Uutiset

Professori Julia Valle Noronha: "Muoti voi olla merkittävä muutosvoima”

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muodin apulaisprofessori Julia Valle Noronhan mielestä muotijärjestelmän on muututtava. Mitä enemmän ihmisiä tähän sitoutuu, sitä paremmin muutos toteutuu.
Professor in Fashion Design Julia Valle Noronha_Aalto ARTS

Mikä toi sinut Aaltoon?

'En ole muotisuunnittelija koulutukseltani, mutta uskon, että aiemmat polkuni kohtaavat nykyisessä tehtävässäni. Olen aina ollut kiinnostunut vaatteiden tekemisestä ja koska olen pienikokoinen ihminen enkä löydä helposti sopivia vaatteita, aloin tehdä niitä itse. Suoritin kandidaatin tutkinnon sosiaalisessa viestinnässä ja aloitin opintojeni aikana graafisena suunnittelijana eräässä muotialan yrityksessä kotimaassani Brasiliassa. Sen jälkeen sain nopeasti työpaikan muotisuunnittelijana, mutta perustin myös oman muotistudion, jossa pystyin tekemään kokeellisempia asioita.

Muotisuunnitteluun syventyminen sai minut kuitenkin kysymään monia alaan liittyviä kysymyksiä. Niitä samoja kysymyksiä, joita ihmiset nykyään ajattelevat ja kysyvät paljon, kuten miksi meillä on aivan liikaa tuotantoa ja kulutusta? Miten muotijärjestelmän pitäisi muuttua? Mitä itse voin ja mitä minun pitäisi tehdä?

Kaikkien näiden kysymysten vuoksi päätin lopettaa urani kaupallisena muotisuunnittelijana ja opiskella uudelleen. Suoritin kuvataiteen maisterintutkinnon Brasiliassa, ja sen aikana satuin lukemaan arvostelun Aalto-yliopistosta, ja siinä se oli: tajusin, että täällä voisin yhdistää kaikki nämä asiat. Niinpä tulin Aaltoon vuonna 2014 tohtorikoulutettavaksi. Uskon, että voin yhdistää kaikki eri kiinnostuksen kohteeni nykyisessä tehtävässäni.’

Mitkä ovat urasi kohokohdat?

"Haluan mainita kaksi kohokohtaa. Ensimmäinen on se, kun sain palkinnon muotia ja teknologiaa käsittelevästä projektista – mallistosta, joka olin suunnitellut ystäväni kanssa kehittämäni generatiivisen kuviointisovelluksen avulla. Yllätyin siitä, että palkinnon sai kaltaiseni henkilö, joka on itseoppinut muotisuunnittelija ja joka kyseenalaistaa muodin merkityksen. Toinen kohokohta on tämä uusi apulaisprofessorin virka Aallossa, jossa voin tuntea, että työlläni voi olla paljon merkitystä sekä vaikutusta.”

Muodin potentiaalia ei ole vielä hyödynnetty tarpeeksi. On tärkeää pohtia kriittisesti, miten voimme tehdä muutosta järjestelmätasolla."

Muodin apulaisprofessori Julia Valle Noronha

Mitä tutkit ja miksi?

"Valmistuin tohtoriksi Aalto-yliopistosta vuonna 2019, ja tutkin, miten koemme suhteemme vaatteisiimme. Väitöskirjani, jonka nimi oli Becoming with Clothes, tutki polkuja aktiivisempaan suhteeseen ihmisten ja heidän käyttämiensä tavaroiden välillä sekä tapoja, joilla ihmiset ja vaatteet ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Nykyinen työni ja tutkimuksellinen kiinnostukseni perustuvat opintoihini ja ovat jatkoa niille. Teen käytännönläheistä tutkimusta, mikä tarkoittaa, että suunnittelu on osa työtäni.

Pukeutumisellamme on suuri vaikutus jokapäiväiseen elämäämme, vaikka emme useinkaan ajattele sitä kovin paljon. Käytännössä se voi olla esimerkiksi sitä, että kun sinulla on valkoinen paita päällä, haluat välttää lounaalla spagettia ja tomaattikastiketta. Mutta vaatteemme voivat vaikuttaa meihin monin tavoin. Olen suunnittelijana, kouluttajana, tutkijana ja käyttäjänä kiinnostunut siitä, mitä muoti voi tehdä vastuullisemman tulevaisuuden eteen.”

Mitkä ovat tärkeimpiä teemoja ja trendejä muodin alalla juuri nyt?

"Muoti on hyvin monitahoinen aihe ja samalla osa kaikkien elämää. Se linkittyy meihin niin monin eri tavoin, että niitä on vaikea tarkastella erikseen. Itselleni tärkein kysymys on tietysti ilmastonmuutos. Se on hyvin laaja kysymys, mutta uskon, että siihen liittyvä ’hätätilan’ tunne voi saada meidät vihaisiksi ja levottomiksi – ja se saa meidät toimimaan.

