ACRE-päivä 13.10.2022
Tervetuloa tutustumaan ACREn toimintaan, kuulemaan kampuksen kehittymisestä, tulevaisuuden visioista ja kestävästä kehityksestä sekä nauttimaan hyvistä virvokkeista.
Amfiteatterinaukion alueen kunnostustyöt ovat viimeistelyä vaille valmiit. Jalkapallokentän kokoisen alueen läpi voi nyt kulkea, ja kulku myös opiskelijajärjestöjen Wapputerassille on auki. Elokuussa 2021 alkaneen maisemarakennushankkeen tavoitteena oli kehittää Kandidaattikeskuksen (Otakaari 1) ja Harald Herlin –oppimiskeskuksen (Otaniementie 9) välistä Amfiteatterinaukion aluetta.
Maisemahankkeessa otettiin huomioon monta erilaista tekijää, kuten yliopiston kampuksen kulttuurihistoriallinen ympäristö, kokeellinen opiskelijatoiminta, luonnon monimuotoisuuden lisääminen, kampuksen alkuperäissuunnitelman kunnioittaminen sekä kestävään kehitykseen tähtäävä suunnitelma. Hyvällä suunnittelulla voitiin edistää samaan aikaan monia eri tavoitteita mm. ohjaamalla kulkua, lisäämällä monimuotoisia istutuksia ja valaistusta sekä toteuttamalla lisää oleskelumahdollisuuksia alueen arvoihin sopeutuen.
Kampuksen kulkureitit ovat kohta viiden vuoden ajan muotoutuneet uudestaan, sillä Länsimetron ensimmäisen vaiheen liikennöinnin alkaminen muovasi myös kampuksen käyttäjien kulkua. Hankkeessa toteutettiin esteetön reitti, joka mahdollistaa aiempaa suoremman kulun metrolta ja tulevalta Raide-Jokerin pysäkiltä amfiteatterimaisen rakenteen alla oleviin pääsaleihin muun muassa liikuntarajoitteisille. Ennen muutostöitä esteetön kulkuyhteys kiersi pitkän reitin rakennuksen sisäkautta.
Tasa-arvoinen kampusympäristö on kehitystyön ytimessä. Hankkeen toteutuksen suunnittelivat maisema-arkkitehdit Malin Blomqvist ja Elina Kataja, MASU Planning Oy.
Hankkeen isot rakennustyöt saatiin valmiiksi kesällä 2022 ja viimeistelevät työt valmistuvat syksyllä 2022. Työn valmistelu alkoi 2019 ja suunnitteluvaihe alkoi 2020, jolloin myös järjestettiin esimerkiksi opiskelijoita osallistavia kokouksia.
Ulkoalueiden kehittäminen on yksi yliopistokampuksen keskeisistä painopisteistä. Jalankulkuyhteyksien lisäksi parannetaan esimerkiksi monikäyttöisyyttä, esteettömyyttä, viihtyisyyttä ja valaistusta sekä kestävän kehityksen mukaisia suunnitteluratkaisuja.
Amfiteatteriaukion hankkeen myötä alueelle saatiin myös paljon kaivattuja istumapaikkoja sekä tapahtumasähköt amfiteatterin vierustalle ja Alvar Aallon puistoon.
Ulkoalueiden kehittämistä on toivottu muun muassa Leesman-kampuskyselyn kautta saadussa palautteessa. Hankkeiden valmistuttua kampuksen ulkoalueet tukevat myös entistä paremmin tapahtumien, kokeilevan opiskelijatoiminnan ja ympäristötaiteen edellytyksiä.
Lisätietoja
Pauliina Skyttä, kampusarkkitehti, pauliina.skytta@aalto.fi
Aapo Pihkala, projektipäällikkö, kestävä kehitys ja maisema, aapo.pihkala@aalto.fi
Tervetuloa tutustumaan ACREn toimintaan, kuulemaan kampuksen kehittymisestä, tulevaisuuden visioista ja kestävästä kehityksestä sekä nauttimaan hyvistä virvokkeista.
Ehdota 30.9.2022 mennessä osallistavan budjetoinnin hanketta parantamaan opiskelijoiden hyvinvointia kampuksella. Toteuttamiskelpoisista ideoista äänestetään voittaja vielä vuoden 2022 aikana!
Jalankulkuyhteyttä metrolta Dipoliin sekä Amfiteatterinaukion aluetta parannetaan syksyn 2021 aikana. Tarkoituksena on luoda viihtyisiä, monikäyttöisiä, turvallisia ja esteettömiä ulkoalueita kunnioittaen alkuperäisiä suunnitteluratkaisuja ja toteutuksia. Työmaat käynnistyvät jo elokuussa.
Vanhat puut saavat uuden elämän ulkotaideteoksina.
Tältä sivulta löydät koosteen Otaniemen kampuksen rakennustyömaista sekä liikenteen poikkeusjärjestelyistä.