Uutiset

Kaksi valtion virkamiestä ratkoo kvanttimekaniikan tutkimusongelmia vapaa-ajallaan

Kvanttimekaniikan lainalaisuudet askarruttivat Jussi Lindgreniä ja Jukka Liukkosta opiskeluajoista lähtien.
The study took Jussi Lindgren, left, and Jukka Liukkonen, right, back to year 1941 when Stueckelberg’s wave equation was invented. The equation is the foundation for parameterized relativistic dynamics.
Jussi Lindgren (vasemmalla) ja Jukka Liukkonen (oikealla) palasivat tutkimuksessaan vuoteen 1941, jolloin Stückelbergin aaltoyhtälö keksittiin.

Kun Jussi Lindgren ja Jukka Liukkonen opiskelivat fysiikkaa, he eivät olleet kaikilta osin tyytyväisiä kvanttimekaniikan luentoihin.

”Fysiikan opetuksessa oli tiettyjä peruselementtejä, joiden kerrottiin olevan tosia, mutta niitä ei kuitenkaan pystytty perustelemaan. Sitä oli hankalaa hyväksyä.”

Lindgren ja Liukkonen ovat kumpikin valtion virkamiehiä, ja Lindgren tekee systeemianalyysin väitöskirjaa Aalto-yliopistolla. He loivat työnsä ohessa uuden lähestymistavan selittämään kvanttimekaniikan lainalaisuuksia. He käyttivät apunaan stokastisia menetelmiä eli matemaattisia todennäköisyyksiä ja sattumanvaraisia mahdollisuuksia. Tutkimuksessa hyödynnetty stokastinen optimisäätöteoria liittyy satunnaisten ilmiöiden optimointiin dynaamisesti ajassa.

”Stokastisen optimisäätöteorian ja suhteellisuusteorian rajapinnasta kumpuava näkökulma on helpompi ymmärtää kuin kvanttimekaniikan perinteiset oletukset”, sanoo Jussi Lindgren.

Hiljattain Scientific Reports julkaisi heidän artikkelinsa, jossa tutkitaan stokastisten menetelmien käyttöä kvanttimekaniikan erilaisten yhtälöiden päättelemisessä.

”Menetelmä on hyödyllinen opettajille ja opiskelijoille, koska se antaa tarkemman perustelun kvanttimekaniikan yhtälöiden oikeellisuudesta”, Jukka Liukkonen sanoo.

Artikkeli on luettavissa https://doi.org/10.1038/s41598-019-56357-3

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.