Uutiset

Kolme uutta FiDiPro-professoria Aaltoon

Yhteisöllisyyden kasvava merkitys, koneoppimisen soveltaminen täsmälääketieteeseen ja verkkokaupan haaste vakiintuneille toimijoille aiheina.

Tekes rahoittaa kahtatoista uutta FiDiPro-tutkimusprojektia. Kansainväliset FiDiPro-professorit edistävät muun muassa teollisen internetin ja biotalouden osaamista Suomessa, big datan sovaltamista ja tutkivat verkkokaupan murrosta.

Aalto-yliopistossa tehtävää tutkimusta tulevat vahvistamaan huippututkijat Gang Xiong (FiDiPro Professor), Hiroshi Mamitsuka (FiDiPro Professor) ja Richard Cuthbertson (FiDiPro Fellow).

Uusia FiDiPro-professoreja ja FiDiPro Fellow’ta saavat Aalto-yliopiston lisäksi Tampereen teknillinen yliopisto sekä Oulun, Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistot.

Aalto-yliopiston uudet FiDiPro-projektit:

Gang Xiong (FiDiPro Professor): Social Manufacturing

Projektin vastuullinen johtaja professori Ilkka Kauranen, Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu, Department of Industrial Engineering and Management (DIEM). Hankkeen kesto 1.1.2015–31.12.2017.

Social manufacturing -projekti tutkii globaalisti, miten yhteisöllisyyden kasvava merkitys yritysten tuotantoprosesseissa muuttaa radikaalisti eri toimialoja ja miten Suomelle tärkeät toimialat voisivat hyötyä tulevista muutoksista. Kehittyvä ilmiö on jo mullistanut muun muassa kuljetus- ja majoitusteollisuuden: maailman nopeimmin kasvava taksiyhtiö, Uber, ei omista yhtään taksiaan, ja AirBnB kasvoi hetkessä maailman suurimmaksi hotelliketjuksi omistamatta yhtään huonetta.

Social Manufacturing -projekti pyrkii erityisesti nostamaan suomalaisia valmistavan teollisuuden ja energiajakelun yrityksiä maailman nopeimmin kasvavien yritysten joukkoon omilla toimialoillaan.

Hiroshi Mamitsuka (FiDiPro Professor): Machine Learning for Augmented Science and Knowledge Work

Projektin vastuullinen johtaja professori  Samuel Kaski, Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu/, Department of Information and Computer Science (ICS). Hankkeen kesto 1.1.2015–31.12.2018.

On yhä selvempää, että eri alojen yhteinen menestystekijä on kyky valjastaa isot, yhä kompleksisemmat tietoaineistot käyttöön, sekä muodostaa hypoteeseja ja päätelmiä toimien tueksi – tämä on koneoppimisen tutkimuksen lähtökohta.  

Machine Learning for Augmented Science and Knowledge Work -hankkeen tavoitteena on laajentaa tämänhetkisten koneoppimisen huipputekniikoiden soveltuvuusaluetta. Tuloksia voidaan soveltaa täsmälääketieteeseen, tavoitteena ennustaa hoitojen tehokkuutta potilaskohtaisesti ja tunnistaa biologisia sairausindikaattoreita. Bioinformatiikan alalla hanke kehittää viljelykasvien risteytysmenetelmiä, jotka ovat keskeisen tärkeitä ilmastonmuutoksen ja haastavien ilmasto-olosuhteiden keskellä.

Hankkeessa kehitetään koneoppimiseen perustuvaa käyttöliittymää, jonka avulla käyttäjä pystyy paremmin löytämään aineistojen ydintekijät, ja joka antaa tietoja personoidusti, asiayhteyteen ja tehtävään sopivasti.

Richard Cuthbertson (FiDiPro Fellow): Red Queen Effect – Strategies for an Innovative Landscape

Projektin vastuulliset johtajat professori Lasse Mitronen (1-8/2015) ja professori Arto Lindblom  (9/2015-2017), Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, markkinoinnin laitos. Hankkeen kesto 1.1.2015–31.12.2017.

Teknologinen kehitys vaikuttaa kaupan toimijoiden kilpailukykyyn Suomessa. Erityisesti verkkokauppa mahdollistaa vakiintuneiden toimijoiden haastamisen uusin kilpailukeinoin. Verkkokaupan myötä markkinoille tulo on mahdollista ilman raskaita investointeja kivijalkakauppaan. Suomi ei ole enää syrjäinen saareke Euroopan nurkassa, jonka kaupan ala olisi suojattu kansainväliseltä kilpailulta.

Kaupan toimijoiden tulee sisällyttää teknologinen muutos osaksi strategiatyötä välttyäkseen joutumista muutoksen jalkoihin. Projektissa tutkitaan strategista suunnittelua ja toimeenpanoa voimakkaan teknologisen muutoksen aikana. Tutkimus toteutetaan toteutetaan analysoimalla ja vertailemalla kaupan alaa Suomessa ja Englannissa. Yhteistyökumppanina on Jyväskylän yliopisto.

FiDiPro - Finland Distinguished Professor -ohjelman avulla suomalaiset yliopistot ja tutkimusorganisaatiot voivat rekrytoida kansainvälisesti arvostettuja professoreita ja tutkijoita Suomeen 2-5 vuodeksi. Seuraava Tekesin FiDiPro-haku sulkeutuu helmikuussa 2015.

Tieteen huiput

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.
Two people are sitting on a bench in an empty hallway. One of them shows the other something from their laptop screen.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uusi rahoitus laajentaa FITech-verkostoyliopiston puhtaan siirtymän kurssitarjontaa

FITech-verkostoyliopistolle myönnetty uusi rahoitus tuo kurssitarjontaan monipuolisesti puhtaan siirtymän osaamista tukevia kursseja.