Uutiset

Ryhmälahjoituksia kansainväliseen opiskelijavaihtoon

Vuosikurssit 1964 ja 1974 lakkauttivat pankkitilinsä ja lahjoittivat jäljellä olleet varansa.
Vuosikurssin 1964 vuoden 2012 kurssijuhlan järjestäjätoimikunta.
Vuosikurssin 1964 vuoden 2012 kurssijuhlan järjestäjätoimikunta. Vasemmalta oikealle: Ritva Nirkkonen, Erkki Tikkanen, Anneli Davidsson, Inkeri Hirvensalo ja Jouko Ylä-Liedenpohja. Kuva: Jouko Ylä-Liedenpohja.

Vuosikurssin 1964 edustajina Harri Tilli ja Jouko Ylä-Liedenpohja ja vuosikurssilta 1974 Virpi Haaramo saapuivat haastateltaviksi Kauppakorkeakoululle tiistaina 26.11.2024. Molemmat vuosikurssit olivat päättäneet lahjoittaa varansa Kauppakorkeakoulun kansainvälisiin opiskelijavaihtoihin.

Harrin, Joukon ja Virpin tiet veivät Kauppakorkeakouluun osin samoista, osin keskenään eri syistä. Harri kertoi, että hänen isänsä oli opiskellut Kauppiksessa. ”Hain sekä Kauppikseen että Hankenille, mutta koska olin laiska, valitsin suoraan Kauppiksen. Hankenille päästäkseni minun olisi pitänyt tehdä kielikoe. Olen kyllä kaksikielisestä perheestä eli sen suorittaminen ei olisi ollut vaikeaa. En ole katunut valintaani.” 

Jouko puolestaan on lähtöisin Virroilta. ”Meille tuli Helsingin Sanomat. Hesarin talousosasto oli kyllä suomea, mutta asioita en tahtonut ymmärtää, mikä herätti uteliaisuuteni. Myös Hesarin työpaikkailmoitukset ekonomeille olivat valaisevia. Siltä pohjalta päätin suunnata Kauppakorkeaan.”

Virpikään ei ensin tiennyt, minne hän olisi hakenut opiskelemaan. ”Kirjoitin ylioppilaaksi Mäntän lukiosta ja äitini sanoi, että mene nyt vaikka kauppaopistoon. Ylioppilasmerkonomin opintojen jälkeen hain Kauppakorkeakouluun. Hain kaikkiin muihinkin vastaavaa koulusta tarjoaviin kauppakorkeakouluihin, mutta kun kerran pääsin Helsinkiin, ajattelin, että se on varmasti paras.” 

”Aikanamme otettiin sisään lähes 400 opiskelijaa, joista yli 300 jatkoi opintojaan ensimmäisen vuoden jälkeen. Jotkut pakenivat yliopistolle ja jotkut menivät töihin, koska heillä ei ollut varaa opiskella”, Harri ja Jouko muistelevat.

Vuosikurssin 1974 juhlatoimikunta.
Vuosikurssin 1974 juhlatoimikunta. Vasemmalta oikealle: Ilpo Uotila, Eero Weiste, Kati Kuusinen, Seija Semmelmayr, Virpi Haaramo, Päivi Suksi, Heikki Santti, Tuula Kallio. Kuvasta puuttuvat Leena Ahtela ja Otto Kuojärvi. Kuva: Virpi Haaramo.

Persoonallisia proffia ja pitkiä kuntailtoja

1960-luvulla Kauppiksessa ei ollut politiikka sen kummemmin läsnä. ”Sen sijaan 1970-luvun poliittinen ilmapiiri oli koko maassa vahvasti vasemmalle kallistunut ja ahdistava. Ei pystynyt olemaan sitä mieltä, mitä oikeasti oli. Siksi en lähtenyt ehdolle KY:n edustajistoonkaan, vaikka minua pyydettiin”, Virpi sanoo. Joukon mukaan pääsykokeet toivat sitten mukanaan markkinataloushenkisesti ajattelevia opiskelijoita. 

