Uutiset

Korumainen taideteos voitti Aalto-yliopiston Töölön julkisen taiteen kutsukilpailun

Taiteilija Sakari Kannoston Kiertää-teos käsittelee elämän kiertoa, saavuttamista ja odotuksen palkitsemista. Teos tulee sijoittumaan Aalto Töölön portaikkoon.
Havainnekuvassa tilataideteos on sijoitettuna Aalto-yliopisto Töölön portaikkoon.
Havainnekuva näyttää teoksen rakennuksen portaikossa. Kuva: Sakari Kannosto.

Aalto-yliopisto julkisti maaliskuussa 2020 kutsukilpailun, jonka kautta pyrittiin löytämään poikkeuksellisia ja toteuttamiskelpoisia ehdotuksia taideteoksista sijoitettavaksi Aalto-yliopisto Töölön portaikkoon ja pääaulaan. Kilpailuun kutsuttiin viisi taiteilijaa, joista lopulta yhden teosehdotus valittiin toteutettavaksi portaikkoon.  

Kutsukilpailun voittajaksi valittiin Sakari Kannoston Kiertää-teos, joka kuvaa yhteisöllisyyttä, kasvua, kunnianhimoa, rohkeutta, voittamista, vastuuta sekä uuden ja tulevan odottamista. Hiotusta messinkiputkesta valmistettu teos toimii portaikossa tilataideteoksena, joka kuvaa metsävaahteran siemenoksaa. 

"Teosehdotuksissani on kyse elämän kierrosta, saavuttamisesta sekä odotuksen palkitsemisesta. Teos kuvaa myös kestävää kehitystä sekä luonnon ja ihmisen yhteyttä. Orgaaninen muoto toimii kontrastina funktionaalisuudelle”, Kannosto kuvailee.  

Teos kiinnittää kulkijan huomion ja peilaa arvorakennuksen monia yksityiskohtia 

Valinnan teki tuomaristo, johon kuuluvat Aalto-yliopiston tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen, Aalto-yliopiston hallituksen varapuheenjohtaja ja Ruotsin Kansallismuseon pääjohtaja Susanna Pettersson, kriitikko, galleristi ja kuraattori Veikko Halmetoja, Aalto University Executive Educationin (Aalto EE) toimitusjohtaja ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Professor of Practice Pekka Mattila. Aalto-yliopiston taidekoordinaattori Outi Turpeinen koordinoi valintaprosessia.   

Luonnosehdotusta kehitetään eteenpäin tuomariston toiveiden mukaisesti. 

”Teos hyödyntää hienosti vertikaalisen tilan ja kiinnittää kulkijan huomion portaikkoon. Se myös peilaa hienosti muotokieltä, joka toistuu arvorakennuksen monissa yksityiskohdissa materiaalivalintoja myöten. Kiinteistön tulevalle pääkäyttäjälle Aalto University Executive Educationille taide on olennainen osa sekä asiakas- että henkilöstökokemusta. Sen monipuolinen läsnäolo aivan kaikissa tiloissa tuo myös esiin Aalto-yliopiston monialaisuuden”, kuvaileePekka Mattila tuomariston valintaa.  

Radikaali luovuus Aalto Töölön taidekonseptina  

Taidekilpailun voittajan valintaa ohjasi taidekonsepti. Aalto Töölön julkisen taiteen tavoitteena on luoda kontrastia historialliselle rakennukselle ja sen visuaalisesti vaikuttavalle sisustukselle. Valittavien taideteosten tuli reagoida tilaan ja antaa ehdotuksia tulevaisuudelle. Rakennuksen pääaulaa ja portaikkoa leimaavat sisäänmenot ja poistumiset.  

Aalto Töölö on rakennettu funktionalistiseen tyyliin. Vuonna 1950 valmistuneen rakennuksen tilojen suunnittelusta vastasivat arkkitehdit WoldemarBaeckman ja Hugo Harmia. Rakennus kuuluu kansainväliseen Docomomo-rekisteriin eli modernin arkkitehtuurin suojelukohteisiin. Rakennuksen peruskorjaus ja uudistustyöt aloitettiin toukokuussa 2019 ja niiden arvioidaan valmistuvan vuoden 2020 loppuun mennessä. 

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio  

Vuonna 2017 Aalto-yliopisto päätti alkaa noudattaa rakennushankkeissaan taiteen prosenttiperiaatetta. Aalto Töölö on neljäs Aalto-yliopiston rakennusprojekti, jossa noin prosentti rakennusprojektin määrärahasta kohdennetaan taidehankintoihin. Taideprosenttia sovellettiin ensimmäisen kerran Radical Nature -taidekonseptissa Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa. 

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio on tuoda esille ja esittää kysymyksiä siitä, mitä yliopisto on, mitä teemme osana yhteiskuntaa ja mikä on julkisen käsite. Julkinen taide on paikkakohtaista ja liittyy yliopiston sekä sen tieteenalojen moninaisuuteen. Julkiset taideteokset heijastavat tätä monimuotoisuutta eri taiteen muodoilla, materiaaleilla, tekniikoilla ja perinteillä. 

Lisätietoja 
Outi Turpeinen, taidekoordinaattori   
Aalto-yliopisto  
[email protected]  
puh. 050 431 4194 

Lue lisää: 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Catwalkilla kävelevä malli esittelee muotisuunnittelijan luomaa asua, katsojat istuvat katsomassa näytöstä
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Näytös24 oli luovuuden ja persoonallisuuden juhlaa

Aalto-yliopiston vuosittaisessa muotinäytöksessä jaettiin kaikkiaan seitsemän palkintoa muodin opiskelijoiden mallistoille ja projekteille. Palkintoperusteluissa korostuivat etenkin innovatiivisuus, korkea tekninen taso ja kestävyysarvot.
Muotoilija Noora Yaun suunnittelemia kimaltavia puukristalleja. Kuva: Mikko Raskinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avaruusteknologiaa, kimaltavaa puuta ja muotoaan vaihtavia tekstiilejä - tutustu maailmaa muuttavaan tutkimukseen upouudessa Marsio-rakennuksessa

Mahdottoman tekijät -näyttelyt ja Designs for a Cooler Planet -festivaali käynnistävät Aalto-yliopiston uuden kohtaamispaikan syyskauden.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Viima - Puumiehenkuja 5 sai seikkailuun kutsuvan nimen

Rakennuksen pääkäyttäjät pohtivat uutta nimeä yhdessä.
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.