Uutiset

Koodarit valtaavat Dipolin Junction 2018 -tapahtumassa

Aalto-yliopiston päärakennus on Euroopan suurimman hackathon-tapahtuman näyttämönä 23.–25. marraskuuta, kun koodarit eri puolilta maailmaa saapuvat ratkomaan yritysten asettamia haasteita.
Dipolin sisäänkäynti Junction 2017 -tapahtumassa. Kuva: Mikko Raskinen.

Hackathon-tapahtuma Junction järjestetään nyt neljättä kertaa. Se on alallaan Euroopan suurin: tänä vuonna tapahtumaan oli yli 7 000 hakijaa, joista mukaan valittiin 1 300.

Tapahtumapaikkana on toista kertaa Dipoli Espoon Otaniemessä, ja paikalle saapuu koodareita, suunnittelijoita ja digikehittäjiä, jotka edustavat 105:ttä eri kansallisuutta.

Osallistujat muodostavat enintään viiden hengen joukkueita ja ratkovat yritysten ja organisaatioiden esittämiä ohjelmointialan haasteita. Yritykset tarjoavat myös tehtävissä tarvittavan datan ja teknologiat.

Tehtäville on aikaa yhteensä 48 tuntia. Ovet avautuvat perjantaina kello 16, ja työskentely päättyy sunnuntaiaamuna kello 10. Voittajat selviävät sunnuntaina iltapäivällä alkavassa palkintoseremoniassa, ja 20 000 euron pääpalkinnon saaja julkistetaan kello 17.30.

Haasteita on tarjolla 11 teemasta, esimerkiksi tekoälyn, kaupunkisuunnittelun ja liikennepalveluiden aloilta sekä lohkoketjuista, teollisesta internetistä ja digitaalisesta liiketoiminnasta. Myös terveysteknologia ja peliteollisuus ovat edustettuina.

Aalto-yliopisto on yksi Junction 2018:n kumppaneista ja haastaa koodarit yhdessä kauppakeskus A Blocin kanssa kehittämään kampusalueen palveluita.

Tehtävään osallistuvat saavat käyttöönsä Otaniemen alueen langattomasta verkosta johdettua dataa, joka osoittaa missä, miten ja milloin ihmisvirrat kampuksella liikkuvat.  

Jotta tiimit voivat visualisoida ja esitellä ratkaisujaan, ne saavat käyttöönsä Cityscope-kaupunkisuunnittelutyökalun. Se liittyy MIT Media Labin ja Aalto-yliopiston yhteistyöprojektiin City Science Lab @ Aalto.

Ihmisvirtojen tietoja analysoimalla halutaan parantaa palveluiden suunnittelua, tilojen vuokrausta, kaupan alan myyntiä ja asiakastyytyväisyyttä kampuksella.

Aalto-yliopisto on mukana myös toisessa haasteessa, jossa yhteistyökumppanina on Helsingin kaupunki.

Tehtävänä on tarkastella suurten infrastruktuurien rakentamisprojekteja. Tavoitteena on löytää keinoja työmaiden tehokkuuden parantamiseksi, töiden nopeampaan loppuunsaattamiseen ja työskentelyn sujuvoittamiseen työmailla. Helsingin kaupunkia tehtävässä edustavat Kymp ja Stara.

Junction 2018 -tapahtuman järjestämisestä vastaa vapaaehtoisten opiskelijoiden kansainvälinen yhteisö. Se on saanut alkunsa Aalto Entrepreneurship Societysta, joka tunnetaan myös Slushista ja Kiuas-kiihdyttämöohjelmasta.

Yrityksille hackathon tarjoaa tilaisuuden löytää taitavia ja luovia työntekijöitä sekä saamaan ratkaisuja oikeisiin ongelmiin. Opiskelijat taas pääsevät näyttämään osaamisensa mahdollisille työnantajille.

Myös elämyksellinen tapahtumapaikka tekee Junction 2018 -hackathonista erityisen. Dipoli ja sen piha-alue stailataan kierrätysteeman mukaisesti, ja tämäkin tehtävä hoidetaan talkoilla.

Tänä vuonna konsepti on laajentunut myös ulkomaille. Junctionx-tapahtumia on järjestetty vapaaehtoisvoimin Kiinassa, Japanissa, Saudi-Arabiassa, Vietnamissa ja Unkarissa.

Dipoli toimi Junctionin tapahtumapaikkana myös marraskuussa 2017. Kuva: Iida Nenonen/ HackJunction
Dipoli toimi Junctionin tapahtumapaikkana myös marraskuussa 2017. Kuva: Iida Nenonen / hackjunction.com

Lisätietoja:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.