Kuin 20-metrinen golfpallo – Metsähovin radioteleskooppi sai uuden suojakuvun
Metsähovin radiotutkimusaseman maamerkki suojaa teleskooppia ja mahdollistaa Auringon ja mustien aukkojen tutkimisen vuoden ympäri.
Aalto-yliopiston Metsähovin radio-observatorion mittava peruskorjaus on valmistunut. Yli vuoden kestäneessä remontissa radio-observatorion alkuperäinen 1970-luvulla rakennettu osa purettiin, 90-luvulla rakennettu laajennusosa remontoitiin ja sen yhteyteen rakennettiin kokonaan uusi siipi. Uudisosassa on kokous- ja seminaarihuone, työtiloja, keittiö, sosiaalitilat sekä laboratoriotiloja.
Remontin yhteydessä talotekniikkaa uudistettiin ja energiatehokkuutta parannettiin merkittävästi: esimerkiksi öljylämmitys vaihdettiin ympäristöystävälliseen maalämpöön, ikkunat vaihdettiin parempaan energialuokkaan, ilmanvaihto uusittiin ja lämmön talteenotto otettiin käyttöön.
”Odotamme kovasti, että koronarajoitusten jälkeen pääsemme jatkamaan tutkimustyötä ja opetusta ja ottamaan vierailijoita vastaan uudistetuissa tiloissa”, sanoo Metsähovin johtaja Joni Tammi.
Metsähovin radio-observatoriossa tehdään havaintoja esimerkiksi Auringon ja mustien aukkojen radiosäteilystä vuoden jokaisena päivänä, eikä remontti tuonut poikkeusta tähän.
”Tekninen tiimimme onnistui varmistamaan, että laitteistot ja havainnot toimivat myös peruskorjauksen aikana, vaikka tämä vaati monenlaisia erityisjärjestelyjä”, kertoo laboratorioinsinööri Juha Kallunki. Muun muassa koko alueella voimassa oleva radiohiljaisuus aiheutti haasteita urakoitsijoille, koska radiolähettimiä löytyy nykyään lähes jokaisesta työkoneesta.
Aalto-yliopisto on investoinut Suomen ainoan tähtitieteellisen radio-observatorion ja sen tutkimuslaitteiston on uudistamiseen merkittävästi viime vuosien aikana. Viime kesän suuroperaatiossa vaihdettiin Metsähovin päätutkimusinstrumentin, 14-metrisen radioteleskoopin, suojakupu.
”Tämä on osoitus siitä, että Aalto-yliopisto haluaa satsata myös luonnontieteelliseen perustutkimukseen. Uudistukset varmistavat toimintamme ja Suomessa tehtävän radioastronomian tutkimuksen pitkälle tulevaisuuteen”, Joni Tammi sanoo.
Metsähovin radiotutkimusaseman maamerkki suojaa teleskooppia ja mahdollistaa Auringon ja mustien aukkojen tutkimisen vuoden ympäri.
Tähtitieteilijä Joni Tammi haluaa paljastaa maailmankaikkeuden salaisuuksia. Niihin päästään käsiksi uudella teknologialla, jonka avulla olemme tekemässä avaruuden seuraavia suuria löytöjä.
Metsähovi on Suomen ainoa tähtitieteellinen radio-observatorio.