyysi ja operaatiotutkimus.