Uutiset

Perustieteiden korkeakoulun vuoden 2020 alumni ja palkinnot julkistettiin etäjuhlallisuuksissa

New Yorkin yliopiston tietotekniikan ja datatieteen professori Kyunghyun Cho valittiin vuoden alumniksi. Yhteisön jäsenistä palkittiin erityisesti poikkeustilanteen sankareita ja roolimalleja.

Perustieteiden korkeakoulun vuosipalkinnot jaetaan vuosittain joulujuhlien yhteydessä. Tänä vuonna juhlallisuudet järjestettiin etänä. Monet palkinnoista annetaan tunnustuksena poikkeuksellisesta sitoutumisesta työhön koronaepidemian aikana.

Vuoden alumni: Kyunghyun Cho

Kyunghyun Cho on tietotekniikan ja datatieteen professori New Yorkin yliopistossa. Cho suoritti kandidaatin tutkinnon Korea Advanced Institute of Science ‑korkeakoulussa vuonna 2009. Cho valmistui Machine Learning and Data Mining ‑maisteriohjelmasta (MACADAMIA) menestyksekkäästi vuonna 2011. Cho jatkoi tutkimustyötään Juha Karhusen ja Tapani Raikon ryhmässä ja väitteli tohtoriksi vuonna 2014.

Kyunghyun Cho on yksi neuroverkkokääntämisen pioneereista, gated recurrent unit (GRU) -neuroverkon keksijä ja tunnettu työstään neuraalisten tarkkaavaisuusmekanismien (neural attention mechanisms) parissa. Hän on yksi merkittävimmistä syväoppimisen ja luonnollisen kielen prosessoinnin tutkijoista. Cho on innostava esimerkki lahjakkaasta opiskelijasta, joka aloitti tutkimusuransa Aalto-yliopistossa ja menestyi myöhemmin kansainvälisellä urallaan.

The Maculaser logo

Vuoden innovaatio: Maculaser-lämmityshoito

Maculaser on lupaava uusi hoitomenetelmä näkökykyä vaarantaviin silmäsairauksiin. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi diabeteksesta aiheutuva makulaturvotus ja silmänpohjan ikärappeuma, jotka heikentävät yli 400 miljoonan ihmisen elämänlaatua ja aiheuttavat yli 400 miljardin euron suorat terveydenhuollon kustannukset vuosittain. Useimmat tapaukset jäävät hoitamatta tehokkaan hoidon puutteen vuoksi.

Tutkimusryhmä - Ari Koskelainen, Teemu Turunen, Ossi Kaikkonen, Mooud Amirkavei ja Jani Tirronen - kehitti uuden lämpötilasäädellyn laserhoitomenetelmän ja kliiniseen käyttöön soveltuvan hoitolaitteen. Maculaser-hoitoon keskittyvä uusi yritys aloitti toimintansa syyskuussa 2020. Kehitetty uusi hoito on merkittävä silmälääketieteen edistysaskel. Lue lisää Maculaser-lämmityshoidosta.

Muita ehdotuksia vuoden innovaatioksi: Ilyena Hirskyj-Douglas & Roosa Piitulainen; Juha Koivisto & Antti Puisto; Mikko Möttönen, Antti Laitinen, Pertti Hakonen & Visa Vesterinen; Robin Ras; Jussi Rintanen; Jouni Rantanen, Yohann Le Bourlout, Saif Bunni, Emanuele Perra, Gösta Ehnholm, Nick Hayward & Heikki Nieminen

Vuoden tiedeviestijä: Pauliina Ilmonen                                       

Pauliina Ilmonen on toiminut hyvin aktiivisesti tänä poikkeuksellisena vuonna ja kertonut suurelle yleisölle eri tiedotusvälineissä koronaviruksen leviämisestä. Hän on innokas ja mukaansatempaava persoona ja erinomainen roolimalli tytöille ja nuorille naisille. Hän on tilastotieteen rockstara. Katso Pauliina Ilmosen haastattelu Yle A-Studiossa.