Kolmikko muistelee, miten opinnot Kauppiksessa olivat valtavan monipuoliset, kielitarjontakin oli laaja. Professorit olivat todella hyviä opettamaan. Jaakko Honko piti yleisen liiketaloustieteen esikurssin. Hänellä oli maanläheistä auktoriteettia. Suuri luentosali ei ole helppo paikka luennoida. Yleensä Honko murjaisi hiljaa jonkin vitsin, jonka vain eturivi kuuli. Se räjähti nauramaan, ja taaempanakin hiljennyttiin. Rehtorit kättelivät jokaisen uuden opiskelijan antaessaan heille opintokirjan. Myös Fedi Vaivio ja Jouko Paakkanen olivat persoonia, joita oli ilo kuunnella. 

Osa proffista oli räiskyviä persoonia. Martti Saario päätti luentonsa aina lennokkaasti; paukutteli henkseleitään ja korosti toistuvasti: ”Tilinpäätöksen tarkoitus on saada tulot ja menot tasan” (siihen aikaan osakeyhtiöveroaste, valtio ja kunnat yhteensä, oli 60 prosenttia), ja sitten hän rysäytti kädet pöytään. Huugo Raninen puolestaan aloitti liiketaloustieteen luentonsa kirjoittamalla liidulla taululle. Hän vaihtoi välissä kättä täysin suvereenisti ja teksti jatkui aivan samannäköisenä. Raninen odotti, että yleisö kohahtaa. Hän tiesi, että niin käy aina.

Opiskelun vastapainoksi vietettiin kuntailtoja, joissa laulettiin yhteislauluna Orko Vilan aloittaman perinteen mukaisesti Orkon lenkki eli sikermä sitsilauluja. Reilun vartin pituinen sikermä laulettiin yhteislauluna. Viimeinen laulu päättyi sanoihin: ”Hoi laari laari laa, hoi laari laari laa, kurkkua tarttis jo kostuttaa”, ja niin sitten tehtiinkin. 

Orastavaa kansainvälisyyttä ja aktiivista varainhankintaa

Virpi kertoo olleensa yhden kesän AIESEC-harjoittelijana Saksassa (Bonn, IBM) KY:n kautta. Koulun tarjoamaa opintoihin kuuluvaa opiskelijavaihtoa ei siihen aikaan vielä ollut. Valmistumisen jälkeen ulkomainen opiskelupaikka piti hankkia itse ja hakea stipendiä sitä varten. Opiskelijavaihto opintojen osana käynnistyi todella vasta Erasmus-vaihtojen myötä 1990-luvulla.

FINNFOCUS-vientitapahtuma vuonna 1968 oli iso juttu. Vuotta aiemmin 1967 vuosikurssi -64 järjesti ekskursion, jolloin reissattiin kuukauden ajan ympäri Eurooppaa, ja matka myös rahoitettiin itse. ”Keräsimme paperia ja järjestimme kuntailtoja. Paras varainhankintatapamme oli kuitenkin kurssikaverimme Pekka Sepän ehdotus: tehdään lehti ja myydään siihen mainoksia. Pekan perheellä oli sanomalehtipaino Lehtisepät, jolla oli kaksi lippulaivaa: Pieksämäen lehti ja Suomen Urheilulehti, joita Lehtisepät kustansi. Me perustimme Lauttasaari-lehden, keksimme horoskooppeja ja muuta kevyttä sisältöä, josta lukijat pitivät, ja saimme myytyä siihen mainoksia hyvin”, Harri muistelee.

Alumnitoimintaa ja kannustavia terveisiä Kauppikseen

Alumnitoimintaa ei nimenä tunnettu vielä Harrin, Joukon ja Virpin opiskeluaikoina, mutta kurssitapaamisia pidettiin. ”Kauppikselle iso kiitos siitä, että se on sittemmin pitänyt hienolla tavalla alumnitoimintaa yllä, muun muassa mentorointi on ollut antoisaa ja hyödyllistä niin mentoreille kuin aktoreille”, Harri sanoo.

