Juuri tässä on hyperspektrikuvantamisen mentävä aukko. Sen avulla metsänhoitajat ja viljelijät voivat seurata tilannetta etäältä ja havaita asioita, jotka muuten voisivat jäädä huomaamatta.
Mistä hyperspektriteknologiassa siis on kyse ja miten se toimii? Aloitetaan tutustumalla valon ominaisuuksiin ja siihen, miten kamerat valon näkevät.
Piilevä valo
Kun otat valokuvan, vaikkapa selfien, puhelimen kamerassa oleva anturi analysoi kasvoiltasi heijastuvan valon ja laskee väriarvon, joka kuvaa punaisen, vihreän ja sinisen kylläisyyttä kutakin pikseliä kohden. Näin toimivat myös silmät. Samalla kuitenkin katoaa paljon valoa koskevaa tietoa.
Hyperspektrikamera ei tyydy kolmeen väriin vaan mittaa valon spektriä huomattavasti laajemmin. Kamera tallentaa valon "spektriset ominaisuudet" jokaisessa pisteessä, taltioi huomattavasti enemmän tietoa valon aallonpituudesta ja voimakkuudesta kuin tavallinen kamera ja hyödyntää laajempaa sähkömagneettista spektriä. Se näkee asioita, joita emme paljaalla silmällä pysty havaitsemaan.
Samalla tavalla kuin sormenjäljestä voi tunnistaa henkilön, kuvattavista kohteista heijastuvista spektrisistä ominaisuuksista voi havaita yksityiskohtia, jotka muuten jäisivät piiloon.
Jos ottaisit selfien hyperspektrikameralla, saisit kasvoistasi paljon muutakin tietoa kuin sen, miten hyvältä näytät. Pystyisit tallentamaan ainutlaatuisen "spektrisen sormenjälkesi", joka paljastaisi melaniinin, veden ja hemoglobiinin määrän ihossasi.