Linnan juhlissa nähtiin asu, joka yhdistää modulaarisen suunnittelun ja merilevätutkimuksen
Maisema-arkkitehti Anni Järvitalo halusi linnanjuhlien asuvalinnassaan soveltaa samantyyppistä lähestymistapaa kuin mitä suunnitteluhankkeissa ja maisema-arkkitehtuurissa.
Tavoitteena oli tuoda yhteen taidetta ja tiedettä sekä törmäyttää eri suunnittelualoja. Järvitalo otti yhteyttä vaatesuunnittelija Sofia Ilmoseen ja professori Julia Lohmanniin, jotka tarttuivat heti haasteeseen. Yhteistyöllä syntyi muutamassa viikossa visio asusta, joka yhdistää luonnonvärjäystä, merilevätutkimusta ja innovatiivistä kestävää modulaarista suunnittelua.
Järvitalo on perustajaosakkaana suunnittelutoimisto Nomajissa, jonka suunnittelussa tämä on tyypillinen tapa toimia. Kaupunki- ja maisemasuunnittelun hankkeet ovat usein laajoja ja pitkäkestoisia, eikä niiden tulokset ole yhtä konkreettisesti ja nopeasti nähtävissä kuin esimerkiksi pukusuunnittelussa.
”Tuntui tärkeältä mahdollisuudelta viestiä konkreettisesti asuvalinnalla sitä miten uudenlaisia ratkaisuja voidaan saada aikaan, kun tuodaan taidetta, suunnittelua ja tutkimusta saman projektin äärelle” Järvitalo kuvaa.
Aikamme ympäristöhaasteet ovat moninaisia ja Itämeri on yksi konkreettinen esimerkki siitä, miten ekosysteemien tilan heikentyminen näkyy. Itämeri muiden ekosysteemien ohella kärsii kaikista vanhoista ajattelu- ja toimintatavoista joko suoraan tai välillisesti.
Itämeri on suhteellisen pieni merialue ja siksi herkkä. Se on yksi maailman saastuneimmista merialueista. Itämeren tilaan vaikuttavat monet tekijät, kuten maankäyttö eri muodoissaan. Myös sisävesien kuten järvien ja jokien vedenlaatu vaikuttaa Itämereen, jonne vesi lopulta virtaa.
Maisema-arkkitehdit ovat erikoistuneet tarkastelemaan asioita kokonaisuutena ja suunnittelussa pyritään löytämään ratkaisuja esimerkiksi kaupunkialueiden hulevesien laadun parantamiseen ja rantojen kehittämiseen. Lisäksi Itämeri on Järvitalolle myös henkilökohtaisesti läheinen aihe. ”Itämeri on aina ollut minulle rakas ja huoli meren tilasta on suuri.”
Keinoja Itämeren tilanteen parantamiseen on, mutta tarvitsemme tahtoa viedä niitä eteenpäin. Esimerkiksi rantojen virkistyskäyttöä ja ekologista tilaa parantamalla voidaan vaikuttaa niin vesistöjen ekologiseen tilaan kuin ihmisten kokemuksiin.
Nomajilla ajatellaan, että kun ihmisillä on mahdollisuus luoda suhde ja kiintyä erilaisiin luontokohteisiin ja maisemaan, niistä halutaan myös pitää parempaa huolta.
Nomaji maisema-arkkitehdeille myönnettiin vuoden 2023 arkkitehtuurin valtionpalkinto ansiokkaasta ja uraauurtavasta työstä korkeatasoisen maisema-arkkitehtuurin, uudistavan suunnittelun ja kokonaisvaltaisen kestävyyden alueilla.
”Valtionpalkinnon ja Linnanjuhlien myötä haluamme viestiä, että tarvitsemme kaikkeen suunnitteluun rohkeaa otetta, jossa resurssit osataan nähdä uudella tavalla. Tämä koskee niin maisema-arkkitehtuuria kuin arkkitehtuuria sekä designia ja kaikkia luovia taiteen aloja”, Järvitalo kertoo.
- Julkaistu:
- Päivitetty: