Uutiset

Kvanttiteknologian huippuyksikkö palkitsee Bayan Karimin

Bayan Karimin unelma on havaita yksittäisiä mikroaaltofotoneja suprajohtavista kubiteista.

Tohtorikoulutettava Bayan Karimi saa kvanttiteknologian kansallisen huippuyksikön, Quantum Technology Finland QTF, vuotuisen tutkimuspalkinnon. Kvanttiteknologian huippuyksikkö QTF myöntää palkinnon edellisenä vuonna julkaistusta korkeatasoisesta tieteellisestä työstä.

Bayan Karimi kehitti teknillisen fysiikan laitoksen PICO-tutkimusryhmässä äärimmäisen herkän kvantti-ilmaisimen. Sillä voidaan mitata kvanttijärjestelmän lämpöenergiaa ja tutkia jatkossa kvanttitilojen, kuten kvanttitietokoneiden kubittien, vuorovaikutusta ympäröivän maailman kanssa.

Bayan Karimi oli Nature Communications -lehdessä julkaistun artikkelin Reaching the ultimate energy resolution of a quantum detector pääkirjoittaja.

”Varsinainen tutkimus voi alkaa nyt kun tämä kvantti-ilmaisin on kehitetty”, Bayan Karimi kertoo.

PICO-tutkimusryhmän tavoitteena on tehdä kokeellista tutkimusta ja tuottaa dataa, jonka avulla laajempi tutkimusyhteisö voi ottaa merkittäviä edistysaskeleita kvanttitermodynamiikan alalla.

”Kvantti-ilmaisin on erinomainen kvanttitermodynamiikan testialusta. Toiveena on havaita yksittäisiä mikroaaltofotoneja suprajohtavista kubiteista.”

Bayan Karimi kertoo, että Aalto-yliopiston infrastruktuureilla on keskeinen merkitys hänen työlleen, ja erityisesti OtaNanon puhdastila ja laitteet ovat olleet todella arvokkaita.

”Palkinto on tunnustus kaikille PICO-tutkimusryhmämme jäsenille, ja haluan kiittää erityisesti esimiestäni professori Jukka Pekolaa tuesta ja yhteistyöstä.”

Arviointipaneeliin kuuluivat VTT:n tutkimusjohtaja Mikko Merimaa, Catanian yliopiston professori Elisabetta Paladino ja Tampereen yliopiston professori Martti Kauranen. Paneelin jäsenet pitivät merkittävänä sitä, että tutkimuksessa oli onnistuttu ratkaisemaan kvantti-ilmaisimeen liittyviä peruskysymyksiä ja avaamaan alan uusia kokeellisia suuntia. He kiittelivät Bayan Karimia erityisesti hänen roolistaan tutkimuksen päätekijänä.

Lue lisää

An illustration showing a nano-strip of copper being bombarded by photons, with a thermometer measuring its heat

Uusi kvantti-ilmaisin mittaa äärimmäisen pieniä energiamuutoksia

Kvantti-ilmaisimella voidaan tutkia esimerkiksi kvanttitietokoneiden kubittien vuorovaikutusta ympäröivän maailman kanssa.

Uutiset
Samples

Pico - Quantum Phenomena and Devices

We investigate mesoscopic physics and its sensor applications. The main focus is on charge transport and thermal properties of metallic, superconducting and hybrid nanostructures.

Department of Applied Physics
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.