PatternLab on vuosia suunnitellut yrityksen Deko-talouspaperikokoelmat ja niiden painamiseen liittyvien seikkojen huomioiminen on ollut opiskelijoille kiinnostavaa ja opettavaista.
PatternLab ei kuitenkaan ole yksin kuosisuunnittelua. Kolme kurssia käsittävä sivuainekokonaisuus on tarjonnut nuorille suunnittelijoille mahdollisuuden syventää pinta- ja tekstiilisuunnittelun lisäksi markkinoinnin ja myynnin taitojaan: keskeistä sisältöä on myös myyntiosaaminen ja lopulta valmiin tuotteen toimittaminen asiakkaalle. Kontaktien solmiminen on tärkeää jo opiskeluaikana.
Opiskelijoille kurssi on ollut innostava ja ainutlaatuinen tilaisuus hankkia valmiuksia työelämään. Koko kuosi- ja tekstiilisuunnittelun työprosessin kaari on tullut heille tutuksi. Tiimissä työstetyistä tunnelmakartoista on edetty painokelpoisiksi kuoseiksi.
”Pedagogisesti kurssin tärkein sisältö on vahvistaa opiskelijoiden itsevarmuutta”, kertoo Maarit Salolainen.
Tekstiilisuunnittelua korostetaan
Myyntiennätykset, merkittävät asiakkuudet ja kansainvälinen kiinnostus vuosien varrelta kertovat, että PatternLab-projektista on muodostunut vahva brändi.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa ensi lukuvuonna voimaan astuvan koulutusuudistuksen myötä PatternLab kokee muodonmuutoksen. Se muotoutuu sivuainekokonaisuudesta FaCT-maisteripääaineen tekstiilisuunnittelu- ja studiokursseihin linkittyväksi projektiksi.
”PatternLabiin liittyvä tekeminen on ollut hyvin lähellä graafista suunnittelua. Meidän on kuitenkin pääaineessa huolehdittava, että pidämme tekstiili- ja materiaali- sekä valmistusosaamisen opetustarjontamme keskiössä”, sanoo Salolainen.
Tavoitteena on tarjota jatkossa suunnittelua, joka liittyy yhä enemmän tekstiili- ja materiaaliosaamiseen. Se ei silti estä sitä, etteivätkö myös muiden pääaineiden ja ohjelmien opiskelijat voisi valita sivuainetta. Esimerkiksi visual communication design -opiskelijat ovat vahvoina tarinankertojina olleet tärkeitä PatternLab-tiimin jäseniä.
Salolainen korostaa, että opetuksen on tärkeää mukautua ajan vaatimuksiin: on painotettava niitä sisältöjä, joita työelämässä tarvitaan. Uudistuksen myötä koulutuksessa tehdään myös karsintaa, mutta sen tarkoitus on voida opettaa joustavia työelämän taitoja.
”On tulevienkin patternlabbaajien tehtävä miettiä sitä, missä kaikkialla kuosi voikaan olla.”
Kurssin opiskelijat:
Fashion, Clothing and Textile Design - maisteriohjelma: Ione Rawlins, Sanna Ahonen, Edith Kankkunen, Anna Poikonen, Tuulikki Peltonen, Aida Matuseviciute, Praejeen Kunawong
Visual Communication Design -maisteriohjelma: Sabina Friman, Aino Salonen, Saara Obele
Teksti: Venla Välikangas