Suomen Olympiakomitea on luonut vuosien 2022–2023 aikana Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen suomalaisen auditointimallin. Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen laatutyön laatutekijöitä, arviointimallia ja auditoinnin kokonaisuuden tarkoituksenmukaisuutta ja toimivuutta on testattu kahdella pilottiauditoinnilla. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun auditointi oli auditointimallin toinen pilotointi. Ensimmäinen pilotointi toteutettiin Kajaanin ammattikorkeakoulussa.
Auditoinnin tavoitteena on tunnistaa ja tunnustaa ne korkeakoulut, jotka edistävät systemaattisesti, niin rakenteellisesti kuin asenteellisesti, korkeakouluissa opiskelevien huippu- ja ammattilaisurheilijoiden edellytyksiä suorittaa opintoja siten, että se tukee urheilussa kehittymistä. Aalto-yliopistossa opiskelee tällä hetkellä reilu 150 Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urheaan kuuluvaa opiskelijaa.
Auditoinnin toteuttaminen
Neuvottelut Aalto-yliopiston, Urhean ja Olympiakomitean kesken Aalto-yliopiston osallistumisesta Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu -pilottiauditointiin käytiin alkukesästä 2022. Saman vuoden syksyllä tehtiin päätös pilottiauditoinnin toteuttamisesta ja sen rajaamisesta koskemaan Kauppakorkeakoulua.
Kauppakorkeakoulussa auditointiprosessista vastasi ryhmä, johon kuuluivat dekaani Timo Korkeamäki, kehityspäällikkö Johanna Palmroos (Kauppakorkeakoulu), erityisasiantuntija Kirsi Eulenberger-Karvetti (Aalto-yliopiston johtamisen tukipalvelut), suunnittelija, Urhea-yhteyshenkilö Elli Hämäläinen ja suunnittelija Hilkka Honkanen (molemmat Kauppakorkeakoulun oppimispalveluista) ja emeritusprofessori Timo Saarinen (Kauppakorkeakoulu).
Kauppakorkeakoulun itsearviointi toteutettiin vuodenvaihteessa 2022–2023. Itsearviointityöhön osallistui edellä mainitun vastuuryhmän lisäksi opiskelijoita, opettajia, asiantuntijoita, korkeakoulun alumneja sekä KY:n (Aalto-yliopiston kauppatieteiden ylioppilaat ry), Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhean ja UniSportin edustajat. Kauppakorkeakoulun auditointiryhmän muodostivat Anna Kirjavainen (puheenjohtaja), Mika Korpela (Turun Seudun Urheiluakatemia), Aku Nikander (Jyväskylän yliopisto), Hanna-Maari Päkk (Jyväskylän Urheiluakatemia) ja Laura Tast (projektipäällikkö, Suomen Olympiakomitea). Ryhmä vieraili Kauppakorkeakoulussa helmikuussa 2023, ja toimitti auditointiraportin Kauppakorkeakoululle huhtikuussa 2023.
Arvioitavana kuusi osa-aluetta
Huippu-urheilijamyönteisiä korkeakouluja arvioidaan laatumallilla, joka koostuu kuudesta kokonaisuudesta: opiskelun tuki urheilijalle, joustavien opintopolkujen rakentaminen, urheilusta hankitun osaamisen tunnustaminen osana opintoja ja urheilijoille räätälöidyt opintokokonaisuudet, siirtymävaiheiden toimenpiteet, viestintä ja yhteistyö urheiluakatemian ja Olympiakomitean kanssa sekä urheilun tukitoiminnot. Auditoinnin tehtävänä on arvioida ja tarkastella näihin liittyvien laatutekijöiden toteutumista osana korkeakoulun olemassa olevia koulutuksen ja osaamisen kehittämisen prosesseja, toimintatapoja ja käytänteitä. Arviointi toteutetaan käyttämällä tasoja erinomainen, hyvä ja riittämätön.
Suomen Olympiakomitean huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun ohjausryhmä on todennut Kauppakorkeakoulun toiminnan huippu-urheilijamyönteisenä korkeakouluna olevan tasolla hyvä. Opiskelun tuki urheilijalle arvioitiin kauttaaltaan erinomaiseksi ja erinomaisuutta oli laajalti myös muilla arviointialueilla. Auditointiraportin mukaan hyvä taso toteutuu, kun korkeakoulu osoittaa, että laatutekijät toteutuvat osana korkeakoulun kehittämisen prosesseja, toimintatapoja ja käytänteitä. Tasolla erinomainen korkeakoulu osoittaa vaikuttavaa, pitkäjänteistä ja uudistavaa kehittämistoimintaa kaksoisuratyössä.
Keskeiset vahvuudet ja kehittämiskohteet
Auditoinnissa tunnistettiin sekä useita vahvuuksia että muutamia kehittämiskohteita. Yhtenä keskeisenä vahvuutena mainittiin Kauppakorkeakoulun johdon sitoutuminen kaksoisuratoiminnan edistämiseen yhdessä Suomen Olympiakomitean ja Urhean kanssa, mikä mahdollistaa toiminnan jatkuvan kehittämisen ja vaikuttavuuden. Auditointiryhmän mukaan esimerkiksi erityiset saavutukset -valintaryhmä yhtenä väylänä pyrkiä opiskelemaan Kauppakorkeakouluun on hieno malli siitä, että myös urheilusaavutukset huomioidaan osaamispääomaa kerryttävänä tekijänä, joka edesauttaa korkeakouluopinnoissa suoriutumisessa.
Kauppakorkeakoulun tarjoamat monipuoliset mahdollisuudet opintojen järjestelyyn joustavasti tukevat hyvin urheilun vaatimusten huomioimista. Kauppakorkeakoulussa on myös vahva tahtotila kehittää kaksoisuran toteuttamista tukevia, ajasta ja paikasta riippumattomia opintoja. Niin ikään huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun itsearviointiprosessi on lyhyessä ajassa lisännyt tietoisuutta kaksoisurasta ja sen tavoitteista. Kauppakorkeakoulun Urhea-yhteyshenkilö Elli Hämäläinen sai kiitosta aktiivisesta toiminnastaan huippu-urheilijamyönteisen toiminnan kehittämiseksi Kauppakorkeakoulussa ja koko Aallossa.