Muita ehdotuksia vuoden tiedeviestintä -palkinnon saajiksi: Minna Günes & Bernadette Gehl-Väisänen; Ilyena Hirskyj-Douglas; Aino Tervo, Jaakko Nieminen & Risto Ilmoniemi

Vuoden palveluhenkilö: Mari Knuuttila           

Mari Knuuttila on onnistunut luomaan Perustieteiden korkeakoulun oppimispalveluista aidon palveluorganisaation, jossa keskiössä on opiskelijoiden opiskelun ja akateemisen henkilökunnan työn tukeminen. Mari Knuuttila johtaa tiimiään vuodesta toiseen positiivisesti, iloisena ja hyvää henkeä luoden. Hän on aidosti ylpeä tiimistään ja tukee kaikkia niin, että he pystyvät tekemään parhaansa. Mari Knuuttila kuuntelee opiskelijoita, toimii aina heidän etunsa mukaisesti ja saa asiat tapahtumaan tehokkaan asenteensa ansiosta. Hän on työhönsä poikkeuksellisen sitoutunut ja hänestä huokuu aito palveluasenne. Kuluvana vuonna Mari Knuuttila on ollut etujoukoissa ratkaisemassa koronaviruskriisin aiheuttamia haasteita ja kantanut suurimman kuorman oppimispalveluiden osalta. Muu henkilökunta on mahdollisimman paljon voinut keskittyä perustehtävien hoitamiseen.

Muita ehdotuksia vuoden palveluhenkilöksi: Tiina Aulanko-Jokirinne, Kenrick Bingham, Yulia Guseva, Anu Haapala, Marita Kattelus, Kristoffer Meinander, Mikko Mikkola, Aino Roms, Alexander Savin, Katariina Toivonen, Heini Vehmas

Vuoden opetusassistentti: Shamsiiat Abdurakhmanova

Shamsiiat Abdurakhmanova tekee matematiikasta ymmärrettävää! Hän on tehnyt loistavaa työtä kurssiaineiston valmistelussa ja tukenut upeasti opiskelijoita FiTech-ohjelman lippulaivakursseilla "Machine Learning with Python” (koneoppiminen Python-ympäristössä) sekä "Deep Learning with Python" (syväoppiminen Python-ympäristössä). Hän on valmistellut hyvin selkeää opetusmateriaalia ja ymmärtää aina, mitä opiskelijat yrittävät kysyä. Hän vastaa kaikkiin kysymyksiin aina nopeasti. Lisäksi hän pyytää opiskelijoilta palautetta kurssin aikana, jotta hän voi mukauttaa opetustaan tarvittaessa.

Vuoden opetusassistentti: Jaakko Harjuhahto

Jaakko Harjuhahto on hyvä roolimalli erityisesti opiskelijoille ja nuoremmille assistenteille. Hän on ollut innostava opettaja useiden vuosien ajan ja syvästi sitoutunut työhönsä. Jaakko Harjuhahto työskenteli vuosina 2011–2019 assistenttina ohjelmistoprojektin kursseilla. Hän toimi vuosittain valmentajana tiimeille, jotka kehittivät ohjelmistoja yrityksille. Hän teki kaikkensa opiskelijoiden oppimistulosten ja projektin menestyksen eteen. Hän sai joka vuosi erinomaista palautetta. Jaakko Harjuhahto analysoi jatkuvasti, miten valmentajan roolia voidaan parantaa. Hän on työssään hyödyntänyt vahvaa tuotantotalouden osaamistaan ja yhteyksiään.

Muita ehdotuksia vuoden opetusassistentiksi: Letizia Iannucci & Alena Shchevyeva; Martin Kidron; Thaha Mohammed; Paavo Raittinen; Tran Tien

Vuoden opetuspalkinto: Janne Halme

Janne Halme on syntynyt opettamaan. Hänellä on erinomaisia ideoita ja innostusta kehittää uutta sisältöä. Hänellä oli tärkeä rooli kehitettäessäuudenlaista lyhyttä kurssia teollis- ja tekijänoikeuksista sekä yrittäjyydestä. Janne Halme on kehittänyt laitoksen opetusta poikkeuksellisen tehokkaasti. Tämä näkyy etenkin kestävää kehitystä tukevien kehittyneiden materiaalien maisteriohjelmassa (Advanced Materials for Innovation and Sustainability, AMIS), jossa hän on toiminut opettajana ja koordinaattorina. Hänen tieteen ja teknologian opetussuunnitelmassaan innovaatio yhdistyy yrittäjyyskasvatukseen ainutlaatuisella tavalla. Innovaatioagenttina hän tukee kaupallistamista sekä taiteen ja luonnontieteiden yhteistyötä.

