Uutiset

Miten rakkaus näkyy aivoissa? Tutkimus paljastaa rakkauden eri lajien aivoalueet

Aalto-yliopiston tutkijat kartoittivat millaista aivotoimintaa kuusi eri rakkauden lajia saa aikaan. Aivot aktivoituvat rakkaudesta läheisiä kohtaan erityisesti palkintojärjestelmän ja sosiaalisen aivotoiminnan alueilla.
Kuvassa näkyy aivoalueita, jotka aktivoituvat erityisesti lähimmiksi koetuille rakkauden lajeille. Kuva: Juha Lahnakoski.
Kuvassa näkyy aivoalueita, jotka aktivoituvat erityisesti lähimmiksi koetuille rakkauden lajeille. Kuva: Juha Lahnakoski.

”Näet vastasyntyneen lapsesi ensimmäistä kertaa. Vauva on pehmeä, terve ja elinvoimainen – elämäsi suurin ihme. Tunnet rakkautta pienokaista kohtaan.”

55 rakastavassa parisuhteessa elävää vanhempaa kuuli vastaavanlaisia lyhyitä tarinoita tutkimuksessa, jossa mitattiin toiminnallisen magneettikuvauksen (fMRI) avulla kuuteen eri rakkauden lajiin liittyvää aivotoimintaa. Tutkituista lajeista rakkaus lapsiin oli kaikkein voimakkainta. Muut tutkitut rakkauden lajit olivat romanttinen rakkaus sekä rakkaus ystäviä, tuntemattomia, lemmikkejä ja luontoa kohtaan. Tutkimusartikkeli on juuri julkaistu Oxford University Pressin Cerebral Cortex -lehdessä.

”Nyt annamme aikaisempaa tutkimusta kattavamman kuvan eri rakkauden lajeihin liittyvästä aivotoiminnasta. Rakkauden aktivaatiokuvio syntyy sosiaalisessa tilanteessa tyvitumakkeisiin, otsan keskilinjaan, takaraivon sivuille ja etukiilaan”, kertoo tutkimusta koordinoinut filosofi ja tutkija Pärttyli Rinne

Tutkimusta olivat Rinteen lisäksi toteuttamassa tutkijat Juha Lahnakoski, Heini Saarimäki, MikkeTavast, Mikko Sams ja Linda Henriksson. Henrikssonin mukaan on hämmästyttävää, miten vähän rakkautta on aikaisemmin tutkittu aivokuvantamisen avulla.

“Tutkimalla aivojen aktivaatioita eri rakkauden lajeissa lisäämme tutkimustietoa tunteista, ja se voi auttaa hoitamaan mielenterveyden haasteita, kuten kiintymyssuhdehäiriöitä, masennusta ja ihmissuhteisiin liittyviä haasteita. Rakkauden hermostollisen luonteen ymmärtäminen voi ohjata filosofista keskustelua rakkauden luonteesta, tietoisuudesta ja ihmisten välisistä suhteista”, professori Sams sanoo.

Rakkauden aivoalueet. Kuva: Pärttyli Rinne ja muu tutkimusryhmä, Aalto-yliopisto.
Rakkauden aivoalueet. Tilastollinen aivojen aktivaatiokuvio saatiin vähentämällä ryhmätasolla rakkauden lajia ja tarinoita koskevista aktivaatioista neutraaleja tarinoita koskevat aktivaatiot. Kuva: Pärttyli Rinne ja tutkimusryhmä, Aalto-yliopisto

Rinteen koordinoima tutkimusryhmä tutki rakkauteen liittyviä kehokokemuksia jo vuosi sitten, ja tämän aikaisemmankin tutkimuksen mukaan läheisissä ihmissuhteissa koetaan voimakkaimpia rakkauden kokemuksia. Lisää tutkimuksesta täällä.

”Uudet tulokset voivat auttaa myös ymmärtämään sitä, miksi rakkaus-sanaa käytetään niin hämmentävän monenlaisissa viitekehyksissä, kuten romanttiseen rakkauteen ja seksuaaliseen haluun, vanhemmuuteen, sekä lähimmäisen rakkauteen tai myötätuntoon liittyen”, sanoo Rinne. 

Kynttiläillallisia ja kissan käpertymisiä

Romanttinen rakkaus on miltei yhtä voimakasta kuin vanhemman rakkaus lapsia kohtaan. Sitä heräteltiin tuoreessa tutkimuksessa esimerkiksi seuraavan tarinan avulla:

”Olet kynttiläillallisella kumppanisi kanssa. Katsot häntä silmiin pöydän yli, ja välillänne vallitsee sanaton yhteisymmärrys. Rakastat kumppaniasi.”

