Kauppiksesta välineitä yrittäjyyteen
Satu Rämön opiskeluaikana 2000-luvun alkupuolella Kauppakorkeakoulussa ei vielä juurikaan puhuttu yrittäjyydestä, eikä startup-kulttuurikaan ollut vielä voimissaan. Rämö harmittelee, ettei päässyt kokemaan yrittäjyyskulttuurin nousua, mutta iloitsee siitä, että se kuitenkin otti vahvasti tuulta alleen.
Ja vaikkei kauppatieteiden maisterin tutkinto opettanutkaan suoraan yrittäjäksi, se opetti miettimään erilaisia skenaarioita ja sitä, minkälaisia asioita pitää ottaa huomioon ennen kuin esimerkiksi pistää nimeään sopimuspapereihin.
”Kirjailijaksi ryhtyessäni tajusin bisnesihmisenä, että tarvitsen kirjallisuusalan sopimusjuridiikkaa tuntevaa asiantuntija-apua, koska sopimukseni piti olla kunnossa kaikkia tilanteita varten. Olisihan saattanut olla, etteivät kirjani myisi, mutta oli myös mahdollista, että asiat alkaisivat mennä hyvin ja kirjoista tulisi suosittuja. Halusin, etten omilla hätiköidyillä toimillani vaaranna omaa ansaintaani.”
Tulevaa opiskelupaikkaa pohtiville Satu Rämö suosittelee lämpimästi opintoja Kauppakorkeakoulussa. Hänen mukaansa Kauppis on erinomainen valinta, jos haluaa vaikuttaa asioihin ja tehdä jotain uutta, jota ei ehkä ole vielä olemassakaan.
”Kun itse valmistuin, sosiaalista mediaa ja Instagramia ei vielä ollut, mutta nyt suuri osa liikevaihtoani tulee sieltä. Kauppiksesta sain välineitä, joiden avulla pystyn hyödyntämään tällaistakin uutta kanavaa”, hän sanoo.
”Sain myös hyviä ystäviä ja laajoja verkostoja, jotka ovat tukeneet minua urallani. Ja kun tein KY:llä vuoden verran viestintää ja editoin Kylteri-lehteä, olin valmistuessani myös melkein valmis toimittaja.”