Uutiset

Pulpetissa-podcastin Ruusu Kukkurainen ja Ida Koponen ovat kuulijoilleen parhaimmillaan kuin kaivattuja isosiskoja

Koponen ja Kukkurainen tapasivat toisensa syksyllä 2022 aloittaessaan Informaatioverkostojen opinnot. Heidän Pulpetissa-podcastinsa on kuin Harry Potter-sarja – vanhoihin aiheisiin palataan uudesta kulmasta opintojen edetessä.
Pulpetissa-podcast
Ida Koponen ja Ruusu Kukkurainen. Kuvat: Oona Hilli / Aalto-yliopisto

Opiskelijan arkea, haasteita ja kommelluksia käsittelevän Pulpetissa-podcastin toinen kausi alkoi marraskuun alussa. Podcastin juontajat Ruusu Kukkurainen ja Ida Koponen tapasivat toisensa aloittaessaan Informaatioverkostojen opinnot syksyllä 2022. Ylioppilaiden itsenäisyyspäivän soihtukulkueessa he päättivät, että aloittavat podcastin opiskelijaelämän vaietuista puolista. Koposen ja Kukkuraisen mukaan parasta fuksivuonna aloitetussa podcastissa on se, että he voivat kasvaa sen mukana.

”Jaamme podcastissa tietoa opiskelijaelämän eri puolista yliopisto-opintoja pohtiville. Podcastimme antaa myös vertaistukea kanssaopiskelijoille. Fuksikuuntelijan mukaan olemme olleet hänelle kuin kaivattuja isosiskoja, jotka jakavat kokemuksiaan eteenpäin. Se on ihana kehu”, Koponen sanoo.

”Liian usein kokemuksia jaetaan vasta, kun haasteet on selätetty. Me kerromme kokemuksistamme silloin kun ne tapahtuvat”, Kukkurainen toteaa.

Pulpetissa-podcastissa Koponen ja Kukkurainen kertovat omista hakuprosesseistaan, opiskeluidensa luonteesta, ennakkoluuloista, arjesta, raha-asioista, työstä, opiskelijoiden mielenterveydestä ja jaksamisesta sekä opiskelijatapahtumista. 

”Olen Lahdesta kotoisin ja muuttaminen yliopisto-opintojen perässä uuteen kaupunkiin oli yllättävän suuri muutos. Opiskelijan toimeentulo, arjen aikatauluttaminen ja opintoihin liittyvä stressi ovat asioita, joista olisin halunnut kuulla enemmän ennen opintojen aloittamista”, sanoo Kukkurainen. 

”Podcastimme on kuin Harry Potter -sarja. Aiheet voivat pysyä jokseenkin samoina, mutta opintojen vaihe vaikuttaa tapaamme käsitellä asioita uudesta kulmasta”, Koponen sanoo.

Voimavarojen rajoissa

Koponen kertoo podcastissa avoimesti masennuksestaan, joka hänelle todettiin vähän opiskeluiden aloittamisen jälkeen. Hän on jättänyt kursseja kesken. Koponen ja Kukkurainen kokevat, että vanhemmat opiskelijat ovat kannustaneet kuulemaan omaa jaksamista. Heidän mukaansa opiskelukokemusta tulisi vaalia ainutlaatuisena kokemuksena omien voimavarojen rajoissa.

Ruusu Kukkurainen
Ruusu Kukkurainen.

”Opintoja aloittaessa oletin, että kaikki opiskelijat täällä ovat yli-ihmisiä ja opiskelua vaivaa kilpailuhenkisyys. Luulin, että kaikki pärjäävät yksin opinnoissaan. Vanhemmat opiskelijat ja yliopistoystävät ovat kuitenkin olleet todella avuliaita. Se on ollut helpottavaa huomata”, kertoo Kukkurainen.

”Minulla on ollut tässä yhteisössä todella turvallinen olo. Kaikki saavat olla juuri sellaisia kuin ovat”, Koponen sanoo.

Ida Koponen
Ida Koponen.