”Kauppatieteiden kandidaattiyhdistyksen kautta on pidetty kontakteja eri vuosikurssien kesken sekä Kauppakorkeakouluun sekä KY:hyn. Hyödyksi oli myös Kauppatieteellinen yhdistys, joka tunnettiin myös Huugon (Raninen) yhdistyksenä, mutta sen toiminta on hiipunut, kertoo Harri. ”Kurssitilaisuudet ovat olleet mukavaa yhdessä olemista, joskus Raflassa ja joskus KY-talon kerhotiloissa. Kokoontumisia on järjestetty myös ravintoloissa eri puolilla Helsinkiä. Myös liikkumalla on ylläpidetty alumnihenkeä. Esimerkiksi EKOKY-08 ry:n jalkapallojoukkue koostuu usean eri vuosikurssin alumneista. Pelasimme KY:n naisjoukkuetta vastaan 100-vuotisjuhlaottelumme”, hauskuuttaa Jouko. 

Vuosikurssit -64 ja -74 pitivät hiljattain kurssijuhlansa. Pohtiessaan ylijäämärahojen viisasta käyttöä, molemmat kurssit päättivät lahjoittaa varansa Kauppakorkeakoulun kansainvälisiin opiskelijavaihtoihin. 

Kauppakorkeakoululla ollaan todella kiitollisia näistä opiskelijoidemme kansainvälistymistä tukevista lahjoituksista. Ulkomaan vaihdot ovat tärkeitä kartuttamaan yksittäisten opiskelijoiden oman osaamisen ja kokemusten lisäksi laajemmin myös Suomen kilpailukyvyn kannalta tärkeää osaamista.

Jouko, Harri ja Virpi kannustavat nykyisiä opiskelijoita itsenäiseen ajatteluun. ”Kauppiksessa oppii hahmottamaan asioiden kokonaiskuvan, mikä on arvokasta. Kannattaa olla utelias ja sinnikäs! Poikkitieteellisyyden mahdollisuudet ovat hienot, ja niitä kannattaa hyödyntää.”

”Lopuksi haluamme kiittää lämpimästi dekaani Timo Korkeamäkeä, joka kävi kurssijuhlissamme tänä syksynä pitämässä lyhyen ja napakan puheen. Hän on erittäin miellyttävä ja asiallinen”, vuosikurssien -64 ja -74 edustajat sanoivat.

Lahjoitukset kansainväliseen opiskelijavaihtoon ovat nyt entistä vaikuttavampia

Alumnipariskunta Tuomo ja Tarja Vuolteenaho on tehnyt lupauksen lahjoittaa yhtä suuren summan Kauppakorkeakoulun kansainvälisiin opiskelijavaihtoihin kuin muut yksityishenkilölahjoittajat lahjoittavat yhteensä. Tämä vastinrahakampanja jatkuu vuoden 2025 loppuun asti. Lahjoituksen voi tehdä täällä

**

Lämmin kiitos Virpi Haaramolle, Harri Tillille ja Jouko Ylä-Liedenpohjalle haastattelusta sekä molemmille vuosikursseille lahjoituksista!

Kirjoittajat: Terhi Ollikainen ja Fiona Jokivuolle
Kuvat: Jouko Ylä-Liedenpohja ja Virpi Haaramo

Lue lisää

Kauppakorkeakoulun opiskelijoita koulun edustalla

Kauppakorkeakoulu – tulevaisuutta rakentamassa

Me Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa teemme työtä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan puolesta kouluttamalla tulevaisuuden osaajia.

Kauppakorkeakoulu
Opiskelijoita Kauppakorkeakoulun parvekkeella

Kansainvälisen opiskelijavaihdon tukeminen

Kannustamme Kauppakorkeakoulussa opiskelijoitamme kansainvälistymiseen tukemalla rahallisesti jokaisen opiskelijan vaihto-opintoja ulkomailla. Lahjoittamalla autat opiskelijoitamme kartuttamaan Suomen kilpailukyvyn kannalta tärkeää osaamista.

