Uutiset

Olli Ikkala nimitetty Aalto-professoriksi

Teknillisen fysiikan laitoksen professori Olli Ikkala on nimitetty Aalto-professoriksi. Arvonimi myönnetään professoreille, joiden tieteelliset ansiot ovat poikkeuksellisen merkittäviä.
Rehtori Ilkka Niemelä nimitti Olli Ikkalan (oik.) Aalto-professoriksi lukuvuoden avajaisseremoniassa 5.9.2018. Kuva: Mikko Raskinen/Aalto-yliopisto

Professori Ikkalan pitkäaikainen työ materiaalitutkimuksen parissa on keskittynyt toiminnallisiin materiaalehin, molekyylien itsejärjestymiseen, biomimetiikkaan ja luonnon materiaalien ominaisuuksien hyödyntämiseen. Ikkala on toiminut professorina Aalto-yliopistossa ja sitä ennen Teknillisessä korkeakoulussa vuodesta 1999. Hän johtaa poikkitieteellistä, fyysikoita, kemistejä ja materiaalitutkijoita yhdistävää Molecular Materials -tutkimusryhmää.

"Biomimetiikka etsii keinoja valmistaa luonnon materiaalien, kuten silkin, helmiäisen, lumpeenlehden ja selluloosan nanokuitujen, ominaisuuksia jäljitteleviä rakenteita, joita voisi käyttää korkeassa teknologiassa. Suurin, vielä ratkaisematon haaste on korvata perinteiset muovit ja polymeerit ekologisesti ja taloudellisesti kestävillä biomimeettisillä materiaaleilla", Ikkala kuvaili työtään puheessaan Aalto-yliopiston avajaisseremoniassa 5. syyskuuta 2018.

"Voisivatko tulevaisuuden materiaalit sopeutua, reagoida ja kehittyä biologisten materiaalien tavoin? Edistystä tapahtuu tutkimuksessa jatkuvasti, mutta se vaatii aktiivista ja tiivistä yhteistyötä kemistien, biologien, fysikaalisten mallintajien ja insinöörien kesken."

Professori Ikkala on saanut arvostetun, 2,5 miljoonan euron Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen kahdesti, vuosiksi 2012–2016 ja 2017–2021. Hän on niin ikään toiminut Suomen Akatemian nimittämänä akatemiaprofessorina kaksi kautta, 2005–2010 ja 2012–2016.

Ikkala on myös johtanut viisi vuotta tutkimuksen kansallista huippuyksikköä Centre of Excellence in Molecular Engineering of Biosynthetic Hybrid Materials HYBER. Yksikössä työskentelee 60 tutkijaa eri tieteenaloilta.

Ikkala on urallaan julkaissut 300 vertaisarvioitua tieteellistä artikkelia, joihin on viitattu yhteensä yli 15 000 kertaa. Hän on ohjannut myös 27 väitöskirjaa. 

IIkkala on kutsuttu sekä Suomalaisen Tiedeakatemian että Tekniikan Akatemian jäseneksi.

Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä kiitti professori Ikkalaa mittavista tieteellisistä saavutuksistaan lukuvuoden avajaisseremoniassa. 

"Kansainvälinen tiedeyhteisö Aallossa ja sen ulkopuolella arvostaa professori Ikkalaa suuresti, hän on todella esimerkillinen tutkija."

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijakilpailun voitaneet ehdotukset, yllä "Kaartin kaiku" (Tekijä Susanna Lumme) ja alla "Iikka" (Tekijät Sirre Kronlöf ja Koo Okkonen).
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Aalto-yliopiston opiskelijat tarttuivat ajankohtaiseen Kasarmitorin kehityshankkeeseen opiskelijakilpailussa

Aalto-yliopiston arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin opiskelijat visioivat erilaisia vaihtoehtoisia tulevaisuuksia Helsingin Kasarmitorille opiskelijakilpailussa.
Sinipunainen liukuväritausta ja ilmapallojen päällä leijuva podiumi, jonka päällä valkoista savua, josta hohtavat valon eri spektrit.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2024 voittaja on AALTOLAB Virtual Laboratories

Aalto-yliopiston vuoden 2024 avoimen tieteen palkinnon saaja on valittu.
Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.