Uutiset

Kohti tarkempaa aivokuvantamista

Aalto yliopisto oli mukana järjestämässä kansainvälisen korkeakenttäiseen magneettikuvaukseen keskittyvän symposion.

Aalto-yliopiston Perustieteiden korkeakoulun Aalto Brain Centre (ABC), Aalto NeuroImaging (ANI) –tutkimusinfrastruktuuri sekä Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos (NBE) järjestivät yhdessä Finnish Infrastructres for Functional Imaging (FIFI) –konsortion kanssa korkeakenttäiseen magneettikuvaukseen keskittyvän symposion. Symposio aloitti projektin 7 teslan magneettikuvauslaitteen saamiseksi Suomeen.

– Workshop toimi lähtölaukauksena projektille missä pyritään samaan korkeakenttäinen magneettikuvauslaite Suomeen. Hankinta on kallis, joten se vaatii että käytännössä kaikki kansalliset toimijat puhaltavan yhteen hiileen, sanoo yksi workshopin järjestäjistä, TkT Toni Auranen NBE:n alaisuudessa toimivasta Aalto NeuroImaging –infrastruktuurista.

Toni Auranen, yksi workshopin järjestäjistä, on tyytyväinen seminaariin.

Puhujat ovat maailman huippuja ja pioneereja korkeakenttäisen magneettikuvauksen (MRI) alalta. Workshopin osallistujat, skannerin mahdolliset käyttäjät, tulivat ympäri Suomea ja he saivat kuulla korkeakenttäisen MRI:n sekä toiminnallisen MRI:n (fMRI; functional MRI) hyödyistä ja uusimmista suuntauksista.

7T-skannerilla otetut kuvat ovat äärimmäisen tarkkoja ja niistä pystytään erottelemaan kudoksia millimetrien murto-osien tarkkuudella, joten sen ansiosta päästään tutkimaan elävästä kudoksesta sellaisten rakenteiden anatomiaa, mikä ei aiemmin ole ollut mahdollista. Ennen korkeakenttäisiä laitteita näin tarkkaa rakennetta on pystytty tutkimaan ainoastaan ihmisen kuoleman jälkeen.

– Tämän lisäksi korkeakenttäinen kuvantaminen mahdollistaa esimerkiksi korteksin (aivokuoren) toiminnallisuuden tutkimisen kerroksittain, mikä pienemmillä kenttävoimakkuuksilla ei ole mahdollista. Toiminnallisen kuvantamisen paikkatarkkuus ja signaalin määrä myös paranevat huomattavasti, jolloin päästään analyyseissä eroon tarpeettomista suodatuksista (smoothing) ja sitä kautta false-negative ja false-positive -tyyppiset virheet tuloksissa vähenevät merkittävästi.

– Yleisesti ottaen 7T-skannerin käyttö on game-changer, eli suunnanmuuttaja, neurotieteen alueella.

Workshopin aikana pidettiin myös asiantuntijapaneli. Paneli oli yksimielinen siitä, että Suomeen on saatava korkeakenttäinen MRI-laite, mikäli maa haluaa tehdä hienompia asioita neurotieteessä ja aivotutkimuksessa.

– Laite tulisi saada ensimmäisessä vaiheessa perustutkimusta ja osittain myös kliinistä tutkimustyötä varten. Tämän jälkeen, mikäli laite tullaan hyväksymään kliiniseen työhön, esimerkiksi 5-10 vuoden ajanjaksolla, Suomessa on tarvetta myös vastaavalle laitteelle kliinisessä ympäristössä.

– Ensimmäisen vaiheen sijoituspaikkana Otaniemi palvelisi erinomaisesti. Kliinisessä diagnostiikassa käytettäessä laitteen luonnollinen sijainti on siellä missä potilaatkin, esimerkiksi ison keskussairaalan yhteydessä.

Symposion järjestäjät ovat nyt kokoamassa raporttia workshopista. Raportti julkaistaan kaikille osallistuneille sekä potentiaalisille 7T-käyttäjille vielä tämän vuoden puolella. Samalla he tiedustelevat kiinnostusta laitetta ja investointia kohtaan.

– Tavoite on, että laite asennettaisiin Aalto-yliopiston tiloihin ja sen käyttö olisi täysin open-access -periaatteen mukaista eli käyttäjät ympäri Suomen käyttäisivät ja maksaisivat laitteen käytöstä samoilla ehdoilla, investointiin osallistuneet osapuolet mahdollisesti pienemmällä tuntihinnalla.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.