Uutiset

Kesäkoulussa syntyi yhteissuunnittelun avulla kestäviä tulevaisuuden konsepteja

Miten kiertotalous ja yhteissuunnittelu voivat edistää todellista muutosta? Kysymykseen pureutuva kesäkoulu tarjosi laajasti näkökulmaa siihen, miten ratkomme yhdessä aikamme suurimpia haasteita.
Summer School student group smiling and hopping down the stairs at Aalto's Väre building

Elokuun 1.–12. ensimmäistä kertaa järjestetty Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun Aalto ARTS -kesäkoulu kokosi yhteen noin 50 osallistujaa: kansainvälisiä professoreita, opiskelijoita ja eri alojen asiantuntijoita.

Kestävän kehityksen ympärille teemoitetun kurssin tavoite oli lisätä ymmärrystä aikamme suurimmista haasteista ja siitä, miten muutos voidaan toteuttaa eri alojen yhteistyönä. Kahden viikon aikana kiertotalouteen ja yhteissuunnitteluun keskittynyt kurssi tuotti visioita, konsepteja ja tulevaisuuden ratkaisuja.

Kesäkoulu toi yhteen myös seitsemän yliopistoa ympäri maailmaa. Tänä vuonna Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kumppanuusyliopistot olivat Singapore University of Technology and Design, Technológico de Monterrey, Parsons School of Design (The New School), Oslo School of Architecture and Design, Politecnico di Milano ja Delft University of Technology.

Yhteissuunnittelun teema näkyy koko kurssin suunnittelussa, sillä kurssin sisällöt on luotu tiiviissä yhteistyössä kumppaniyliopistojen kanssa.

”Kurssin rakentaminen yhteistyönä on ollut antoisaa, ja mikä parasta, se on taannut mahdollisuuden tarjota opiskelijoille kattava ja sisällöllisesti rikas kattaus mitä ajankohtaisimpaan aiheeseen”, kertoo kesäkoulun vastuuprofessori Kirsi Niinimäki.

Yhteissuunnittelun avulla kohti monialaisia ratkaisuja

Kahden viikon aikana järjestettiin kansainvälisiä ja monialaisia työpajoja ja luentoja, joiden tarkoituksena oli auttaa ymmärtämään, millaista muutosta tarvitaan nykyisen lineaarisen talouden muuttamiseksi kiertotalouden suuntaan. Työpajojen ja luentojen teemoja ovat materiaalit ja tuotteet kiertotaloudessa, kiertotalouden systeemikäsitykset ja tulevaisuuden skenaarioiden rooli.

Opiskelu ja työskentely kesäkoulussa tapahtui ryhmissä, joissa erilaiset taustat ja kulttuurit kohtasivat. Opiskelijat olivat sekä kandi- että maisterivaiheessa olevia opiskelijoita ja useiden eri alojen osaajia eri puolilta maailmaa, kuten muotoilijoita, koodaajia, vaatesuunnittelijoita ja arkkitehteja.

Yhteissuunnittelun keinoin tuotiin yhteen oma osaaminen ja intressit, ratkottiin päivänpolttavia ongelmia ja luotiin yhteisiä visioita ja tulevaisuuden konsepteja. Työskentely oli konseptuaalista, mutta kuitenkin käytännönläheistä: osallistujat saattoivat tehdä kokeiluja ja luoda prototyyppejä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun lukuisissa työpajoissa.

Meidän pitää nähdä myös, mihin systeemiin tuotteita suunnitellaan, ja miten sitä voisi muuttaa paremmaksi ja kestävämmäksi.”

Professori Kirsi Niinimäki

Opettajana toiminut professori Cynthia Lawson Jamarillo Parsons The New School -yliopistosta Yhdysvalloista johdatti osallistujia osallistavan suunnittelun teemaan: kenelle suunnitellaan, suunnitellaanko vain etuoikeutetulle väestölle? Kenen ääni suunnittelussa kuuluu, unohdammeko joitakin ihmisryhmiä?

Kestävän muotoilun professori Jeremy Faludi TU Delft -yliopistosta Alankomaista haastoi ryhmiä vielä pidemmälle, pohtimaan millaisessa systeemissä suunniteltava tuote toimii ja mitä vaikutuksia sillä on. Whole System Mapping -malli tarjoaa hänen mukaansa eväät kestävään suunnitteluun alusta lähtien. Hän kertoo, että kesäkoulun opiskelijat kokivat mallin auttaneen heitä sekä isomman kuvan hahmottamisessa yksittäisen ratkaisun ympärillä että konkreettisessa suunnittelutyössä ja konseptoinnissa.

Parsons School of Designin strategisen suunnittelun professori Jeongki Limin tärkein viesti opiskelijoille oli saada heidät miettimään, miten heidän työnsä heijastavat heidän arvojaan ja millaista tulevaisuutta he haluavat olla rakentamassa. Hänen mukaansa opiskelijat tekivät erinomaista yhteistyötä laajentaen kapasiteettiaan. 'Uskon, että heidän kokemuksensa Aalto ARTS Summer Schoolista muokkaa heidän tulevia opintojaan ja uraansa.'

Kirsi Niinimäki toteaa, että kiertotalous on välttämättömyys, ja systeemitaso on siinä keskeinen näkökulma: ”Meidän pitää yksittäisten tuotteiden suunnittelun sijaan nähdä, mihin systeemiin tuotteita suunnitellaan, ja miten tätä systeemiä voisi myös muuttaa paremmaksi ja kestävämmäksi.”

