Uutiset

Kvanttiteknologian huippuyksikkö palkitsee Bayan Karimin

Bayan Karimin unelma on havaita yksittäisiä mikroaaltofotoneja suprajohtavista kubiteista.

Tohtorikoulutettava Bayan Karimi saa kvanttiteknologian kansallisen huippuyksikön, Quantum Technology Finland QTF, vuotuisen tutkimuspalkinnon. Kvanttiteknologian huippuyksikkö QTF myöntää palkinnon edellisenä vuonna julkaistusta korkeatasoisesta tieteellisestä työstä.

Bayan Karimi kehitti teknillisen fysiikan laitoksen PICO-tutkimusryhmässä äärimmäisen herkän kvantti-ilmaisimen. Sillä voidaan mitata kvanttijärjestelmän lämpöenergiaa ja tutkia jatkossa kvanttitilojen, kuten kvanttitietokoneiden kubittien, vuorovaikutusta ympäröivän maailman kanssa.

Bayan Karimi oli Nature Communications -lehdessä julkaistun artikkelin Reaching the ultimate energy resolution of a quantum detector pääkirjoittaja.

”Varsinainen tutkimus voi alkaa nyt kun tämä kvantti-ilmaisin on kehitetty”, Bayan Karimi kertoo.

PICO-tutkimusryhmän tavoitteena on tehdä kokeellista tutkimusta ja tuottaa dataa, jonka avulla laajempi tutkimusyhteisö voi ottaa merkittäviä edistysaskeleita kvanttitermodynamiikan alalla.

”Kvantti-ilmaisin on erinomainen kvanttitermodynamiikan testialusta. Toiveena on havaita yksittäisiä mikroaaltofotoneja suprajohtavista kubiteista.”

Bayan Karimi kertoo, että Aalto-yliopiston infrastruktuureilla on keskeinen merkitys hänen työlleen, ja erityisesti OtaNanon puhdastila ja laitteet ovat olleet todella arvokkaita.

”Palkinto on tunnustus kaikille PICO-tutkimusryhmämme jäsenille, ja haluan kiittää erityisesti esimiestäni professori Jukka Pekolaa tuesta ja yhteistyöstä.”

Arviointipaneeliin kuuluivat VTT:n tutkimusjohtaja Mikko Merimaa, Catanian yliopiston professori Elisabetta Paladino ja Tampereen yliopiston professori Martti Kauranen. Paneelin jäsenet pitivät merkittävänä sitä, että tutkimuksessa oli onnistuttu ratkaisemaan kvantti-ilmaisimeen liittyviä peruskysymyksiä ja avaamaan alan uusia kokeellisia suuntia. He kiittelivät Bayan Karimia erityisesti hänen roolistaan tutkimuksen päätekijänä.

Lue lisää

An illustration showing a nano-strip of copper being bombarded by photons, with a thermometer measuring its heat

Uusi kvantti-ilmaisin mittaa äärimmäisen pieniä energiamuutoksia

Kvantti-ilmaisimella voidaan tutkia esimerkiksi kvanttitietokoneiden kubittien vuorovaikutusta ympäröivän maailman kanssa.

Uutiset
Samples

Pico - Quantum Phenomena and Devices

We investigate mesoscopic physics and its sensor applications. The main focus is on charge transport and thermal properties of metallic, superconducting and hybrid nanostructures.

Department of Applied Physics

Yhteystiedot

Minna Günes

Senior Academic Coordinator
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.