Uutiset

Mauri Kostiaiselle miljoonarahoitus uusien biohybridimateriaalien tutkimiseen

Kostiaisen työ voi auttaa yhdistämään biomolekyylien ja synteettisten materiaalien parhaat ominaisuudet.
Mauri Kostiainen

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt Aalto-yliopiston professori Mauri Kostiaiselle arvostetun ERC Consolidator grant -apurahan Multicomponent Protein Cage Co-Crystals (ProCrystal) -tutkimushankkeelle. Rahoituksen suuruus on lähes 2 miljoonaa euroa, ja se on kestoltaan viisi vuotta.

Kostiaisen tavoitteena on ryhmänsä kanssa hyödyntää viruskapsideja eli proteiinikuoria ja muita proteiinihäkkejä uusien biohybridimateriaalien rakenneosina. Tällaisilla materiaaleilla pyritään yhdistämään biomolekyylien erittäin spesifiset toiminnot synteettisten materiaalien monipuolisuuteen.

Proteiinihäkit tarjoavat säädettävän ja geometrisesti hyvin määritellyn kuoren, joka voi sulkea sisäänsä erilaisia toiminnallisia kolloidipartikkeleja ja ohjata useiden eri komponenttien kiteytymistä. Nämä kiteet voivat osoittautua hyödyllisiksi esimerkiksi katalyysi- ja puhdistussovelluksissa.

Mahdollisuus hallita monimutkaistenkin aineiden rakennetta nanomittakaavassa on edellytys uusien toiminnallisten materiaalien kehittämiselle. Tällä hetkellä suurin osa nanorakenteisista materiaaleista koostuu joko täysin synteettisistä tai täysin biologisista yhdisteistä, ja näiden hallittu yhdistäminen on ollut haastavaa.

”Ehdotamme tutkimuksessamme lähestymistapaa, joka perustuu biologisten proteiinihäkkien ja synteettisten materiaalien sähköstaattiseen yhdistämiseen, jotta kuilua näiden materiaalityyppien välillä voidaan kuroa umpeen,” Mauri Kostiainen sanoo. ”Proteiinihäkit, kuten ferritiinit ja viruskapsidit, tarjoavat monimutkaisen mutta geometrisesti hyvin määritellyn onton rakenteen, joka voi kapseloida erilaisia materiaaleja ja kiteytyä helposti. Tavoitteenamme on ohjelmoida toimintoja näihin kiteisiin ja toteuttaa kollektiivisesti käyttäytyviä nanopartikkelikiteitä.

ERC myöntää Consolidator Grant -rahoitusta uransa keskivaiheilla oleville tutkijoille, joiden tähänastinen tieteellinen ura ennakoi erityistä menestystä.

Bio

Professori Mauri Kostiainen valmistui orgaanisen kemian maisteriksi Helsingin yliopistosta (2005) ja sai teknillisen fysiikan tohtorin tutkinnon Teknillisestä korkeakoulusta (2008). Väiteltyään hän vietti 2,5 vuotta tutkijatohtorina Institute for Molecules and Materials -instituutissa (Radboud University Nijmegen, Alankomaat) kehittäen uusia lähestymistapoja kemialliseen ja fysikaaliseen virologiaan. Hän palasi Aalto-yliopistoon vuonna 2011 Suomen Akatemian tutkijatohtoriksi ja siirtyi Kemian tekniikan korkeakouluun vuonna 2013, jossa hän tällä hetkellä toimii professorina. Hän on tutkimuksessaan keskittynyt erityisesti biologisten ja synteettisten materiaalien integrointiin biohybridimateriaalien luomiseksi.

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Mauri Kostiainen
Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulu, biotuotteiden ja biotekniikan laitos
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

A handbook on the counter of a shop.
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unite! Open Science and Innovation Management -käsikirja saatavilla verkossa ja painettuna

Käsikirja on käytännön opas yliopistotutkijoille, tutkimus- ja innovaatiopalveluille sekä yliopistojen johdolle.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Väitöskirjoille tulossa uudet kannet, kirjoituspohjat ja uusi tilaustapa

Väitöskirjojen tilausalusta vaihtuu 30.11.2024 jälkeen. Väitöskirjoja varten on myös suunniteltu uudet kannet ja kirjoituspohjat.
Rauhallinen japanilainen puutarha, jossa on lampi, kiviä ja erilaisia ​​puita, mukaan lukien loistavaa punaista ja vihreää lehtineen.
Mediatiedotteet Julkaistu:
Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.