Uutiset

Kristiina Mäkelä nimitetty Aalto-yliopiston provostiksi

Provostin tehtävänä on johtaa tutkimusta, opetusta, innovaatiotoimintaa ja vaikuttavuutta.

Aalto-yliopiston hallitus on nimittänyt Kauppakorkeakoulun varadekaanin Kristiina Mäkelän yliopiston provostiksi 1.12.2017 alkaen viisivuotiskaudeksi. Hän seuraa tehtävässä Ilkka Niemelää, jonka viisivuotinen rehtorinkausi alkoi 1.7.2017. 

Kristiina Mäkelä. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen.

Kauppatieteiden tohtori Kristiina Mäkelä on toiminut Aalto-yliopistossa kansainvälisen liiketoiminnan professorina vuodesta 2013 alkaen. Professori Mäkelä nimitettiin Kauppakorkeakoulun opetuksesta ja oppimisesta vastaavaksi varadekaaniksi vuonna 2016, ja hän on toiminut myös Kauppakorkeakoulun johtamisen laitoksen varajohtajana ja kansainvälisen liiketoiminnan yksikön vetäjänä. Hänen tutkimuksensa keskittyy työn muutokseen, henkilöstöjohtamiseen ja kansainvälisten yritysten johtamiseen.

Mäkelä on työskennellyt aikaisemmin Hanken Svenska handelshögskolanissa, ja vierailijana, luennoitsijana ja tutkijana useissa ulkomaisissa yliopistoissa. Hänellä on myös yli kymmenen vuoden kokemus yritysmaailmasta.

Yliopiston ylimmän johdon tehtävien jakaminen rehtorin ja provostin kesken on kansainvälisen käytännön mukainen. Provostin tehtävänä on johtaa opetukseen, tutkimukseen, innovaatiotoimintaan ja vaikuttavuuteen liittyvää työtä sekä ohjata yliopiston korkeakoulujen toimintaa.  

”Saimme huolellisen hakuprosessin tuloksena erinomaisen uuden provostin johtamaan akateemista toimintaamme yhä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa. Kristiina Mäkelällä on vankkaa tutkimuksellista ja käytännön johtamisosaamista, monipuolinen kokemus akateemisesta työstä, vahva sitoutuminen Aallon monialaiseen ja opiskelijakeskeiseen toimintamalliin sekä kykyä innostaa Aalto-yhteisöä yhteisiin tavoitteisiin”, sanoo rehtori Ilkka Niemelä.

”Aalto-yliopistolla on upea monialainen taiteen, tekniikan ja talouden yhdistävä missio ja tavoitteet korkealla. On kunnia olla toteuttamassa niitä osana tätä hienoa yhteisöä”, sanoo Kristiina Mäkelä.

Lisätietoja:

Ilkka Niemelä, rehtori, Aalto-yliopisto
p. 050 452 4690 (assistentti Hely Kilpeläinen)
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Talvikki Hovatta, taustalla Metsähovin radio-observatorion teleskooppia suojaava kupu.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talvikki Hovatta haluaa ratkaista avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttaneen mysteerin

Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.