Kesäkiihdyttämön ennätysvuosi
Kesä rauhoittaa Otaniemen kampuksen kuhinaa, mutta se ei ole näkynyt Startup Saunalla. Aallon opiskelijayhteisö Aaltoes:n yrityskiihdyttämö Kiuas on pitänyt 14 startupia kiireisenä kymmenen kesäviikon ajan.
Aiemmin Summer of Startups -nimellä toimineeseen kesäohjelmaan tuli tänä vuonna yli 100 hakemusta, mikä on enemmän kuin koskaan. Valitut yritykset tulevat neljästä eri maasta.
”Hakemusmäärä kolminkertaistui viime vuodesta. Halusimme mukaan ideavaihetta pidemmällä olevia tiimejä, jotka ovat hyvin sitoutuneita yrityksensä kehittämiseen”, sanovat Kiuas Acceleratorin vetäjät, opiskelijat Aaro Isosaari ja Timo Luukkola.
Yksi ohjelmaan osallistuneista startupeista on HELT, jonka osalta kiihdyttämöohjelma ylitti kaikki odotukset.
”Ajattelin, että isoin hyöty tulisi olemaan ohjelman kautta saadut kontaktit sijoittajiin ja startup-maailmaan, mutta saimmekin vielä paljon enemmän”, sanoo yksi HELTin perustajista, Aallosta valmistunut DI Heiman Khalil.
HELT kehittää maailman ensimmäistä hyvinvointipalveluiden markkinapaikkaa, ja oli jo ehtinyt lanseerata tuotteen markkinoille ennen Kiuas-kiihdyttämön aloitusta.
”Se ei kuitenkaan tarkoittanut, että olisimme millään tavalla valmiita. Päinvastoin. Startup-yrittäjänä tilanteet elää jatkuvasti, ja olemme saaneet eri haasteisiin täältä todella paljon apua.”
Heiman Khalilin startup HELT jatkaa Kiukaan jälkeen vielä maineikkaan yhdysvaltalaisen kiihdyttämön Y Combinatorin Startup School -ohjelmassa.
Ponnahduslauta startup-yhteisöön
Yleisten workshopien lisäksi startupit ovat saaneet runsaasti henkilökohtaista valmennusta ohjelman mentoreilta ja kumppaneilta – oli kyse sitten lakiasioista, myynnistä, rahoituksesta tai liiketoiminnan skaalaamisesta.
Isosaari ja Luukkola näkevätkin juuri verkostot ohjelman suurimpana antina monille.
”Tämä on monella tapaa ponnahduslauta startup-yhteisöön. Sekä firmat että mentorit ovat mukana siksi, että haluavat auttaa alkuvaiheen yrittäjiä. Auttamisen kulttuuri on hyvin vahva Suomessa.”
Heiman Khalilin mukaan myös oma aktiivisuus vaikuttaa paljon siihen, mitä kiihdyttämöohjelma voi antaa.
”Esimerkiksi mentorin tapaamiseen voi valmistautua tutkimalla hänen taustaansa, laatimalla kysymykset valmiiksi, ja viemällä tietoa eteenpäin myös muille tiimeille”, hän sanoo.
Toista vuotta tuotantotaloutta opiskeleva Isosaari ja neljännen vuoden informaatioverkostojen opiskelija Luukkola ovat päässeet seuraamaan startupeja haasteineen ja onnistumisineen lähietäisyydeltä kymmenen viikon ajan.
Mikä heistä ratkaisee, lähteekö yritys todella lentoon?
”Useimmiten kyse on tiimistä. Tiimin osaaminen ja se, kuinka kemiat toimivat yhteen. Toki haluaisi myös uskoa, että ne, joita täällä Saunalla on nähnyt eniten – jotka ovat sitoutuneita ja ottavat ohjelmasta kaiken irti – ovat myös niitä, ketkä pääsevät parhaiten eteenpäin”, Isosaari sanoo.
- Julkaistu:
- Päivitetty: