"Mentoroinnin myötä minulla on enemmän rohkeutta tehdä asioita, joita todella haluan"
Yliopisto-opiskelu merkitsee monille aikaa, jolloin tutkitaan omia kykyjä ja pohditaan tulevaisuutta. Kun opiskelijat Aalto-yliopistossa miettivät tulevia mahdollisuuksia ja haasteitaan, he voivat saada tuekseen mentorin, työelämässä jo toimivan kannustajan. Kysyimme Aalto-yliopiston mentorointiohjelman mentorilta ja mentoroitavalta heidän kokemuksistaan ja siitä, miten ohjelma on auttanut heitä eteenpäin.
Omaa tietä löytämässä
Khanh Vu, valmistunut hiljattain Kauppakorkeakoulun Management and International Business -maisteriohjelmasta, aktori Aallon mentorointiohjelmassa:
”Opintojeni alussa en tiennyt, millaista uraa haluaisin, joten tarvitsin ihmisen, jonka kanssa keskustella asiasta. Etsin kansainvälistä mentoria, jolla olisi samanlainen tausta kuin itselläni, joka olisi tullut Suomeen ja työskentelisi samalla alalla. Halusin kuulla hänen tarinansa ja miten hän on päätynyt valintoihinsa, ei pelkästään ammatillisesti vaan myös henkilökohtaisessa elämässä.
Keskustelut ja tapaamiset mentorin kanssa saivat tuntemaan, että minulla on kumppani, jonka kanssa voin jakaa asioita. Tietenkin teen niin myös ystävien kanssa, mutta uran osalta ystäväni ovat samassa vaiheessa kuin minäkin. Mentorin kanssa oli enemmän juteltavaa aiheesta.
Kun keskustelimme siitä, mikä elämässä on tärkeää, me molemmat mainitsimme ystävät ja perheen. Oivalsimme, että ammatillisia tai uratavoitteita tulee aina verrata siihen, mikä elämässä on tärkeää ajan mittaan.
Aiemmin harkitsin aina pitkään, ennen kuin ryhdyin toimeen, ja pohdin vaihtoehtoja ehkä liikaakin. Mentoroinnin myötä minulla on enemmän rohkeutta tehdä asioita, joita todella haluan.”
Kakkoskuskina
Junhui Wang, Head of Integrations, Outokumpu Oyj,
kolmatta kertaa mentorina:
”Lähdin mukaan mentorointiohjelmaan, koska opiskellessani vuosia sitten olin mentoroitavana itse. Minulla oli silloin erittäin inspiroiva mentori, jolta sain paljon apua. Pidämme edelleen yhteyttä ja tapaammekin silloin tällöin. Haluan mentorina välittää avuliaisuuden henkeä eteenpäin ja jakaa omia kokemuksiani parhaan kykyni mukaan.
Aloittaessani mentorointia sanon mentoroitavalle olevani hänen kakkoskuskinsa, kun varsinaisesti ohjaimissa on hän. Aluksi vain kuuntelen saadakseni kuvan siitä, mitä mentoroitava haluaa ja mistä hän on kiinnostunut. Jos opiskelija ei tiedä sitä vielä itsekään, kysyn mistä hän ei pidä. Muistutan myös, että tapani työskennellä juontuu omasta historiastani. Se ei kuitenkaan ole ainoa tapa eikä välttämättä sovi jokaiselle.
Yritän esittää olennaisia kysymyksiä ja antaa mentoroitavan johtaa keskustelua, olipa kyse ammatillisesta kehittymisestä tai jostain henkilökohtaisemmasta. Eräällä mentoroitavallani oli elämässään henkilökohtaisia haasteita, ja hän tunsi itsensä masentuneeksi. Jossain vaiheessa panin kuitenkin merkille muutoksen: hänen silmiinsä oli syttynyt uudenlainen pilke. Hän kertoi, että mentorointitapani ja käyttämäni kieli olivat auttaneet häntä ja antaneet hänelle tukea. Olin helpottunut ja iloinen siitä, että olin osannut auttaa ja sain nähdä hänessä tapahtuneen muutoksen. Tuo hetki todella kosketti minua. Tunsin tehneeni jotain oikein.”
Mikä on Aalto-yliopiston mentorointiohjelma?
Aallon mentorointiohjelma käynnistyi vuonna 2012, mutta sitä olivat edeltäneet vastaavat ohjelmat Helsingin kauppakorkeakoulussa ja Teknillisessä korkeakoulussa. Ohjelma tuo työelämän asiantuntijat ja Aallon maisteriopiskelijat yhteen. Ohjelma on myös monikulttuurinen ja kansainvälinen, meneillään olevan ohjelman osallistujissa on 54 kansallisuutta. Tähän mennessä ohjelmassa on ollut kaikkiaan 1 556 mentorointiparia.
”Mentorointi voi edistää opiskelijan työllistymistä, mutta se ei ole ohjelman tavoite. Tarkoituksena on auttaa opiskelijoita kehittämään työelämävalmiuksiaan ja laajentamaan näköalojaan. Ohjelma myös tarjoaa alumneille luontevan tavan pitää yllä yhteyttä yliopistoon ja jakaa kokemustaan entiselle opinahjolleen. Lisäksi se on oppimiskokemus myös mentorille itselleen”, sanoo Kaisa Hölttä, joka vastasi ohjelmasta maaliskuuhun 2023 saakka.
Kiinnostaako mentoriksi ryhtyminen?
Jos haluat auttaa opiskelijoita ja jakaa kokemustasi, harkitse mentoriksi ryhtymistä. Lue lisää ja ilmoittaudu mentoriksi Aalto-yliopiston mentorointiohjelman sivuilla.
Artikkeli on julkaistu Aalto University Magazinen numerossa 32 huhtikuussa 2023.