Uutiset

Tekoälytyökaluja tiedonhaun tueksi

Tekoäly tulee muuttamaan myös tiedonhakua ja moniin tietokantoihin on kehitteillä omia tekoälyä hyödyntäviä lisäosia. Testikäyttöjen palautteen perusteella aaltolaisten käyttöön on hankittu Scopus AI ja 2025 hankitaan Web of Science Research Assistant.
Learning Centre graphics

Scopus AI on nyt aaltolaisten käytettävissä

Scopus on Elsevierin tiivistelmä- ja viittaussuhdetietokanta, johon on kehitetty generatiivista tekoälyä käyttävä lisäosa, Scopus AI. Se on suunniteltu erityisesti akateemiselle yhteisölle. Luotettavan ja vertaisarvioidun sisällön pohjalta rakennettu Scopus AI tarjoaa tukea tutkimukseen tai opiskeluun liittyvään tiedonhakuun.

Scopus AI löytyy Scopuksen etusivulta erilliseltä välilehdeltä ja sen avulla voit esittää vapaasti muotoiltuja hakupyyntöjä eri kielillä. Kokeile vaikka suomea! Scopus AI hakee vastauksen tietokannan sisältämistä viitteistä ja tarjoaa lyhyen tiivistelmän aiheesta lähdeviitteineen. Vastauksiin käytetään 2003 julkaistuja tai uudempia viitteitä. Voit perehtyä aiheeseen myös laajennetun yhteenvedon, käsitekartan, tutkimusalueen perusjulkaisujen tai aiheen asiantuntijat osion kautta. Lisäksi aiheeseen tutustumista voi syventää valmiiksi tarjottujen lisäkysymysten avulla.

→ Pääset Scopukseen kirjastotietokanta Aalto-Primon kautta

→ Ohjeita Scopus AI:n käyttöön (Scopus AI LibGuide, englanniksi)

Web of Science Research Assistant

Web of Science tietokantaan on myös hiljattain ilmestynyt generatiivista tekoälyä käyttävä lisäosa, joka oli testikäytössä lokakuussa. Se tullaan hankkimaan aaltolaisten käyttöön ensi vuonna.

→ Pääset Web of Science -tietokantaan Aalto-Primon kautta.

→ Lisätietoja Web of Science Research Assistantista (Web of Science Help Center, englanniksi)

SCOPUS (Elsevier). (www.scopus.com)

Scopus on viittaus- ja tiivistelmätietokanta. Kampusverkon ulkopuolella käytä VPN-yhteyttä.

Read more
www.scopus.com logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Värikkäitä kuvioita, jotka kuvastavat fotonisia aikakiteitä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoille läpimurto: Fotoniset aikakiteet voivat muuttaa valon käyttöä ja hallintaa

Uusi tutkimustulos voi lähitulevaisuudessa parantaa merkittävästi esimerkiksi lasereita, antureita ja optista tietojenkäsittelyä.
Henkilö esittelee yleisölle ja suurella ruudulla näkyy aaltokuvio ja sateenkaari.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Opi lisää avaruudesta – Tähtitiistai-luentojen tallenteet on julkaistu!

Tähtitiistai-luennoilla käsitellään muun muassa suomalaisen avaruustutkimuksen historiaa, mustien aukkojen salaisuuksia, maapallon kokoisia teleskooppeja sekä aurinkotutkimusta.
Copper
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Akkujen kysyntä kasvaa – BATCircle3.0 kiihdyttää akkumateriaalien ja -kierrätyksen tutkimusta Suomessa

Aalto-yliopiston johtama kolmivuotinen BATCircle3.0-projekti keskittyy akkumateriaalien jalostuksen ja akkujen kierrätyksen uusiin avauksiin.
""
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot löysivät mullistavan uuden tavan välittää suuria tietomääriä laservalon avulla

Valon ja sähkömagneettisten kenttien hallintaan pienissä valohurrikaaneissa keskittyvän tutkimuksen tulos voisi moninkertaistaa optisten kaapelien kautta kuljetettavan tiedon määrää.