Kauppakorkeakoulu
Better Business - Better Society seminar in December 2019, School of Business alumni networking after the seminar

Kauppakorkeakoulun alumneille

Kauppakorkeakoulun alumniyhteisö tarjoaa mahdollisuuksia elämänlaajuiseen oppimiseen, verkostoitumiseen sekä paremman liiketoiminnan ja yhteiskunnan rakentamiseen. Liity alumniyhteisöömme!

Kauppakorkeakoulu
An alumni class celebrating together at the School of Business Homecoming Day 2018

Järjestä oman vuosikurssin tai muun alumniryhmän tapaaminen

Alumnien vuosikurssitapaamisissa sinulla mahdollisuus tavata opiskelukavereita valmistumisen jälkeen.

Kauppakorkeakoulu

Lahjoittamiseen liittyviä uutisia ja lahjoittajatarinoita

Vuosikurssin 1964 vuoden 2012 kurssijuhlan järjestäjätoimikunta.
Yhteistyö Julkaistu:

Ryhmälahjoituksia kansainväliseen opiskelijavaihtoon

Vuosikurssit 1964 ja 1974 lakkauttivat pankkitilinsä ja lahjoittivat jäljellä olleet varansa.
Omistajuuden professuurin vuosiseminaari 2024
Yliopisto Julkaistu:

Omistajilla on merkittävä yhteiskunnallinen rooli

Tutkimuksen mukaan omistajat ovat määräänsä suurempia veronmaksajia kaikilla varallisuusjakauman tasoilla.
Jacob Wallenberg
Yliopisto Julkaistu:

Vuorineuvos Marcus Wallenbergin säätiö tukee professuurien perustamista Hankeniin ja Kauppakorkeakouluun

Marcus Wallenbergin Liiketaloudellinen Tutkimussäätiö on päättänyt 50-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tukea kahden lahjoitusprofessuurin perustamista. Lisäksi säätiö ilmoittaa lisäävänsä merkittävästi vuosittaista tukeaan Kataja-tohtoriohjelmalle.
Antti ja Susanne Suhonen
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppiksessa oli jo meidän aikanamme todella hyvä henki ja tekemisen meininki

Antti ja Susanne Suhonen haluavat lahjoittamalla tukea Suomen menestystä kovassa kansainvälisessä kilpailussa.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuusi maaperänäytettä, joissa ituja eri kehitysvaiheissa eri maatyypeissä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Rakennusjätepuulle uusi elämä kasvualustana

Suomessa rakennusjätepuu päätyy lähes kokonaan polttoon, vaikka sillä voisi olla merkittävä rooli ekologisten kasvualustojen kehittämisessä. Uudet tutkimukset osoittavat, että höyrykäsitelty jätepuu voi korvata kasvualustana turpeen ja se tarjoaa lupaavia tuloksia kasvien itävyydessä ja juurien kasvussa.
Aalto-yliopisto Juniorin työpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa 250 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille

Aalto-yliopiston pitkäaikainen tukija Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa Aalto-yliopisto Juniorille 250 000 euroa. Lahjoitus kohdennetaan veteen ja vesitekniikkaan liittyvien työpajojen kehittämisen ja skaalaamiseen.
Kolme henkilöä esittelee yleisölle, oikealla näkyy suuri näyttö, jossa on lomake.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Finnish Design Push: Teknologia-alan pk-yritysten ja muotoilun opetuksen uusi yhteistyöhanke

Finnish Design Push, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja Teknologiateollisuuden yhteishanke, on käynnistänyt yhteistyön viiden suomalaisen PK-teknologiayrityksen kanssa tutkien muotoilun integroimista digitaalisiin palveluihin.
Henkilö seisoo sisätiloissa yllään vihreä mekko, jossa on pystysuoria raitoja ja teksturoituja yksityiskohtia. Hänellä on asusteita ranteessa ja korvissa.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Linnan juhlissa nähtiin asu, joka yhdistää modulaarisen suunnittelun ja merilevätutkimuksen

Maisema-arkkitehti Anni Järvitalo suunniteli yhteistyössä vaatesuunnittelija Sofia Ilmosen ja professori Julia Lohmannin kanssa presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle juhla-asun, joka yhdistää modulaarisen suunnittelun ja merilevätutkimuksen.