Tutkijoiden mukaan aivotoimintaan ja palkintojärjestelmän aktivoitumiseen vaikuttavat paitsi rakkauden kohteen läheisyys, myös kohteen laatu, eli onko kyseessä ihminen, toislajinen olento vai luonto. Esimerkiksi rakkaus luontoon aktivoi palkintojärjestelmän lisäksi aivoissa myös visuaalisia alueita, jotka aktivoituvat esimerkiksi maisemien katselemisesta. Myötätuntoinen rakkaus vieraita ihmisiä kohtaan taas oli vähemmän palkitsevaa ja aivotoiminnallisesti heikompaa kuin rakkaus läheisissä ihmissuhteissa.

Eniten tutkijat yllättyivät siitä, että ihmisten väliseen rakkauteen liittyvät aivoalueet olivat keskenään lopulta hyvin samanlaisia, ja eroja syntyi juuri lähinnä aktivaation voimakkuudessa: ne kaikki aktivoivat tiettyjä sosiaalisuuteen liittyviä aivoalueita, toisin kuin vaikkapa rakkaus lemmikkeihin tai luontoon. Mutta myös tähän sääntöön on olemassa poikkeus:

”Kun katsotaan lemmikkeihin kohdistuvaa rakkautta ja siihen liittyvää aivotoimintaa, sosiaalisen aivotoiminnan alueet paljastavat tilastollisesti, onko kyseessä lemmikin omistaja vai ei. Lemmikkien omistajilla nämä alueet aktivoituvat enemmän kuin muilla”, Rinne sanoo.

Muiden kuin lemmikin omistajien osalta rakkaus lemmikkejä kohtaan aktivoi osin samoja palkkiojärjestelmän alueita, mutta muuten aivotoiminta näyttää erilaiselta. Seuraavan tarinan aikainen aivotoiminta siis paljastaa, onko ihmisellä lemmikkiä vai ei:

”Loikoilet kotonasi sohvalla ja lemmikkikissasi tassuttelee luoksesi. Kissa käpertyy viereesi kerälle ja kehrää uneliaana. Rakastat lemmikkiäsi.”

Rakkauden aktivaatioita kontrolloitiin tutkimuksessa neutraaleilla tarinoilla, joissa ei tapahtunut juuri mitään. Niissä esimerkiksi katseltiin bussin ikkunasta kadulle tai harjattiin hajamielisesti hampaita. Jokaisen rakkaustarinan jälkeen osallistujat saivat tehtäväkseen kuvittelemalla eläytyä kymmenen sekunnin ajan kuhunkin rakkauden tunteeseen. Yleisesti ottaen aivojen aktivaatio oli kuvittelun aikana vähäisempää kuin tarinoiden aikana, mutta lapsiin kohdistuvassa rakkaudessa aktivoituminen poikkesi muista:

”Vanhempainrakkaudessa oli kuvittelunkin aikaista aktivaatiota syvällä aivojen palkintojärjestelmässä aivojuovion alueella, eikä tätä nähty minkään muun rakkauden lajin osalta”, Rinne sanoo.

Voit ladata kuvia täältä.

Yhteystiedot:

Pärttyli Rinne
Tutkija
[email protected]
puh. 040 4459081

Missä tuntuu rakkaus? Uusi tutkimus valottaa rakkauden luonnetta aiempaa tarkemmin

Aalto-yliopiston tutkijat ovat selvittäneet 27:ään eri rakkauden lajiin liittyviä tunnekokemuksia ja muodostaneet niiden perusteella kehokarttoja, joista selviää missä rakkaus tuntuu.

Lue lisää rakkauteen liittyvistä kehokokemuksista:
Rakkauden lajit muodostavat tilastollisesti samankaltaisuusjatkumon, jossa rakkauden kokemuksen voimakkuus heikkenee. Kuva: Philosophical Psychology -lehti, https://doi.org/10.1080/09515089.2023.2252464.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) toisessa jaksossa

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään 2. jaksossa suomeksi ja englanniksi. Lisäksi tänä vuonna pienryhmäkeskustelut ovat mahdollisia myös ruotsiksi!
Aalto University campus. Photo by Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pääkaupunkiseudun tiedeyhteistyön 2024–2028 tutkimusrahoitusta haettavana vaikuttavuusarviointitutkimukselle

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ja Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat sopineet tiedeyhteistyön toteuttamisesta pääkaupunkiseudun kehittämiseksi vuosina 2024–2028. Nyt haettavana on rahoitus vuosille 2025–2027 alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Aalto Open Science Award 2024. A light blue podium hovering over a blue-pink gradient background with the help of squishy-looking balloons with colored lights inside.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ehdota Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaa vuodelle 2024

Ehdota itseäsi, kollegaasi, tutkimusryhmää, yksikköä tai projektia vuoden 2024 Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaksi.
University lecturers Heli Lehtivuori, Suvi Holmstedt ja Otto Mustonen
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kolme uutta lehtoria Kemian tekniikan korkeakouluun

Heli Lehtivuori, Otto Mustonen ja Suvi Holmstedt ovat aloittaneet yliopistonlehtoreina Kemian tekniikan korkeakoulussa. Heidän osaamisensa erityisesti spektroskopian, materiaalikemian ja orgaanisen kemian aloilta rikastuttaa korkeakoulun opetusta ja tutkimusta.