Shamsiiat Abdurakhmanova

Shamsiiat Abdurakhmanova    

Department of Computer Science

“Oustanding work on preparing course material as well as the student support for FiTech flagship courses Machine Learning with Python and Deep Learning with Python.”  

“Shamsi makes math understandable! She has made very clear teaching material and always understands what we are trying to ask even though our questions may be a bit vague due to us not understanding something. And she always answers fast and to every question. Also she asks for student input during course so she can adjust her teaching accordingly.”

“All the lectures given by this TA were amazing. She made the Deep learning course easier. She is the best TA this year without any doubt.”

Math teaching team

Vuoden opetuspalkinto: Matematiikan ja systeemianalyysin laitos

Matematiikan ja systeemianalyysin laitos siirsi kaikki matematiikan peruskurssit ja tentit erittäin tehokkaasti etäopetukseen keväällä 2020. Kursseille osallistui enemmän opiskelijoita kuin koskaan ennen, ja laitoksen myöntämät opintopisteet kasvoivat yli 30 % edelliseen vuoteen verrattuna. Lisäksi laitos tarjosi kesäkursseja verkossa. Syksyllä 2020 opetus toteutettiin hybridimuotoisena niin, että luennot olivat verkossa ja harjoitustyöt kampuksella. Ryhmäkoon rajoitusten vuoksi harjoitusryhmiä oli 150, ja lukukauden alussa laitos järjesti lisää ryhmiä opiskelijoiden suuren määrän vuoksi. Palkinnon ottivat vastaan laitoksen puolesta Pekka Alestalo, Ragnar Freij-Hollanti, Harri Hakula, Björn Ivarsson, Jukka Kohonen, Jarmo Malinen, Georg Metsalo, Anssi Mirka, Ville Turunen, David Radnell ja Matti Harjula.

Muita ehdotuksia vuoden opetuspalkinnoksi: Tommi Junttila, Jukka Suomela, Barbara Keller, Jami Kinnunen, Jukka Luoma, Lauri Saarinen, Fabricio Oliveira, Petri Salo, Risto Sarvas.

Yhteisöpalkinto: Kenrick Bingham                     

Kenrick Binghamilla oli keskeinen rooli Perustieteiden korkeakoulun ja matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen hybridimuotoisen työskentelyn järjestämisessä tänä vuonna. Hänellä on laaja yleiskuva korkeakoulun ja laitoksen asioista. Hän on erittäin avulias ja positiivinen, mikä näkyy monin eri tavoin. Hän on innostava ja ammattimainen, oikea moniosaaja. Hän tuntuu tietävän kaikesta ja on samalla ystävällinen. Hän on omistautunut muiden auttamiseen ja etenkin tutkijoiden elämän helpottamiseen.

Yhteisöpalkinto: Kristoffer Meinander

Kristoffer Meinander on fysiikan yhteisön kulmakivi. Toimitilojen hallintaan ja turvallisuuteen liittyvien tehtäviensä lisäksi hän vastasi tänä vuonna koronatilanteen vaatimien toimien koordinoinnista ja viestinnästä Teknillisen fysiikan laitoksella. Hän teki työtään väsymättä ja tarmokkaasti. Hän myös järjesti laboratoriotilojen verkkovarausten toimivuuden ja vastasi jatkuvasta seurannasta yhdessä muun Teknillisen fysiikan laitoksen palveluhenkilöstön kanssa. Hänen ansiostaan tutkimustyö sai jatkua nopeasti ja sujuvasti. Kristoffer Meinander on huomaavainen ja positiivinen, tarkkaavainen kuuntelija ja aina valmiina auttamaan.

Muita ehdotuksia yhteisöpalkinnon saajiksi: CS-IT/Science-IT led by Jaakko Kotimäki and Mikko Hakala; Sari Salmisuo; Milica Todorovic & Bernadette Gehl-Väisänen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta