Uutiset

Miten kouluttaa ongelmanratkaisijoita? Uusi raportti valottaa parhaita käytäntöjä

Aalto Design Factoryn raportti korostaa koulutuksen opiskelijakeskeisyyttä, reaalimaailman haasteisiin tarttumista ja erilaisten toimijoiden yhteistyötä.
Nainen ja mies katsovat ylöspäin
Kuva: George Atanassov/ Aalto-yliopisto

Luovuus ja ongelmanratkaisukyky ovat ratkaisevan tärkeitä tekijöitä nykyisessä  innovaatiovetoisessa taloudessa – oli kyse sitten organisaation tavoitteista tai kansallisesta menestyksestä. Maailman talousfoorumin tuoreessa tutkimuksessa luovuuden kasvava merkitys huipputaitona korostui, mutta monet johtajat raportoivat, että heillä on vaikeuksia löytää luovia ja innovaatiokykyisiä osaajia. Koulutus pyrkii vastaamaan tähän kysyntään dynaamisilla oppimismenetelmillä.

Aalto-yliopiston Design Factory selvitti, miten oppilaitokset ympäri maailmaa toteuttavat ongelma-, suunnittelu- ja projektipohjaista oppimista. Tutkijoiden raportissa tarkastellaan erilaisia tapoja, joilla tuetaan monialaista oppimista ja käytännönläheistä luomista. Lähestymistavat rohkaisevat opiskelijoita tarttumaan reaalimaailman haasteisiin, tekemään yhteistyötä ja tutkimaan vaihtoehtoisia ratkaisuja, mikä luo perustan kestävälle ja luovalle ongelmanratkaisulle. Raportti perustuu 33 Design Factoryn 54 opettajan haastatteluihin. 

”Projektipohjainen oppiminen edellyttää synergian löytämistä useiden eri sidosryhmien välillä – eri alojen opettajista ja opiskelijoista ulkopuolisiin yhteistyökumppaneihin. Oppiminen muiden luovista ratkaisuista voi auttaa opettajia eri intressien yhteensovittamisessa”, sanoo Tua Björklund, Design Factoryn johtaja.

Educating for Innovation -raportti tarjoaa opettajille kattavan oppaan oppimiskokemusten räätälöintiin. Siinä käsitellään menetelmiä ulkopuolisten yhteistyökumppaneiden sitouttamiseksi, tehokkaan tiimityön helpottamiseksi ja tiimikriisien käsittelemiseksi, oppilaita tukevaa yhteisöä edistäen. Raportti sisältää näkemyksiä opiskelijatiimien muodostamisesta, ohjaavien normien laatimisesta ja käytännön vinkkejä yhteisopettajuuteen, joten se on arvokas apuväline kaikille, jotka haluavat parantaa yhteistyötä ja innovointia koulutuksessa.

”Vaikka mikään yksittäinen ratkaisu ei sovi kaikille, Educating for Innovation -raportti tarjoaa vertailukohdan tehokkaista käytännöistä eri puolilta maailmaa. Jakamalla näitä näkemyksiä pyrimme innostamaan opettajia kehittämään innovaatiotaitoja, joita tarvitaan kestävän tulevaisuuden rakentamisessa”, Björklund sanoo.

Raportti on ladattavissa Design Factoryn sivuilta

Kuva raportin sivuista
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.