Halme haluaa muistuttaa, että muodin hiilijalanjäljen pienentäminen ei palvele vain luontoa ja ilmastoa, vaan se auttaa myös koko vaatetusalaa varmistamaan tuotantonsa vaatimien raaka-aineiden ja veden saatavuutta pitkällä aikavälillä .
”Tällaisella vääristyneellä tehokkuusajattelulla murretaan pitkän aikavälin kestävyyden pohjaa sekä ekologisesti että yhteiskunnallisesti”, Halme toteaa. Loukusta pääseminen vaatii Halmeen ja hänen tutkijakollegoidensa mukaan täydellistä ajattelutavan muutosta: ”Tätä on mahdotonta enää vain juustohöylällä korjata”, hän jatkaa.
Kohti kestävyyttä
Halme käytti urastaan vuosia ekotehokkaiden innovaatioiden tutkimiseen. Hän pyrki tutkimuksissaan löytämään keinoja, joiden avulla yritykset pystyisivät valmistamaan pienemmällä ympäristövaikutuksella enemmän tuotteita. Ajan kuluessa Halme ymmärsi, ettei tämäkään ollut oikea suunta: vaikka yritykset pystyivät kehittämään suhteellisesti ekotehokkaampia tuotteita ja teknologioita, silti luonnonvarojen kokonaiskulutus kasvoi kasvamistaan.
“Silloin aloin pohtia: mitä tehokkuuden tilalle?”, Halme sanoo.
Hän kertoo tajunneensa, että vastaus löytyy sellaisen ajattelumallin kehittämisestä, jolla onnistumme säilyttämään ja uudistamaan ympäristön kaltaisia järjestelmiämme tulevaisuuteen – sen sijaan että tuhoamme niitä nykyhetkessä.
Vastaus ei ole minkään tuottaminen enemmän, edes ’kestävillä’ materiaaleilla – vaan kaiken tuottaminen vähemmän.
“Ainoa tapa korjata pikamuoti on lopettaa se”, Halme kollegoineen kirjoittaakin. Tämä tarkoittaa vaatteiden suunnittelua pitkäikäisiksi, sitä tukemaan liiketoimintamalleja, jotka tuovat vaatteiden uudelleenkäytön ja korjauksen kaikkien ulottuville, sekä ylipäätään kiertotalouden eri keinojen nostamisen etusijalle.