Muoti voi olla merkittävä voima muutoksessa kohti kestävyyttä, sillä voi olla siinä merkittävä vaikutus. Muodin potentiaalia ei kuitenkaan ole vielä hyödynnetty tarpeeksi. On tärkeää, että käymme kriittistä keskustelua muodista ja pohdimme, miten voimme vaikuttaa järjestelmätasolla: miten voimme muuttaa muodin prosesseja, suunnittelua ja kokemuksia. Meidän on kutsuttava muotisuunnittelijat, tutkijat ja vaatteiden käyttäjät yhteen ja alettava nähdä vaatteiden kyky toimia. Mitä enemmän ihmisiä osallistuu, sitä suurempi vaikutus.”

Miksi kannattaa opiskella muotia?

"Tämä on helppo kysymys: koska muoti on merkittävä systeemisen muutoksen liikkeellepaneva voima. Mikäli sinua kiinnostaa saada ihmiset tuntemaan olonsa hyväksi tai muuttaa maailmaa, muoti voi olla loistava alue, jolla toimia. Usein sanotaan, että muoti on yksi saastuttavimmista teollisuudenaloista – mutta sen avulla on myös mahdollisuus saada ihmiset ymmärtämään, että voimme vaikuttaa moniin asioihin, kuten ylituotantoon ja ylikulutukseen. Meidän pitäisi keskittyä muodin myönteiseen vaikutukseen, siihen mitä se voi olla ja erityisesti siihen, mitä se voi tehdä. Muoti ei ole passiivinen asia: se muuttaa meitä, ja sen kautta voimme vaikuttaa. Se on massiivista ja samalla yksinkertaista.

Opiskelijat ovat olleet hyvin kriittisiä ja tuoneet näitä aiheita esiin jo aikaa sitten, he ovat aina kysyneet meiltä kriittisiä kysymyksiä. He ovat sitoutuneet asiaan, sillä he elävät muotia ja muutosta todeksi, ja meidän pitäisi rohkaista heitä toimimaan. Tämä kaikki saattaa olla myös liian massiivista oppilaille käsitellä, joten meidän on varmistettava, etteivät he jähmety tulevaisuutta koskevien kysymysten keskellä.”

Millaisia odotuksia sinulla on muodin tulevaisuudelle?

"Viestini ihmisille on: älkää luovuttako muodin suhteen! Meidän on kuitenkin alettava siirtyä ihmiskeskeisestä planeettakeskeiseen muotiin; alettava miettiä, miten me muodin suunnittelijoina ja käyttäjinä suhtaudumme ympäristöömme. Meidän on tarkasteltava muotia kriittisemmin ja kestävämmin ja haettava keinoja olla joustavampia, kestävämpiä ja vastuullisempia kaikessa, mitä teemme.

Mielestäni on tärkeää kyseenalaistaa muodin hierarkkisia tapoja ja malleja. Uskon muodin muuttuvan monipuolisemmaksi ja vastuullisemmaksi, kun suhtaudumme siihen kriittisemmin. Minua kiinnostaa tutkia myös kevyempiä prosesseja, jotka vaativat vähemmän energiaa ja jotka nojaavat myös vanhaan tietoon. Haluan, että muoti tulee jatkossa useammin ulos omasta kuplastaan ja on avoin yhteistyölle.”

Mikä muu sinua kiinnostaa?

"Olen kotoisin Brasilian vuoristoisesta osasta, ja Suomeen muutettuani olen halunnut viettää aikaa metsässä. Nautin paljon kävelemisestä, patikoimisesta ja luonnossa olemisesta. Olen melko huono kaikissa urheilulajeissa, mutta osaan tehdä paljon käsilläni: askarrella, laittaa ruokaa ja muuta sellaista – ihan vain hahmottaa maailmaa käsilläni. Teini-ikäisenä tanssin klassista balettia, mutta minulla oli myös punkrock-bändi. Olen aina tykännyt monipuolisuudesta. Koska olen itse osa monikulttuurista perhettä, pidän tätä hyvin tärkeänä.”

Nainen on kumartunut seinällä henkarissa roikkuvan vaatteen äärelle työskentelemään

Kuka?

  • Tehtävä: Muodin apulaisprofessori Aalto-yliopistossa 1. elokuuta 2022 alkaen
  • Muuta: Muodin apulaisprofessori Viron taideakatemiassa (2018–2022)
  • Koulutus: Sosiaalisen viestinnän kandidaatti ja kuvataiteen maisteri
  • Ikä: 39
  • Tausta: Alun perin kotoisin Minas Geraisista, Brasiliasta
  • Perhe: 1,5-vuotias lapsi ja puoliso
  • Harrastukset: Metsässä liikkuminen, askartelu, ruoanlaitto perheen ja ystävien kanssa.

Yhteystiedot:

Apulaisprofessori Julia Valle Noronha, [email protected], 0504100756

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.