Suomen kvanttiosaajat tiivistävät yhteistyötään
Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n InstituteQ tuo yhteen alan kärkitutkimuksen ja -koulutuksen sekä edistää innovaatioiden syntymistä.
Professori Jukka Pekola alkaa johtaa Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n InstituteQ:ksi nimettyä kvanttiosaajien keskittymää. Pekolalla on yli 30 vuoden kokemus kvanttiteknologioiden tutkimuksesta, ja kvantti-instituutin toimeenpanoa valvova johtokomitea valitsi hänet tehtävään. Samalla instituutille nimettiin ohjausryhmä.
IntituteQ:ksi nimetty osaamiskeskittymä kokoaa yhteen kansallisen kvanttiteknologian tutkimuksen, koulutuksen ja kaupallistamisen osaamisen. Sen perustivat yhdessä Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja VTT.
"Instituutilla on kolme päätavoitetta. Ensinnäkin haluamme koordinoida kansallista tutkimustyötä, toiseksi tarjota parasta mahdollista koulutusta sekä yliopistoissa että teollisuuden koulutusohjelmissa ja kolmanneksi edistää innovaatioiden syntymistä", Pekola kertoo.
Suomessa on jo entuudestaan vahva kvanttiteknologian toimintaympäristö, johon kuuluvat OtaNano-tutkimusinfrastruktuuri ja QTF-huippuyksikkö.
"Haluamme, että kvantti-instituutti ohjaa nykyisen infrastruktuurin kehittämistä ja samalla synnyttää uusia kvanttihankkeita. Alalla on pula osaajista, ja sen vuoksi koulutuksen järjestäminen on tärkeää niin tohtori- kuin maisteritasolla. Haluamme laajentaa instituuttia siten, että siihen tulee lisää kumppaneita, yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä eri puolilta Suomea niin tutkimuksen kuin teollisuudenkin piiristä. Yhdessä voimme parhaiten hyödyntää tehokasta tutkimusympäristöä ja kehittää sitä edelleen vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin", sanoo Pekola.
Samalla Institute Q:n johtokomitea on nimennyt ohjausryhmän tukemaan yhteistyön kehittämistä.
Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston ja VTT:n InstituteQ tuo yhteen alan kärkitutkimuksen ja -koulutuksen sekä edistää innovaatioiden syntymistä.