Uutiset

Miten data-analyysi ja tekoäly voivat auttaa yhä useampaa alaa? Heikki Mannila palaa yliopistolle kehittämään monitieteistä yhteistyötä

Mannila siirtyi 1. maaliskuuta Suomen Akatemian pääjohtajan paikalta professoriksi Aaltoon, jossa hän palveli vararehtorina vuosina 2010–2012.
Heikki Mannila seisoo ikkunan edessä
Heikki Mannila palaa Aalto-yliopistoon tekemään tutkimusta ja edistämään monitieteistä yhteistyötä. Kuva: Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen

Olet istunut vuosia Suomen keskeisen tutkimusrahoittajaorganisaation ykköspaikalla. Mikä sinut nyt vetää takaisin professoriksi Aaltoon?

Akatemian johtaminen on tosiaankin erittäin kiinnostava tehtävä. Siinä on tekemisissä tieteen ja tiedepolitiikan koko kentän kanssa, yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten, useiden eri ministeriöiden, poliittisten päättäjien, säätiöiden ja elinkeinoelämän kanssa. 

Kymmenen vuotta on kuitenkin pitkä aika. Olen koko ajan ajatellut, että Akatemian toisen viisivuotiskauden jälkeen mielelläni tekisin jotakin muuta.

Erityisen mielelläni tulisin lähemmäksi itse tutkimuksen tekemistä ja tutkimukseen perustuvaa opetusta. Sikäli Aaltoon palaaminen oli luonnollinen valinta. Aallossa kehitys on ollut ripeää, ja on ollut hauska huomata miten paljon täällä tapahtuu.

Mitä lähdet seuraavaksi tekemään?

Tarkoituksena on valmistella data-analyysin ja tekoälyn soveltamisen ja kehittämisen aloitetta, jossa kehitetään monitieteistä tutkimusta ja siihen perustuvaa opetusta, tutkijankoulutusta ja yritysyhteistyötä, ja johon kuuluu myös varainhankintakomponentti. Tässä on tarkoitus liikkua aika laajalla kentällä sovelluksista uteliaisuustutkimukseen ja takaisin, ja tietysti toimitaan tiiviissä yhteistyössä Suomen tekoälykeskus FCAI:n ja muiden jo käynnissä olevien mainioiden aktiviteettien kanssa. Valmistelussa keskeistä onkin keskustelu eri tahojen kanssa: mitä kaikkea on jo meneillään, minkälaisia tarpeita on, ja niin edelleen. Oma tutkimus ja hetken päästä myös opetus kuuluvat myös pakettiin.

Olet ollut pitkään tutkimushallintoon liittyvissä tehtävissä. Miltä paluu tutkimuksen pariin tuntuu?

Mukavalta! Data-analyysi ja tekoäly ovat kehittyneet osittain häkellyttävän nopeasti, ja toisaalta tietyt peruskysymykset eivät juuri ole muuttuneet. Omissa tiedoissani on toki paljon päivittämisen tarvetta. 

Mitä pidät tähänastisen urasi huippuhetkenä?

Eri tehtävissäni on ollut erilaisia hyvin kiintoisia asioita, eikä niitä oikein voi asettaa järjestykseen. Tutkimuspuolella, teollisuudessa, Aallon perustamisvuosina ja Akatemiassa kohokohdat (ja laaksot) ovat olleet erilaisia – kiintoisaa tekemistä on ollut kaikkialla.

Heikki Mannila väitteli Helsingin yliopistossa 1985, toimi Helsingin yliopiston professorina 1989-1999 ja nimitettiin TKK:n professorin virkaan 1999. Hän on ollut Wienin teknillisen yliopiston vieraileva professori 1993, Max Planck Institut für Informatik -laitoksen vieraileva tutkija 1995-1996, Microsoft Researchin (Redmond) senior researcher 1998-1999, Nokia Tutkimuskeskuksen research fellow 1999-2001, akatemiaprofessori 2004-2008, HIIT:n johtaja 2009, Aalto-yliopiston tutkimuksesta ja opetuksesta vastaava vararehtori 2010-2012 sekä Suomen Akatemian pääjohtaja 2012-2022.

Suomen tekoälykeskus FCAI (ulkoinen linkki)

Suomen tekoälykeskus FCAI on osaamiskeskittymä, jonka ovat käynnistäneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. FCAI:n tavoitteena on kehittää uudenlaista tekoälyä, joka voi toimia ihmisen kanssa monimutkaisessa ympäristössä ja auttaa uudistamaan suomalaista teollisuutta. FCAI on yksi Suomen Akatemian lippulaivoista.

FCAI
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.