Uutiset

Luomuliitto, Tapola-Camphillin luomutila ja Fat Lizard Brewing Co. tarjoavat ratkaistavat haasteet palveluiden digitalisoinnin hackathon-kurssilla

Lähes 100 opiskelijaa ideoi ja toteuttaa reaaliaikatalouteen liittyviä digitalisaatioprojekteja.
Digitalism Challenge course kickoff 28.10.2019: students interviewing CEO of Fat Lizard Heikki Ylinen about reporting challenges of SMEs.
Digitalism Challenge -kurssin aloitustilaisuudessa 28.10. opiskelijat saivat haastatella Fat Lizardin toimitusjohtajaa Heikki Ylistä pienyrittäjän kipupisteistä raportointiin ja valvontaan liittyen.

Aalto-yliopisto järjestää jo viidennen kerran monitieteisen kurssin yhdessä Accenturen ja valittujen julkisen sektorin organisaatioiden kanssa. Digitalism Challenge -kurssi polkaistiin käyntiin 28. lokakuuta Dipolissa Otaniemessä tapahtumalla, jossa organisaatioiden haasteisiin tutustuttiin esityksin ja palvelusuunnitteluharjoituksin.

Tänä syksynä ratkaistavien haasteiden teemana on yritystoiminnan helpottaminen ja uudet palvelut, joita voidaan rakentaa reaaliaikaisen rakenteisen taloustiedon avulla. Kurssin haastetehtävät muodostuvat Nordic Smart Governmentin (NSG) tavoitteista. Valittuna näkökulmana on elintarvikeketjussa toimivien pk-yritysten haasteet, kuten elintarviketurvallisuuteen liittyvän omavalvonnan kirjaamisvelvoitteiden ja arvonlisäveroprosessin toteuttaminen digitaalisesti.

Suomessa NSG-hanketta vetää Patentti- ja rekisterihallitus yhteistyössä Valtiokonttorin ja Verohallinnon kanssa. Valtiokonttori on kehittänyt verkkolaskutusta ja sähköistä eli eKuittia, ja nyt työ jatkuu myös pohjoismaisella tasolla NSG-hankkeessa. Verohallinto on aktiivisesti mukana kehittämisessä, sillä taloushallinnon automatisoituminen sujuvoittaisi myös yritysverotusta, ja vähentäisi merkittävästi manuaaliseen tietojen syöttöön perustuvia virheitä esimerkiksi arvonlisäverotusta koskien. ”Nämä tiedothan ovat jo ostokuiteissa, mutta tiedot eivät toistaiseksi siirry suoraan ostajan omiin järjestelmiin, vaan ne vaativat manuaalisia ”kuittisulkeisia””, kertoivat NSG:n neuvonantaja Vuokko Mäkinen ja Verohallinnon asiantuntija Pasi Sinervo kurssin luennolla. Pelkästään tämän osa-alueen automatisoiminen vapauttaisi pk-yrittäjien aikaa paljon merkityksellisemmälle työlle.

Yksi tämän vuoden osahaasteista liittyy maatalouden alkutuotannon digitalisointiin. Sen toivotaan parantavan esimerkiksi tuotetietojen jäljitettävyyttä – tuotetietojen kysyntä kuluttajienkin keskuudessa kasvaa koko ajan.

”Ruokaviranomaistenkin tehtävänä on auttaa parantamaan ruokaketjun toimijoiden toimintaedellytyksiä. Esimerkiksi tuotteista löytyvän eränumeron saaminen mukaan ostokuitteihin olisi yksi askel tähän suuntaan”, sanoi Ruokaviraston ylitarkastaja Jussi Peusa. Tulevaisuuden kestävyys -osahaasteessa tiimit voivat pohtia, miten esimerkiksi sähköisen eKuitin avulla pk-yrittäjä voisi saada arvokasta tietoa kanta-asiakkaistaan ja heidän kulutustottumuksistaan.

19 monitieteistä opiskelijatiimiä, kolme haasteorganisaatiota ja kolme osahaastetta

Aallon akateemiset ohjaajat olivat etukäteen muodostaneet opiskelijoista 19 monitieteistä tiimiä. Kuultuaan kaikkien kolmen osahaasteen esittelyt opiskelijatiimit saivat valita, minkä niistä haluavat ratkaista. Osahaasteet ovat edistyksellinen tehokkuus, optimoitu kasvu ja tulevaisuuden kestävyys (advanced efficiency, optimized growth, future-proofing).