Luovia tulevaisuuden konsepteja

Opiskelijaryhmät loivat muun muassa spekulatiivisia tai provokatiivisia ehdotuksia kaupunkisuunnitteluun ja tutkivat kestäviä käytäntöjä, joiden avulla ihmiset voivat selviytyä äärimmäisistä lämpöolosuhteista. He suunnittelivat vedenkäytön optimointia kotitalouksissa siten, että jäteveden avulla voidaan kastella kotitalouden elintarviketarpeita turvaavat pystysuuntaiset maatilat, ja ideoivat muovipullojen keräys- ja 3D-tulostuslaitosten järjestelmän, jonka avulla meksikolaiset yhteisöt voivat säilyttää vettä.

Baby Steps -konseptin kehittänyt ryhmä analysoi tuoreiden vanhempien kulutustottumuksia ja käyttäytymistä ja ideoi mukautettavat vauvan kengät, joiden avulla vanhempia voidaan kannustaa omaksumaan kestävämpiä kulutuskäytäntöjä. [Y] by Sustainable Systers -ryhmä ideoi sovelluksen, joka mahdollistaa vaatteiden alkuperän, materiaalin ja elinkaaren jäljittämisen ja siten kannustaa vaatteen pitkäikäiseen käyttöön. [Y]-sovellus tarjoaa myös parhaita korjaus- ja kierrätysvaihtoehtoja ja haastaa käyttäjää pohtimaan omaa suhdettaan vaatteisiinsa.

Muoti ja tekstiilien kierto oli esillä myös Muotiskenaariot-ryhmässä, joka keskittyi systeemiseen ymmärrykseen muotiteollisuudesta tulevaisuudessa, heikkojen signaalien tutkimiseen ja tulevaisuuden muotisuunnitteluun kestävän kehityksen näkökulmasta.

Summer School students made a trip to Nuuksio forests
Luentopäivien lomassa kesäkoulu teki myös retken Nuuksioon

”Kurssi on ollut hyvin intensiivinen, mutta antoisa. Päivät ovat olleet täynnä luentoja ja työpajoja, mutta olemme sen lisäksi ehtineet nähdä myös kaupunkia”, kertoo Isabel Castro Politecnicosta Italiasta. Hän koki saaneensa hyvää oppia nopeatempoisesta ryhmätyöskentelystä ja omien ajatustensa perustelemisesta.

”Tämä on ollut yksi parhaimmista elämyksistä elämässäni!”, hehkutti Izzy Kostrzewa Parsons School of Designista Yhdysvalloista. Hän iloitsi siitä, että pystyi kesäkoulussa työstämään laajasti kiertotalouden kysymyksiä muiden asiaan orientoituneiden kanssa sekä hyödyntämään Aalto-yliopiston työpajoja monipuolisesti.

Myös Paola Rivera Technológico de Monterrey -yliopistosta Meksikosta ja kolumbialainen Diego Nova Politecnico-yliopistosta Italiasta nauttivat ajatustenvaihdosta kurssikavereiden ja opettajien kanssa. Paola iloitsi siitä, että keskustelu oli vilkasta ja kysymyksiä sai esittää paljon. Diego kertoi oppineensa, että omassa suunnittelutyössä on tärkeää käyttää mielikuvitusta ja katsoa tulevaisuuteen: ”Ei ole aina tarpeen etsiä lopullisia ratkaisuja tähän hetkeen – katsomalla rohkeasti tulevaisuuteen voi syntyä hyviä ideoita.”

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulu on saanut Jane ja Aatos Erkko -säätiöltä lähes 950 000 euron tuen vuosille 2022–2024. Tavoitteena on lisätä osaamista luovien alojen välisessä yhteistyössä ja radikaalin luovuuden hyödyntämisessä sekä tarjota uudenlaisia avauksia, joiden myötä yhä useampi opiskelija voi kasvattaa valmiuksiaan toimia kansainvälisessä ympäristössä.

”Nyt toteutettu kesäkoulu vahvistaa entisestään luovien alojen kansainvälisten kumppaneidemme verkostoa ja luo uudenlaisen mahdollisuuden opiskelijoiden kansainväliselle liikkuvuudelle”, dekaani Tuomas Auvinen toteaa. ”Kesäkoulussa syntyi uusia kansainvälisiä kontakteja, joilla toivon olevan pysyviä vaikutuksia sekä opiskelijoille että opettajille kiertotalouden ratkaisujen kehittämisessä”.

Professori Kirsi Niinimäki kiittelee yliopistojen välistä yhteistyötä sisältörikkaaksi ja kokeilevaksi ja toivoo, että yhteistyön pohjalta syntyy luovien alojen kesäkoulumalli sekä avoimen pääsyn verkkokoulu.

”Kiertotalous on tärkeä ja ajankohtainen aihe, ja työkaluja sen työstämiseen pitää saada mahdollisimman laajaan jakeluun”, Niinimäki painottaa.

Lisätietoja:

Professori Kirsi Niinimäki: [email protected], 0505693359
Kansainvälisten asioiden päällikkö Iina Ekholm: [email protected], 0504420722
Koordinaattori Venla Luukkonen: [email protected], 0504733594

Kaksi mies- ja yksi naisopiskelija seisoo Väre-rakennuksen edessä. Miehillä on polkupyörät.

Kesäkoulusta tuoretta näkökulmaa kestävän kehityksen teemoihin

Kesäkoulun hakuaika on käynnistynyt. Tutustu kurssitarjontaamme!

Uutiset
A logo. Photo: Mikko Raskinen

Aalto ARTS Summer School käynnistyy Jane ja Aatos Erkon säätiön tuella

Laajennettu kesäkoulutoiminta luo uusia kansainvälisyyden muotoja ja käytänteitä.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.