Kiitosta Koposelta ja Kukkuraiselta saa erityisesti Athene-kilta, jossa he ovat olleet viimeisen vuoden toimihenkilöinä. Kiltalaisilta on saanut tukea opinnoissa ja jaksamisessa. Alempien vuosikurssien opiskelijoiden keskuudessa on kuitenkin ollut vaikea puhua ääneen omista heikkouksista ja jaksamisesta. 

”Omien rajojen havaitseminen ja asettaminen on vaikeaa. Varsinkin, jos on oletuksia, että muut ympärillä jaksavat ja kykenevät. Silloin luulee, että on itse ainut, joka kokee haasteita. Sitä sokaistuu omille tuntemuksille, kun luulee, että opiskelun kuuluukin olla sellaista”, Kukkurainen sanoo.

”Olemme saaneet paljon viestejä mielenterveyttä ja jaksamista käsittelevää jaksoa koskien. Muut opiskelijat ovat kehuneet minua rohkeaksi, kun puhun masennuksestani ääneen. He eivät olleet huomanneet tilannettani päälle päin”, Koponen toteaa. 

Takana on aina ihminen

Omien rajojen huomaamisen lisäksi opiskeluun liittyvien omien vahvuuksien, mielenkiinnon kohteiden ja haasteiden ymmärtäminen on vaatinut työtä. Kukkurainen on opinnoissaan huomannut, että häntä kiinnostaa tekniikassa erityisesti psykologia. Hän haki opiskelemaan Informaatioverkostoja, koska häntä kiinnosti sen ihmisläheisyys. Opinnoissa mielenkiintoisimpia kursseja ovat olleet esimerkiksi Ihminen havaitsijana sekä Ihmisten ja organisaatioiden tutkimus

”Tekniikassa minua kiinnostaa erityisesti se, että takana on aina ihminen. Mielenkiintoista on se, kuinka psykologiaan ja ihmisen toimintaan keskittyvää tekniikan opiskelumme on. Niihin haluan opinnoissani keskittyä”, Kukkurainen sanoo.

Koposelle ensimmäinen opiskeluvuosi näytti myös uutta suuntaa. Keväällä hän hakee opiskelemaan hammaslääkäriksi, joka oli hänen haaveensa jo ennen tekniikan alan opintoja. Podcast jatkuu muutoksista huolimatta, vaikka Koponen lähteekin tavoittelemaan unelmaansa.

Podcastin ensimmäinen kausi julkaistiin viime keväänä, Kukkuraisen ja Koposen fuksivuoden aikana. Kukkuraisen mukaan vuosi oli kaikin puolin kuin harjoittelua. Toisen opintovuoden aloitus on ollut erilaista, kun kaikki on jo tutumpaa. Edellisiä opiskeluvuosia ja aiemmin sanottuja asioita voi myöhemmin reflektoida, kun kokemusta karttuu. 

Pistä Pulpetissa-podcast kuunteluun!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Ylhäältä kuvattu meriaalto ja '5th edition Ulisses' teksti.
Opinnot Julkaistu:

Muoviton meri -kesäkurssi Lissabonissa, hae mukaan 15. joulukuuta mennessä

Kurssi toteutetaan verkossa tammikuusta huhtikuuhun 2025 ja lähiopetuksena Lissabonissa heinäkuussa 2025.
Dekaani Timo Korkeamäki, Kauppakorkeakoulu
Nimitykset Julkaistu:

Timo Korkeamäki jatkaa Kauppakorkeakoulun dekaanina vuoden 2029 loppuun saakka

Aalto-yliopiston hallitus on nimittänyt dekaani Timo Korkeamäen Kauppakorkeakoulun dekaaniksi myös toiselle viisivuotiskaudelle 1.1.2025 alkaen.
Kuva jossa teksti ShanghaiRanking Global Ranking of Academic Subjects 2024
Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston meritekniikka ylsi 22. sijalle maailmanlaajuisesti

Aalto-yliopisto sijoittui jälleen korkealle maailman yliopistoja vertailevan ShanghaiRankingin alakohtaisissa arvioinneissa.