Tiimeistä 12 keskittyy joko Luomuliiton tai Tapola-Camphillin maatilan haasteisiin ja seitsemän Fat Lizard Brewingin haasteisiin. Luomuliitto edistää suomalaista luomutuotantoa sekä yritys- ja kuluttajatoimintaa. Sen tavoitteena on saada luomun hyödyt tehokkaammin yhteiskunnan ja maaseudun käyttöön.

Orimattilalainen Tapolan maatila kuuluu hoitopedagogiseen Camphill-liikkeeseen tarjoten asumisen, työpaikan ja kulttuuri- sekä muun vapaa-ajan toiminnan erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille. Sillä on mm. oma juustola perinteisen viljelytoiminnan lisäksi. Fat Lizard Brewing Co. on vuonna 2014 perustettu espoolainen pienpanimo. Otaniemestä vuonna 2017 löytyneiden isompien toimitilojen löytymisen myötä se pystyy toimittamaan tuoreoluitaan jälleenmyyjille ympäri Suomea.

Opiskelijoiden työlle tukea niin haasteorganisaatioiden edustajilta kuin Aallon tutkijoilta

Digitalism challenge -kurssille osallistuvista maisteriopiskelijoista suurin osa on Kauppakorkeakoulun eri pääaineista, mutta myös tekniikan alan kolmesta korkeakoulusta ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta on kurssilla useita osallistujia. Tänä vuonna kurssin järjestäjiä ilahdutti erityisen runsas laskentatoimen opiskelijoiden kiinnostus kurssia ja sen haastekokonaisuutta kohtaan.

”Opiskelijamme pystyvät osoittamaan, että digitalisaation edistäminen ei aina vaadi satojen tuhansien tai miljoonien eurojen hankkeita. Olennaista on ymmärtää käyttäjien tarpeet, ja kehittää niiden pohjalta toimivia ratkaisuja nopeasti yhteistyössä eri alojen asiantuntijoiden kanssa”, Aalto-yliopiston vanhempi yliopistonlehtori Johanna Bragge kertoo.

Kauppakorkeakoulu on rakentanut hackathon-kurssikonseptia yhdessä Accenturen ja siihen kuuluvan palvelumuotoiluyksikkö Fjordin asiantuntijoiden kanssa vuodesta 2016 alkaen. Kauppakorkeakoulusta kurssin toteuttamiseen osallistuvat Braggen lisäksi Professor of Practice Esko Penttinen, tutkija Juha Eskelinen jayliopistonlehtori Tapani Kykkänen sekä Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta digikehittäjä Taru Rastas ja yliopistonlehtori Annukka Svanda. Kustakin pk-haasteorganisaatiosta on mukana toiminnanjohtaja, tilanhoitaja tai toimitusjohtaja. Lisäksi NSG:n julkisorganisaatioista, Accenturelta ja Fjordilta osallistuu yhteensä yli 10 asiantuntijaa.

Hackathon-tapahtuma järjestetään 11.–12. marraskuuta Dipolissa. Silloin tiimeillä on kahden päivän ajan vapaat kädet kehittää konsepteja ja ratkaisuja haasteorganisaatioiden tarpeisiin. Opiskelijoiden työskentelyä myös fasilitoidaan lukuisin palvelumuotoilun menetelmin ja kaikkien kurssilla mukana olevien tahojen asiantuntijat ovat sparraamassa tiimejä. 20-tuntisen hackathonin lisäksi Digitalism Challenge -kurssi sisältää valmistelevia luentoja, kirjallisia ryhmätöitä ja ekskursioita. Voittajatiimi valitaan 25. marraskuuta järjestettävässä finaalissa, jossa tiimit pääsevät esittämään ratkaisunsa tuomaristolle neljän minuutin "pitch"-esityksillään.

Aalto-yliopisto:

Johanna Bragge
Vanhempi yliopistonlehtori
Kauppakorkeakoulu
Tieto- ja palvelujohtamisen laitos
040 530 1032
[email protected]

Accenture:

Markus Mäkinen
Projektipäällikkö
040 5769957
[email protected]

Nordic Smart Government -hanke:

Projektipäälliköt:

Terhi Maijala
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH)
029 509 5300
[email protected]

Sanna Esterinen
Verohallinto
029 512 4409
[email protected]

Twitter: #PSChallenge19

Twitterin hashtag PS tulee sanoista Public Sector, sillä Digitalism Challengessa keskitytään ratkomaan erityisesti julkisen sektorin haasteita ja näin helpottamaan niin pienten yritysten kuin kuluttajienkin arkea.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.