Uutiset

Kuusi uutta tutkimusprojektia alkamassa

Uudet projektit ovat tietoturvan, mobiilin ja semanttisen laskennan, teollisen internetin, tiedonhaun ja tietojärjestelmien kehittämisen alueilla.
interface_700_400_fi.jpg

”Pilviavusteiset turvapalvelut (CloSer)” –projektin tavoitteena on osoittaa, kuinka voimme tehokkaasti luoda pilviavusteisia turvapalveluita organisaatioille ja yksilöille suunnittelemalla uusia tietoturvallisuuden, yksityisyydensuojan ja data-analytiikan tekniikoita. CloSer on jatkoa Suomen Akatemian ja Tekesin yhteisrahoittamalle CloSe –projektille vuosina 2014-2016. CloSer –projektia johtaa professori N. Asokan ja sitä rahoittaa Tekes.

”Harnessing Available Spectrum for Mobile Video and Beyond (ASPECT)” -hankkeen tavoitteena on toteuttaa järjestelmiä ja palveluita jotka perustuvat tutkimukseen dynaamisten taajuuksien käytöstä sekä kognitiiviseen radiotekniikkaan keskittyen mobiilivideojakeluun. Lopullisena päämääränä on toteuttaa uusia teknisiä ratkaisuja ja jakelumalleja, joilla vastataan resurssien kasvavaan kysyntään matkaviestinverkon infrastruktuurissa. Projektia johtaa professori Mario Di Francesco ja sitä rahoittaa Suomen Akatemia.

”Semanttiset verkkojulkaisut: tekstit datapalveluna (Severi)” on hanke, joka huomioi www:n muuttumisen perinteisestä dokumenttien julkaisualustasta (Web of Document) datan julkaisualustaksi (Web of Data). Sovellusalueina ovat juridiset aineistot, rakennusalan normit, uutiset sekä ekirjat. Projektia johtaa professori Eero Hyvönen ja sitä rahoittaa Tekes ja yhteensä kymmenen yritystä ja organisaatiota käsittävä konsortio.

Professori Martti Mäntylän ryhmän tutkimusavaus ”5G kohtaa teollisen Internetin” yhdistää kaksi nupullaan olevaa teknologiamurrosta: 5G-teknologian ja teollisen internetin. Yhdistelmä mahdollistaa tiedon nykyistä sujuvamman reaaliaikaisen käsittelyn, tapahtumien ennakoinnin, toimintojen liikkuvuuden ja automaation lisäämisen. Tämän päälle syntyvät sovellukset luovat perustan jopa satojen miljardien eurojen liiketoiminnalle. Hyötyjiä ovat niin yritykset, kuluttajat kuin julkishallintokin. Hanketta tukee Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö.

Tutkijatohtori Tuukka Ruotsalon hankkeessa ”Käyttäjäintentioiden mallintaminen avoimessa toimintaympäristössä” kehitetään ja evaluoidaan tiedonhakujärjestelmiä, jotka ennustavat käyttäjien tietotarpeita ja tavoitteita pitkäaikaisista vuorovaikutusmittauksista. Intentiomallinnuksen avulla tiedonhakujärjestelmät kykenevät parantamaan haetun tiedon tarkkuutta ja vähentämään virheitä mahdollistamalla datalähtöisen päätöksenteon ja haun vuorovaikutteisen muokkaamisen hakuprosessin aikana. Hanketta tukee Suomen Akatemia.

“Digitaaliset infrastruktuurit ja yritysintegraatio” tutkii globaalien tai kansallisten digitaalisten infrastruktuurien strategista hyödyntämistä. DINE kokeilee erilaisia malleja ja menetelmiä digitaalisiin infrastruktuureihin integroitumisen suunnitteluun. DINE rakentaa riskit ja laadun huomioonottavan mallin ulkoisen digitaalisen integraation strategioiden luomiseen ja kokeilee sitä käytännössä neljässä hyödyntävässä organisaatiossa käyttäen Action Design Research -menetelmää. Projektia johtaa professori Kari Smolander ja sitä rahoittaa Suomen Akatemia.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Prinsessalle esitellään luonnollisia väriaineita
Yliopisto Julkaistu:

Thaimaan prinsessa Maha Chakri Sirindhorn vieraili Aalto-yliopistossa

Prinsessa seurueineen tutustui mm. tekstiilisuunnitteluun, Startup Saunaan, Aalto-yliopisto Junioriin sekä Aalto Ice Tankin toimintaan.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.