Uutiset

Koneen Säätiöltä 800 000 euron lahjoitus Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun alalle

Lahjoituksellaan säätiö haluaa tukea erityisesti taiteen tutkimusta ja taiteellista tutkimusta. Taustalla on toive turvata oppialojen moninaisuutta ja tutkimuksen vapautta koulutusaloilla, jotka ovat kärsineet rahoitusleikkauksista ja koulutuspolitiikan priorisoinneista.
Aalto_glass_challenge_2018_Jaea Chang_Glass_Lake_Photo_Anne_Kinnunen_KDQ0207.jpg
Jaea Chang: Glass Lake. Kuva: Anne Kinnunen

Säätiön lahjoitus on osa kampanjaa, jossa valtio myöntää yliopistoille vastinrahaa suhteessa niiden keräämään yksityiseen pääomaan.

Yliopistojen kanssa yli vuoden kestäneen dialogin aikana säätiötä kiinnosti, mitä oppialoja perusrahoituksen heikkeneminen ja jatkuva priorisoiminen työntää syrjään. Prosessin aikana syntyi käsitys siitä, että taiteiden tutkimuksen ja taiteellisen tutkimuksen tilanne on Suomessa erityisen tuen tarpeessa.

Perusrahoituksen väheneminen on merkinnyt yliopistoissa sitä, että humanistisissa ja taideaineissa työskennellään erittäin pienillä opetus- ja henkilöstöresursseilla. Sipilän hallituksen vuonna 2016 tekemät leikkaukset perusrahoituksessa näkyvät yliopistojen arjessa.

“Akateemisen vapauden hengessä halusimme tietää, vieläkö yliopistoissa voi tutkia asioita, jotka ovat osa yliopiston sivistystehtävää, mutta eivät kenties juuri tällä hetkellä se kuumin tutkimusala”, kertoo Koneen Säätiön johtaja Ulla Tuomarla.

“Meistä ymmärrys taiteesta ja kulttuurista on oleellinen osa yliopistojen sivistävää tehtävää. Taide ja kulttuuri ovat tärkeä osa inhimillistä hyvinvointia. Lisäksi perustutkimuksen monialaisuuden ylläpitäminen on tärkeää, sillä kukaan ei osaa ennustaa, mitä milloinkin tarvitaan. Lahjoitus viidelle suomalaiselle yliopistolle on toivoaksemme säätiön itsensä näköinen: vahvasti taiteisiin ja humanismiin uskova sekä moninaisuutta ylläpitävä”, Tuomarla toteaa.

”Olemme todella iloisia tästä lahjoituksesta! Taidealat, erityisesti taiteen tutkimus sekä taiteellinen tutkimus ovat aloja, jotka ansaitsevat tämän tuen. Luovien alojen osaajat kuten muotoilijat, arkkitehdit ja taiteilijat ovat mestareita kohtaamaan nykyajan monimutkaisuutta, katsomaan asioita kokonaisvaltaisesti ja luomaan innostavia tulevaisuuden visioita. Nämä taidot saattavat vielä nousta arvoon arvaamattomaan ja ansaitsevat nykyistä enemmän arvostusta ja tilaa. Olen kiitollinen siitä, että Koneen Säätiö tunnistaa taiteen ja sen tutkimuksen merkityksen ja auttaa Aalto-yliopistoa osaltaan edistämään niitä”, sanoo Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen.  

Aallon strategian ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun omien tutkimuksen painoalojen perusteella taiteellinen tutkimus vahvistuu ja saa uusia sisältöjä kestävään kehitykseen ja digitaalisuuteen liittyvillä aloilla. Kestävän kehityksen esille nostaminen taiteellisen tutkimuksen menetelmin avaa ajankohtaisen globaalin kysymyksen laajasti yhteiskuntaan ja talouteen. Tavoitteena on Koneen Säätiön tuella vahvistaa tätä taiteellisen tutkimuksen kokonaisuutta.

Lisätiedot: 
Tuomas Auvinen
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani
[email protected]
puh. 050 648 48

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Vuosikurssin 1964 vuoden 2012 kurssijuhlan järjestäjätoimikunta.
Yhteistyö Julkaistu:

Ryhmälahjoituksia kansainväliseen opiskelijavaihtoon

Vuosikurssit 1964 ja 1974 lakkauttivat pankkitilinsä ja lahjoittivat jäljellä olleet varansa.
Aalto-yliopisto Juniorin työpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa 250 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille

Aalto-yliopiston pitkäaikainen tukija Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa Aalto-yliopisto Juniorille 250 000 euroa. Lahjoitus kohdennetaan veteen ja vesitekniikkaan liittyvien työpajojen kehittämisen ja skaalaamiseen.
Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.