Uutiset

Kokoon-talo esillä Flow-festivaalilla

Arkkitehtuurin laitoksen Wood Program -ohjelman projektin tavoitteena oli kehittää vaihtoehto edulliseen asumiseen.
Flow-festivaalin vieraat pääsevät tutustumaan moduulaariseen Kokoon-taloon. Kuva: Juho Haavisto.

Japanilainen Tomoyo Nakamura opiskeli viime vuoden Wood Program-ohjelmassa ja oli yksi Kokoon-talon suunnitelleista opiskelijoista. “Kokoon oli päätösprojektimme ja rakensimme sen aivan itse. Ryhmässämme oli 18 opiskelijaa ja 13 eri kansallisuuden edustajaa. Minä olin työskentelin sekä rakenteen että yksityiskohtien parissa”, hän sanoo.

Wood Program-ohjelma on vuoden mittainen intensiivijakso, jonka aikana opiskelijat keskittyvät puurakentamiseen ja -arkkitehtuuriin. Ohjelmassa tutkitaan puun ekologisia, teknisiä ja arkkitehtonisia ominaisuuksia, ja opiskelijat suunnittelevat ja rakentavat kokeellisen puurakennuksen sen lopputyönä.

Opiskelijoita Kokoon-taloa tarkastelemassa. Kuvat: Léa Pfister.

“Tehtävänämme oli suunnitella liikuteltava talo. Kokoon-taloa voi siirtää kuorma-autolla ja koota moduuleista erilaisiin kokoonpanoihin. Jokaisessa yksikössä on suuri kattoikkuna, joka päästää auringonvalon sisään”, Nakamura kertoo. Kokoon-talo suunniteltiin tilapäisen asumisen tarpeisiin ja se voisi tarjota kodin esimerkiksi turvapaikanhakijoille, opiskelijoille tai kotinsa remontteja paossa oleville.

Nakamura oli erittäin tyytyväinen projektissa oppimaansa: “Keskustelut, piirtäminen ja rakentaminen yhdessä muiden, erilaisia lahjakkuuksia ja taitoja omaavien opiskelijoiden kanssa oli erittäin jännittävää ja laajensi ymmärrystäni.” Hän toivoo, että Kokoon-talon esittely Flow-festivaaleilla herättäisi ajattelemaan asumisen ongelmia tai saisi jonkun harkitsemaan pienessä tilassa asumista. “Olen myös tyytyväinen, jos Kokoon-talossa vierailu voi tehdä jonkun olon mukavaksi”, hän lisää.

Kokoon-talon sisältä. Kuva: Anne Kinnunen.

Flow-festivaali järjestetään 11.–13.8. Suvilahdessa Helsingissä. Aalto-yliopisto on yksi festivaalin partnereista. Kokoon on auki vieraille koko festivaalin ajan.

Lisätietoja:

Wood Program: https://www.aalto.fi/en/wood-program

Kokoon-talo: http://kokoon.squarespace.com/

Kokoon-projektin opiskelijat: Alexander Rantanen Barstad, Akın Cakıroglu, Kristin Ekkerhaugen, Satoshi Iiyama, Nicklas Ivarsson, Stephanie Jazmines, Yuko Konse, Sini Koskinen, IgnacioTraver Lafuente, Toni Lahti, Tomoyo Nakamura, Taeho Noh, Léa Pfister, María Inés Quirarte, Käbi Noodapera Ramel, Ivan Segato, Tanja Vallaster, Eduardo Wiegand.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Ryhmä ihmisiä kävelee suurten ikkunoiden ohi modernissa rakennuksessa, jossa on pystysuorat puukalterit ja sisävalot.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Rahoitusta kestävyysmurroksen demokraattiseen toteutumiseen

Kolme Aalto-yliopiston hanketta on rahoitettujen joukossa. Nesslingin säätiön rahoituksella edistetään kestävyysmurroksen toteutumista demokraatiassa, EU:ssa ja luonnonsuojelualueilla.
Valkoinen sähköauto latauksessa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijoiden kehittämä menetelmä mullistaa sähköautojen akkujen kierrätyksen

Uuden teknologian avulla käytetyt litiumakut voidaan kierrättää turvallisesti ja ympäristöystävällisesti ja esimerkiksi litiumin talteenottoaste voidaan nostaa muutamista prosenteista jopa yli 70 prosenttiin.