Uutiset

Opiskelijoiden liiketoimintahankkeessa tutkittiin mikroyritysten digitaalista palveluympäristöä

Elisa hyödyntää jo tuloksia liiketoiminnan kehityshankkeissaan.
Opiskelijatiimiin kuuluivat Katariina Palvas (vas.), Panu Kallio ja Riku Metsänen.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijat tutkivat teleoperaattori Elisan toimeksiannosta suomalaisten mikroyritysten digitaalisen palveluympäristön haasteita ja mahdollisuuksia. Työ toteutettiin Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt yritysprojektit -konseptin mukaisena hankkeena. Kolme kuukautta kestäneen hankkeen aikana opiskelijat saivat arvokasta työkokemusta ja osallistuivat todelliseen liiketoiminnan kehityshankkeeseen.

Kolmihenkiseen opiskelijatiimiin kuuluivat Katariina Palvas organisaatioviestinnän maisteriohjelmasta, Riku Metsänen laskentatoimen maisteriohjelmasta ja kauppatieteiden kandidaatin tutkintoa suorittava Panu Kallio.

”Teleala on uudenlaisen kilpailun ja muutosten edessä, sillä markkinoille on tullut uusia sovelluksia, kuten WhatsApp, Viber ja Skype. Päätavoitteemme oli oppia ymmärtämään paremmin digitaalista palveluympäristöä, jossa mikroyritykset toimivat. Pyrimme antamaan Elisalle uusia näkökulmia ja ajatuksia, jotta se voisi palvella mikroyritysasiakkaitaan entistä paremmin”, opiskelijat kertovat.

Opiskelijat haastattelivat neljäätoista Elisan yritysasiakkaisiin kuuluvaa mikroyritystä ja vertasivat haastattelututkimuksen tuloksia alan kirjallisuuteen. Analyysinsä pohjalta he antoivat Elisalle suosituksia seikoista, jotka tulisi ottaa huomioon eri asiakaspalvelukanavissa, digitaalisten palvelujen tarjonnassa ja alan yleisen tilanteen kannalta.

Elisa hyödyntää tuloksia liiketoimintansa kehittämisessä

”Hankkeen tulokset todella vastasivat odotuksiamme! Opiskelijat esittivät mielenkiintoisia näkökulmia verkostovaikutuksista ja kyseenalaistivat automaatiohypetystä”, sanoo Service Design Lead Esko Kurvinen Elisalta. ”Koska tutkimuksessa yhdistettiin kirjallisuuskatsaus ja yrittäjien haastattelut, tutkimusraportti toimii perustana toiselle kehityshankkeelle. Tutkimuksesta on jo poimittu muutamia ajatuksia jatkokehitykseen.”

Opiskelijat saivat liiketoimintahankkeesta muun muassa arvokasta projektinhallinta- ja ongelmanratkaisukokemusta ja oppivat ymmärtämään televiestintäalaa paremmin. Hankkeesta oli myös muuta hyötyä, sillä se poiki yhdelle ryhmän jäsenistä tarjouksen pro gradu -työn tekemisestä yhteistyössä Elisan kanssa.

”Pienet ja keskisuuret yritykset ovat yhä tärkeämpi osa taloutta sekä BKT:n että työllisyyden näkökulmasta. Siksi olin innoissani saadessani mahdollisuuden ohjata opiskelijaryhmää, jonka tavoitteena oli selvittää digitalisaation vaikutuksia pk-yrityksiin”, sanoo Kauppakorkeakoulun Professor of Practice Esko Penttinen.

”Opiskelijat onnistuivat erinomaisesti saamansa melko abstraktin toimeksiannon muuttamisessa konkreettisiksi suosituksiksi Elisalle. He esittivät useita hyviä oivalluksia, joita Elisa voi hyödyntää liiketoiminnan kehittämishankkeissaan”, Penttinen lisää.

Kauppakorkeakoulun Räätälöidyt yrityshankkeet -konseptissa opiskelijat toteuttavat todellisia tutkimus-, kehitys- ja konsultointihankkeita yrityksille ja organisaatioille.

Lisätietoa:
Tommi Vihervaara, projektiasiantuntija
Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
+358 50 3837388
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Two people are sitting on a bench in an empty hallway. One of them shows the other something from their laptop screen.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uusi rahoitus laajentaa FITech-verkostoyliopiston puhtaan siirtymän kurssitarjontaa

FITech-verkostoyliopistolle myönnetty uusi rahoitus tuo kurssitarjontaan monipuolisesti puhtaan siirtymän osaamista tukevia kursseja.
Onniselle tehdyn opiskelijaprojektin ryhmä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat kartoittivat tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksia Onnisen myyntityössä

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijat toteuttivat Keskon toimeksiannosta tutkimusprojektin, jossa selvitettiin, miten Onnisen myyjät voisivat hyödyntää tekoälyä.