Professori Sorin Paraoanun laitteet ovat vuosien saatossa monimutkaistuneet. Kymmenvuotiaana Paraoanu sorvasi analogisia radioita, vahvistimia ja muuta elektroniikkaa yrittäessään selvittää miten jokainen yksittäinen komponentti toimii.
Nyt hän suunnittelee kvanttisensoreita jättimäiseen haloskooppi, joka rakennetaan syvälle maan alle Espanjan ja Ranskan rajoille. Haloskoopin yksi tarkoitus on löytää todisteita aksioneista—hiukkasista, joiden arvellaan olevan pimeän aineen rakennuspalikoita.
Heinäkuussa Aalto-yliopiston kokeellisen kvanttifysiikan professoriksi nimitetylle Paraoanulle transistoriradiot ja kvanttisensorit eivät juurikaan poikkea toisistaan: hänen tehtävänsä on vain saada ne toimimaan. Hänen alallaan se vain sattuu tarkoittamaan myös universumin syvimpien salaisuuksien valottamista.
Vuosikymmenten työ
Professori Paraoanun ainutlaatuinen ja tuottelias tieteellinen mieli sai alkusysäyksensä lapsuudessa.
“Lapsena rakentelin yksinkertaisia analogilaitteita kuten radioita ja vahvistimia, koska halusin tietää miten ne toimivat. Se vei minut matemaattiseen lukioon ja lopulta opiskelemaan fysiikkaa”, Paraoanu sanoo.
Paraoanun mukaan hänen ohjaajansa Bukarestin yliopistolla tutustutti hänet kvanttimaailmaan.
”Professori Horia Scutaru ohjasi kandintyöni, jonka aiheena oli avoimet kvanttijärjestelmät. Se oli 1990-luvun alussa vielä pienen piirin juttu, mutta nyt se kuuluu kvanttifysiikan perusopintoihin.”
“Työskentelin Bukarestissa jonkun aikaa ja valmistuin tohtoriksi Yhdysvalloissa. Tohtorintyöni aiheena oli ultrakylmät atomit, joiden parissa työskentelin vuoden 2003 fysiikan Nobel-voittaja Sir Anthony J. Leggettin kanssa. Sitten pääsin töihin professori Jukka Pekolan ryhmään Jyväskylään 2000-luvun alussa.”
Siellä ollessaan Paraoanu sai rahoitusta sekä Marie Curie -säätiöltä ja Suomen akatemialta. Vuonna 2008 hän suuntasi Otaniemeen, silloiseen Tekniseen korkeakouluun.
Otaniemen kampuksella sijaitsi kuuluisa Kylmälaboratorio, joka kuuluu nykyään OtaNanon kansalliseen nano-, mikro-, ja kvanttiteknologian tutkimusinfrastruktuuriin. Kylmälabrassa Paraoanu tunsi olonsa kotoisaksi.
“Tällä alalla on välttämätöntä, että meillä on paljon laadukasta tutkimusinfraa: puhdashuoneita, jäähdytyslaitteita ja niin edelleen. Lisäksi kollegoiden täytyy olla alan asiantuntijoita. Kylmälaboratoriosta löytyi tämä kaikki, joten paikka sopi minulle täydellisesti.”
Lopulta Kylmälaboratorio yhdistyi Aallon Teknillisen fysiikan laitoksen kanssa, ja Paraoanusta tuli vanhempi yliopiston lehtori. Hän on tuona aikana nähnyt kokeellisen kvanttifysiikan tutkimuksen kehittyvän entistä enemmän kvantti-informaation ja kvanttisovellusten suuntaan.
“Kondensoituneen aineen tutkimus oli suosituin aihe, kun aloitin, siinä missä kvantti-informaatio ei kiinnostanut juuri ketään. Tämä on muuttunut radikaalisti viimeisen kymmenen vuoden aikana, kun ihmiset tajusivat, ettei kvantti-informaatio ole vain perustiedettä, vaan se voi johtaa myös käyttökelpoisiin teknologioihin. Ja tässä sitä ollaan: kvanttitietokoneet, -sensorit, -viestintä ja -simulaatio ovat kohta arkea.”